Mennyire enyhíti a fájdalmat,egy újabb terhesség baba elvesztést után?
Van már egy fiunk. Utána jött egy vetélés, a 6.héten. 9hetesen vették el műtéttel. Utána azonnal nekiálltunk újrapróbálkozni, egyből terhes is lettem. 32hetes vagyok.
Nem azt mondom, hogy nem gondolok a másodikra, de én úgy fogom fel, oka volt, hogy nem maradt velünk.
Igen, kérdés hogy mikor ment el a baba. Mert ahogy #4 is írja, az első 8 hétben megszűnő terhességekkel a szervezet csak "felkészül". Régen ezekre nem derült fény, de amióta mindenki számára olcsón hozzáférhetők a gyorstesztek, ráadásul egyre érzékenyebbek is, tehát egyre korábban kimutatható velük a hCG hormon, azóta nyilvánvaló, hogy rengeteg ilyen "vetélés" van. És bár nagy öröm egy pozitív teszt, ha a közeljövőben mégis megszakad a terhesség, annak komoly, "élettel összeegyeztethetetlen" oka volt. Ezt sokkal könnyebb elfogadni, bár pszichológiailag az így elment babákat is érdemes a családi emlékezetben megtartani. Más kérdés egy már fejlett magzat, esetleg életképes kisbaba elvesztése. Itt az "segít", ha az ember megengedi önmagának a fájdalmat, gyászt. Ha nem, vagy egyenesen megpróbálja elfelejteni, az tévút sajnos, komoly gondoknak ágyaznak meg az ilyen szőnyeg alá sepert traumák.
Sokkal jobb pszichoterápia keretében dolgozni az ilyen veszteségeken, mint azzal a tudattalan elvárással megterhelni a következő gyermeket, hogy "pótolja" a veszteséget, legyen vigasza a szüleinek. Az ilyenek nagyon nyomorítóak tudnak lenni és sok probléma pszichés hátterét biztosítják a leendő gyermek életében - születésétől haláláig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!