Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Csajok! Én már nem értek...

Csajok! Én már nem értek semmit? Jogi kérdés, apasági nyilatkozat?

Figyelt kérdés

Szóval ahol szülni fogok, nem fogadják el az önkormányzat által kiállitott sima egyszerű apasági nyilatkozatot. GOndolkodtunk összeházasodunk, de 5 hét mulva szülünk, párom éjjel nappal dolgozik, születési anyakönyvi kivonatát vhol elhagyta még rég, ő is kell ahhoz hogy azt megigényeljük, az esküvői előjegyzéshez is kell ő is...nem tud elszabadulni a munkahelyéről.

Rengeteget olvastam most a neten az apasági nyilatkozatról, már teljesen zsong a fejem...az egyik ezt irja a másik azt...

Szóval ha mondjuk szülés utánra rakjuk ezt a mizériát, hogy a babó a nevére kerüljön mit kell csinálni? Hova kell menni? Milyen papirok kellenek? Mennyi idő?

2010. szept. 6. 18:24
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:

Lehet,h az a probléma,h idén már úgy kell,h kell egy igazolás arról,h hajadon vagy,tehát sem házasságban,sem regisztrált élettársi kapcsolatban nem élsz,ÉS az apasági nyilatkozat;VAGY házassági anyakönyvi kivonat;VAGY igazolás a regisztrált élettársi kapcsolatról,utóbbi két esetben automatikusan az élettárs/férj nevére kerül a gyerek.Olyan nincs,h ezek valamelyikét nem fogadják,azért,mert egyszerűen nincs.El KELL fogadniuk,gyerek nem csak házasságban születhet.

Te ugyanezeket írtad le,ez így van,és ez egészen biztos.

2010. szept. 6. 19:36
 12/21 anonim ***** válasza:

Annak igazolása, hogy hajadon vagy, az anyakönyvvezetőnek kell, ahhoz, hogy kiállítsa az apaságit. A kórház NEM kérhet mást, illetve tagadhatja meg ezt.

Csak a tisztánlátás kedvéért:

37. § (1) A teljes hatályú elismerő nyilatkozat az apaságot egymagában megállapítja.

(2) Az a férfi, akitől a gyermek származik, a fogamzási idő kezdetétől fogva a gyermeket teljes hatályú nyilatkozattal a magáénak ismerheti el, ha

a) a törvény értelmében nem kell más férfit a gyermek apjának tekinteni és

b) a gyermek legalább tizenhat évvel fiatalabb mint a tizenhatodik életévét betöltött nyilatkozó.

(3) Ilyen elismerő nyilatkozatot csak személyesen lehet tenni. A cselekvőképességében korlátozott személy elismerő nyilatkozata csak akkor érvényes, ha ahhoz törvényes képviselője hozzájárult. Ha a törvényes képviselő tartósan gátolva van, vagy a hozzájárulást nem adja meg, azt a gyámhatóság hozzájárulása pótolhatja.

(4) A nyilatkozat teljes hatályához szükséges az anyának, a kiskorú gyermek törvényes képviselőjének és ha a gyermek a tizennegyedik életévét betöltötte, a gyermeknek a hozzájárulása is. Ha az anya, illetőleg a gyermek nem él, vagy nyilatkozatában tartósan gátolva van, a hozzájárulást a gyámhatóság adja meg.

(5) Az elismerést és a hozzájárulást anyakönyvvezetőnél, bíróságnál, gyámhatóságnál, illetőleg magyar külképviseleti hatóságnál jegyzőkönyvbe kell venni VAGY közjegyzői okiratba kell foglalni.

Ugye nem gondolod, hogy el kellene fogadnod, hogy a kórház felülbírál egy jogszabályt? Közöld a törvényt, és közöld, hogy KÖTELESEK elfogadni, amennyiben pedig ebből bármilyen kellemetlenséged támad, kénytelen leszel jogi útra terelni.

2010. szept. 6. 20:04
 13/21 A kérdező kommentje:

Elfogadják azt az apasági nyilatkozatot amit a közjegyző előtt teszel, 25 ezer forintért. Nem tudom normálisan szakszavakkal leirni mert nem értek hozzá...

Jegyző, közjegyző, apasági nyilatkozat...elismervény...

Én ezeket a szavak keverem, és rohadtul nem értek hozzá:(!

A védőnő közölte most 6 héttel szülés előtt, hogy nem fogadják el a kórházba azt az apasági nyilatkozatot amit az önkormányzatba ingyen és bérmentve kiadnak, csak azt amit a közjegyző állit ki 25 ezerért (és ezt a kórházban is megerősitették, igaz nem a betegjogi képviselő!). HA ez sem tetszik akkor házasodni kéne ami az apa születési anyakönyvi kivonata nélkül nem megy. Mivel Cegléden született a párom és a ceglédi önkormányzatnál kéne kikérni ami egy nap, és azt én személyesen nem tudom elintézni, ő kell hozzá, ez is ugrott, mert ő nem tud elszabadulni a munkahelyéről!

Ne haragudjatok ha nem világosan irtam le az elején a dolgokat. De tényleg nem értek a lovakhoz:(!

2010. szept. 6. 20:17
 14/21 anonim ***** válasza:
2010. szept. 6. 20:23
 15/21 anonim ***** válasza:

Én továbbra is azt gondolom,h a problémájuk az-csak ezt nem fejtették ki neked-,h az önkormányzatnál tett apasági mellé kéne egy hajadon-igazolás,amíg a közjegyző előtt tett nyilatkozat valószínűleg egy füst alatt azt is igazolja,h nem vagytok se házasok,se bejegyzett élettársak.

Tehát kérsz az anyakönyvvezetőtől egy igazolást,ha esetleg nincs már időd,akkor közjegyzőtől a hajadonságról,és ezt csatolod az önkormányzatnál tett apasági nyilatkozathoz.

2010. szept. 6. 20:31
 16/21 anonim ***** válasza:

2010. januárjától valóban 30 napnál nem régebbi, közjegyző által hitelesített apasági nyilatkozatra van szükség. Ezek az ügyek a helyi önkormányzat belső rendelkezései alapján általában jegyzői hatáskörbe tartoznak és az önkormányzatnál a gyámhivatal, vagy a szociális osztály foglalkozik velük.

Ez azt jelenti, hogy mindenképpen hitelesíttetni kell közjegyzővel 20-25.000 forintért, akkor is, ha gyámhivatal előtt veszik fel a jegyzőkönyvet. Remélem így érthető számodra!

Boldog babázást :)! 28h km

2010. szept. 6. 20:34
 17/21 anonim ***** válasza:

Jesszusom, dehogy kell! Csak még mindig megy a kavarás, de nem kell!

A kórház nem dönthet egy nyilatkozat elfogadásáról. Ha a nyilatkozatot kiállítja az anyakönyvvezető, akkor a kórház el fogja fogadni, a védőnő téved, nem is kicsit.

Csak hogy világos legyen: a kórházban azért kérik a nyilatkozatot, hogy a kicsi törvény szerinti nevén tudják könyvelni a dolgokat. A törvény szerinti neve meg az, amit az anyakönyvvezető a születési anyakönyvi kivonatba beír. Ha az a hivatalos személy, aki kiállítja a gyerek anyakönyvi kivonatát kiad egy papírt, melyen az apa elismeri magáénak a szóban forgó gyermeket, akkor a gyermeknek a TÖRVÉNYES neve az lesz, ami a nyilatkozaton szerepel. Ez egy bizonyító erejű okirat, a kórház nem kérdőjelezheti meg, és nem bírálhatja felül.

2010. január elsejétől valóban történt változás. Bekerült ugyanis a törvénybe a bejegyzett élettársi kapcsolat, amely ugyanolyan jogokkal ruházza fel a feleket, mint a házasság. Vagyis ha nem vagy házas, csak élettárs, akkor is úgy kezelnek születendő gyermek szempontjából, mint a házasokat. Korábban vagy házassági anyakönyv kellett a gyerek nevéhez, vagy apasági nyilatkozat, de a törvény változásával ez kibővült, emellé a kettő mellé elfogadják a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló igazolást is.

Korábban akkor lehetett érvényesen apasági elismerő nyilatkozatot tenni, ha igazoltad, hogy nem vagy, és a vélelmezett fogantatás pillanatában nem is voltál házas. Most a törvény módosulásával ezen kívül még azt is igazolnod kell, hogy nem állsz, és a vélelmezett fogantatás pillanatában nem is álltál bejegyzett élettársi kapcsolatban sem.

Amikor életbe lépett a törvénymódosítás, akkor nem volt meg a megfelelő adatbázis háttér a közjegyző által hitelesített élettársi kapcsolatok lekérdezéséhez, ezért sok helyen kellett igazolás (2-3 ezer forintért!) a közjegyzőtől, hogy nem állsz bejegyzett élettársi kapcsolatban. De azóta eltelt 8 hónap, és szinkronba hozták a rendszert, így az anyakönyvvezető is le tudja ezeket az információkat kérdezni, nem kell külön igazolás a közjegyzőtől (ha meg mégis olyan helyen laksz, ahol nem látják a rendszert, akkor is 2000 forint körül van az igazolás a közjegyzőtől).

Ami még tény: az apai elismerő nyilatkozat megtehető közjegyző előtt is - ennek ugyanolyan ereje van, mint az anyakönyvvezető előtt megtett nyilatkozatnak, az egyetlen különbség a két nyilatkozat között, hogy a közjegyző díjét ki kell fizetned, míg ugyanezt a munkát az anyakönyvvezető ingyen végzi el.

NEM létezik olyan változás, hogy már csak a közjegyző előtt tett nyilatkozat a jó, lásd a mai napon hatályos jogszabályi hivatkozást egy korábbi kommentemben.

Egész egyszerűen menjetek el az anyakönyvvezetőhöz, és tegyétek meg a nyilatkozatot. De előtte fel is hívhatod telefonon őket, akkor meg is mondják, mit kell hozzá vinned.Javaslom ne a védőnőre hallgass, ő nem jogész, és a törvények értelmezése sem feladata, azt mondja, amit hallott, és az nem feltétlenül helyes (sőt, ebben az esetben oltári nagy tévedés is).

2010. szept. 6. 21:10
 18/21 anonim ***** válasza:

Szia!

Mi sem vagyunk házasok, s én is jól utána jártam ennek az egésznek!

A közjegyzős dolog egy hülyeség, ez is csak egy újabb módja annak, hogy hogyan húzzuk le jobban az embert!

Nekem azt mondták, hogy menjek be a gyámhivatalba, de még jobb az anyakönyvvezető hivatal!!!!! Ugyanis ott ők hivatalból lekérik majd, hogy tényleg nem élsz-e élettársi kapcsolatban valaki mással, vagy esetleg házasságban! Ők adnak ott Mindkettőtöknek egy papirost, s az tökéletes!

Mikor megkaptuk, akkor én beballagtam a kórházba, hogy ez most akkor így jó, vagy kell-e még valami! Azt mondták, hogy tökéletes!

Hívd fel az anyakönyvvezető hivatalt, egy próbát megér!

---

Amúgy melyik ez a kórház?

2010. szept. 6. 21:14
 19/21 anonim ***** válasza:
2 hónappal ezelőtt szültem,februárban csináltuk meg az apaságit/Budapest/ ! Semmi pénzbe nem került,elsö lépés elmenni a népességnyilvántartóba ,ott kérni egy papirt ami igazolja,hogy hajadon vagy. Majd ezzel a papírral menni a gyámügyisekhez apával együtt nyilatkozni,hogy ö az apa aláírni,egy példányt kapsz és azt viszed a kórházba!Ez az egész nekünk megvolt 35 perc alatt mert minden egy helyen van!
2010. szept. 6. 22:03
 20/21 A kérdező kommentje:

Szent Istvánba fogok szülni. Azt mondták azért ilyen bonyolult, mert nem területileg illetékes...! Ha Kerepestarcsán szülnék, simán elég lenne az önkormányzat által kiállitott papir...!

Mostmár kezdem kapisgálni mi a helyzet! Köszönöm nektek a felvilágositást!

2010. szept. 7. 07:33
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!