Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Szülésre készülés. Pár jó...

Szülésre készülés. Pár jó tanács esetleg?

Figyelt kérdés

Sziasztok 😊

Jövő héten fogunk leülni az orvossal, pontosabban szülésznővel megbeszélni a szülés részleteit. Nem igazán tudom, hogyan fog zajlani a dolog. Azt tudom, hogy le kellesz tisztáznunk pl. a fájdalomcsillapító kérdését. Lehet hülyén hangzik, de nem tudom, hogy mit szeretnék, mi lenne a jó.

Egy olyan kérdésem, kérésem lenne hozzátok, hogy leírnátok ti hogyan csináltatok, kértetek fájdalomcsillapítót (Epidurális vagy más), segített? Félek mostmár egy kicsit, csak annyit tudok, hogy r*hadtul fog fájni, bármi is lesz, bármit is csinálunk. Vannak dolgok, amikre érdemes rákérdezni, beszélni róluk? Mik azok? Egyébként nem Magyarországon szülök, ami ugyancsak nem könnyít a dolgokon, de nem is vészes helyzet emiatt.

+ Itt vinni kell magammal olyan ruhadarabot, amiben szülni fogok. Hálóingre gondoltam, ami gombos végig, vagy legalábbis a felső része az. Az megfelelő? Vegyek kettőt?

Hálásan köszönök bármilyen jótanácsot! ❤️

2022. jún. 12. 12:26
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
31%
Nem szültem még, de azért leírom, hogy ez a “kurvra fog fájni” dolog elég relatív. Anyumból kb mindketten csak “kipottyantunk”. Nekem speciel az orvos szerint “már majdnem kinn volt” a fejem, mikor anyum még lazán sétálgatott a folyosón és semmit nem érzett.
2022. jún. 12. 12:41
 2/14 A kérdező kommentje:
#1 Bár a próféta szólna belőled. 😀👍 Én úgy vagyok vele, hogy jobb a legrosszabbra is felkészülni...🤨 Aztán legyen meglepi, hogy nem is volt olyan nagyon rossz.
2022. jún. 12. 12:44
 3/14 anonim ***** válasza:
81%

Nekem volt alkalmam szülésfelkészítőket hallgatni, az egyik pl a XI kerületi kórházban volt, amit az ottani szülésznők adtak. Ők azt mondták, nem szeretik a fájdalomcsillapítókat, mert a szülési folyamatban csak egy igazán kicsi időszakban lehet adni amikor még nem lassítja le a babát sem. Viszont ha beadják, akkor az anya nem érzi mit kell csinálnia. Hallgasd meg őket és dönts aszerint, hogy milyen érzésed van. Biztosan ők is elmondják a saját véleményüket.

Nekem az első fiam természetes úton született, a második császár volt (de ő is természetes módon indult). Én amit megtanultam, hogy igenis meg kell próbálni minden pózt a vajúdás alatt és meg kell találni, mi a kényelmes. Engem fektettek és az borzalmas volt. De - hülyén fog hangzani - a négykézláb, kicsit magasabban kapaszkodva, esküszöm az volt a legjobb.

Nekem azt tanácsolták, és tökre bevált, hogy amikor igazán nagy fájdalmat érzel, próbáld elképzelni milyen. Hol érzed, milyen színű, formájú, stb. Picit eltereli a figyelmed és mégis próbálod kiismerni. Lehet gyakorolni jégkockával is. Markodba fogod, szorítod és nem engeded amíg meg nem figyeled mit érzel. IGEN, tudom hogy ez nem egyenértékű a szülési fájdalmakkal. De azt úgyse lehet előidézni idő előtt.

Én 3 hálóinget vittem, mert tudtam, hogy erős vérzésem van a rá következő napon és tutira balesetes lesz. 1-ben szültem (nem volt végül rajtam, pucér voltam), 2 pedig a bentfekvős 3 napra volt. Szerintem ez a legjobb. Főleg, mert mindenhol elvárás, hogy csupasz mellkasra legyen tehető a baba születés után.

Jó egészséget kívánok és a konzultáción merj kérdezni!!! Nem fognak hülyének nézni viszont te is nyugodtabb leszel. :)

2022. jún. 12. 13:07
 4/14 anonim ***** válasza:
78%

Én azt tanácsolom, hogy arra felé nézz, amerre menni szeretnél. Ha a legrosszabb verzió felé nézel, arrafelé fogsz sodródni.

Csak annyit fektess le, hogy OTT, AZ ADOTT HELYZETBEN tájékoztassanak téged a helyzetről, magyarázzák el, hogy a tervezett beavatkozásnak milyen előnyei és hátrányai vannak, és KÖZÖSEN döntsetek. Senki ne nyúljon beléd indokolatlanul és főleg az engedélyed nélkül.

2022. jún. 12. 13:15
 5/14 anonim ***** válasza:
79%
Én kértem epit, ami jól jött, mert a hosszú vajúdás alatt amiatt tudtam kicsit pihenni, aludni úgy, hogy nem ájultam ki. Plusz végül minden ellenére császárom lett, mivel a baba elakadt (nem az epi miatt, hanem rosszul ékelődött be még jóval az epi előtt, és így hiába vajúdtam sokat, semmit nem haladt a folyamat, csak a fájásaim lettek erősebbek. Végül jól is jártam, hogy korábban kértem az epit, mert így nem műtét előtt kellett azzal szenvedni, és altatni sem kellett stb., viszonylag könnyen felálltam, és könnyebben mozogtam.
2022. jún. 12. 13:20
 6/14 anonim ***** válasza:
100%
Amit szerintem kevesen tudnak előre és nem készülnek fel rá, hogy a kitolási szakaszban van egy kis idő, amikor nem szabad nyomni. Van tolófájás, (nekem akkor) fáj a legjobban, mert a baba buksija akkor feszít a legjobban, de az inger ellenére nem szabad tolni. Szólni is fognak, de szerintem észnél is kell lenni, hogy az ember visszafogja az ösztöneit. Akkor a méhszájat lesimítják a baba fejénél, így kisebb az esélye a repedésre, szakadásra. Ha azon a pillanaton túl vagy, akkor már tényleg a célegyenesben vagy és pár tolás után kint lesz a babád. Könnyű szülést kívánok!
2022. jún. 12. 14:23
 7/14 anonim ***** válasza:
100%

Nem mondom, hogy minden nap szülnék egy gyermeket, és azt sem, hogy fájt már más jobban életem során, de amikor még kaphattam volna csillapítót, akkor még laza kis fájdalmak voltak az utolsó 2 órához képest. Szóval én nem ragaszkodnék hozzá, még 3 gyerek szülése után sem, hogy adjanak fájdalomcsillapítót. Legyen esetleg a lehetőség ott, hogy ha te nem bírod úgy, akkor élhess vele.

Én a légzésemre figyeltem, közben állva ringattam magam, nekem ez volt jó pozíció.

2022. jún. 12. 14:33
 8/14 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!

Talán lényeges, hogy amúgy jártunk páros terhestanfolyamra, ott megtanították a légzés gyakorlatokat, gyakoroltuk is. Hogy mennyit fog majd segíteni, azt nem tudom, de külön tanultuk mikor és melyiket kell alkalmazni. Meghallgattuk a szaftosabb dolgokat is: gátrepedés, császár, egyéb kockázatok, mutatták hogyan néz ki a nyákdugó, hogyan indul a szülés, mik a jelek stb. Volt sajnos két vetélésem, természetesesen zajlott le (ezt ajánlották). S bár egy szüléshez nyilvánvaló, hogy nem hasonlítható, de nekem sem fájt semmim még úgy, mint akkor. Azt hittem a wc-én pusztulok meg.

Viszont maga az, hogy hogyan lesz ott a kórházban minden, az kérdéses volt számomra. Azt olvastam, hogy az epidurális egyrészt jó, másrészt ha jól rémlik, meghosszabbítja a kitolási folyamatot. Emiatt vagyok dillemában. Az utóbbi pár hétben bármikor mentünk a szülésznőhöz és azt kérdezte, van e kérdésem/kérdésünk, hát csak néztem, s mondtam, hogy nem igen. Hála Istennek mindig minden rendben volt, talán emiatt sem voltak kérdések, de pl. most sem tudom, hogy miket kérdezzek, pedig itt már a szülés a téma. Azt, hogy a kórházba mint kell vinni, arról van listám, az itteni védőnőtől. Minden rajta van ami szükséges, mármint vinni a kórházba, illetve megvásárolni úgy alapjáraton a babának.

2022. jún. 12. 16:09
 9/14 anonim ***** válasza:
100%

A fájdalomcsillapítást majd eldöntöd ott, mikor már vajúdsz. Akkor fogod érezni, hogy bírod-e, vagy kell a gyógyszer.

Azt javaslom, bármennyire is természetes szülésre készülsz, nézz utána a császárnak is. Van ezzel foglalkozó oldal, nagyon sok infoval. Nálunk szülésfelkészítőn csak mellesleg említették, hogy “ne ijesztgessék” a kismamákat. Szerencsére a helyi kismamás csoport szülésélményeiből tudtam, mi várhat a császáros anyukákra itt nálunk.

A császár utáni teendők pedig itt végképp el vannak felejtve, pedig nagyon fontos a megfelelő regeneráció szempontjából.

Ha van a kórházban gyógytornász, szoptatási tanácsadó, beszélj velük, kérj segítséget, tanácsot, bárhogy is szülsz. Nekem az a tapasztaltom, hogy az anya addig érdekel mindenkit, míg terhes. Szülés itán meg el van felejtve, pedig 9 hónap terhesség után a megfelelő regeneráció nagyon fontos.

Nem esik szó a szétnyílt hasizomról, sérvről, inkontinenciáról, ami sokak életét megkeseríti, de lerendezik azzal, hogy a szülés ezzel jár, pedig a legtöbb dolog helyrehozható szike nélkül is.

2022. jún. 12. 16:35
 10/14 A kérdező kommentje:

#9 Nagyon szépen köszönöm!

Persze, készülni készülhetnek, aztán meg ki tudja, mi történik. Nekünk azért elég szépen felvázolták a dolgokat, látszott mindenki reakcióján egy nagy "UHH", csak ült mindenki és nézett maga elé. Bár mostanság már az új típusú császár van, ami azért kevésbé dramatikus, kisebb is a vágás. De persze még mindig egy hasi műtét. Nekünk itt egy hétre küldenek segítséget,aki ellátja a babát, főz, takarít stb. Illetve persze megtanítja a dolgokat az újdonsült szülőknek. Ő csekkolja majd a gátsebet (ha van), hogyan gyógyul, illetve kijön a szülésznő is megnézni. Ugyanúgy a császáros sebnél is.

Igen, említették, hogy edzetni kell odalent a dolgokat. Egyelőre nem nagyon, mert az megnehezíti a szülést. De szülés után mindenképpen.

Ijesztő, hogy mennyi minden van. 😳🤷🏻‍♀️

2022. jún. 12. 16:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!