Szerintetek milyen hatása lesz annak a jövőre nézve, hogy sok nő 35+, 40+ vállalja a gyereké(i)t?
El fog tűnni, vagy legalábbis megritkulni az a jelenség, hogy a nagyszülők végignézhetik az unokájuk felnövését?
Valamint nem furcsa nektek, hogy ilyen sokan szülnek közel a negyvenhez?
Tudom, vannak akik nem, vannak akik 20-on évesen szülnek, de nagyon megnőtt a kései gyermekvállalók száma.
Én itt vagyok 40 évesen egy 12 éves lány és egy 16 éves fiú anyukájaként és el sem tudom képzelni, hogy most babázzak. Félreértés ne essen, nem szeretnék bántani senkit, de idővel szerintetek is átrendezheti a nagycsaládok méretét ez a jelenség?
Sokkal kevesebb lesz a nagypapa, nagymama aki sokáig “megmarad”?

"El fog tűnni, vagy legalábbis megritkulni az a jelenség, hogy a nagyszülők végignézhetik az unokájuk felnövését?"
Kicsi szívem, ez már rég eltűnt, és nem azért, mert 40 évesen szülnek a nők, hanem mert a sok proli elhúz Angolba', meg Németbe', oszt a nagyi nézheti az unokáit skype-on.

Csaladunk nagymamai:
Anyam 21evesen szult engem, minden nyarat a nagymamakkal toltottem
Exanyos: 28evesen szulte exferjemet, aki ugy erzi terapiara kellene jarnia h kiszenvedje magabol a gyerekkorat
Anyos: 26evesen szulte a ferjemet, mar kicsi koratol a csaladja nevelte es nem anyosom
Tehat nalunk 3 nagymama van, egy evben anyam 2 napot tolt az unokakkal, exanyos 1.5napot de akkor egyszerre az osszes unokajaval, anyosom pedig meg nem vette kezbe a 2 eves unokajat, nem rajtam mulik. Nagyszulokent, egykori 20oneves anyakent SINCSENEK jelen az unokaik eleteben. Nem nekik szultem de elszorul a szivem amikor az en gyerekkori nyaraimra gondolok es a gyerekeimre akik napkozikben es taborokban szereznek elmenyeket a nagyszulokkel toltott ido helyett.
Baromira nem az szamit h hany evet toltesz veluk hanem hogy milyen eveket. Egyebkent az atlageletkor is tolodik kifele, ahogy egy kesei gyerek is tarthat fiatalon. Sosem lehet tudni mit es mennyi idot dob a gep/sors/Joisten, ezt kell kimaxolni.
A legkisebb gyerekem 56eves koromban fog erettsegizni, mi ugy voltunk vele hogy akarjuk ot, utolag azt mondom jobb lett vele a vilag, jo sokaig tervezem fogni a kezet, de amint a fenti 3peldam mutatja nem biztos h egy fiatalon szult anya tobbet tud adni mint egy erettebb gondolkodasu. Mindkettonek vannak elonyei es hatranyai, szerintem a minoseg a lenyeg es nem a mennyiseg.

Utolsó vagyok: még azt elfelejtettem írni, hogy 18 éves koromban halt meg a nagymamám, úgyhogy unokázni is tudott, annak ellenére hogy későn szült.
Egyébként félreértés ne essék, 40 felett szerintem sem ideális gyermeket vállalni, de azért nem kell megítélni azt sem, akinek úgy jött össze. Ha a nagyim túl öregnek érezte volna magát, most én sem lennék itt.

Anyukam 35 eves koraban szult, a mamam volt a mindenem, minden nyarat ott toltottem 3 honapig haza sem mentem. 80 felett halt meg, foiskolas voltam akkor.
En is 35 evesen szultem pont, a lanyomnak 2 nagyszuloje el, a ket mama, az egyiket meg sosem latta (7 eves), a masikat eleteben csak parszor.
Es pont egyidosen szultunk anyukammal, ugyhogy ennyit errol.
Nagyon sajnalom, hogy a gyerekemnek nem lehetnek olyan nyarai, mint nekem voltak ...
26, persze, hogy nem, vannak akik ma is fiatalon szülnek, de sokkal kevesebben.
Sok korombeli nő járkál ovis, pólyás kisgyerekkel. Csak elgondolkoztam, hogy ennek az aránya vajon menyire fog “nőni” és mi lesz ennek a “következménye”. De természetesen én is úgy gondolom, hogy inkább 30 felett szülessen a gyerek, mint “csupasz fenékre”.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!