Terhesség alatt ettetek/esztek tonhal konzervet?
:))) Annyi tonhalat, tengeri herkentyűt nem tudsz megenni a terhesség alatt, amennyi kárt okozhatna. Gondolj bele! hány tengerparti ország van (Olaszo. Fanciao., Nagy-Britannia? A Skandináv államok), ahol a tengeri halak a napi étrend részei. Mégsem hagyják abba a tengeri élelmiszerek evését, ha teherbe esnek! Nem kell semmit túlzásba vinni és nem kell mindent elhinni, amit az interneten találsz! Ha ellenválaszt is akarsz olvasni, itt van egy jó cikk: [link]
Egyébként, ha még a terhesség előtt ettél, akkor valamennyi higany már bekerült a szervezetedbe, az ott lerakódott, hiszen az nem ürül ki... a szervezet normális működéséhez meg kell is higany, ha valaki pajzsmirigy beteg, az higanyt kell igyon...
Én amúgy nem szeretem a halat, csak a Rio mare tonhal konzervet szeretem. Sokat is ettem terhesség előtt. Ha nagyon nem volt időm főzni, akkor tésztába, salátába raktam, finom és laktató.
Most az ijesztő cikkek hatására nem eszem, pedig ott van a konyhaszekrényben a sok konzerv és néha megkívánom:)
csak hogy legyen pro és kontra:)
„Felesleges a higany miatt lemondani a tengeri halakról, mert a legtöbb sokkal több szelént tartalmaz, mint higanyt, ilyen a tonhal is” – nyilatkozta erről az Észak-Dakotai Egyetem egészségkutatási programjának vezetője. A szülés előtt álló vagy terhes nőket csak olyan halaktól tanácsolják el, amiket itthon eleve ritkábban fogyasztunk, a cápától, a királymakrélától és a kardhaltól."
A szelén védő hatású a nehézfémionok okozta mérgezésekben. A tonhal pl. jelentős mennyiségű higanyt és szelént tartalmaz, mégsem károsodik sem a hal, sem a fogyasztója. A nehézfémionok (Hg`', Pb2+, ed~+) jelenlétében a szelén vízben rosszul oldódó (nehézfém) szelénvegyületeket alkot, amelyek biológiailag hatástalanok.
A fokhagyma a legfontosabb ásványi anyagot is tartalmazza, a bioaktív szelént, mely megvéd a higanymérgezéstől.
A tonhal speciális kérdéskört képvisel. A különböző fajták eltérő mértékben dúsítják szervezetükben a higanyt, de általános szabályként megfogalmazható, hogy a kisebb halakban kevésbé halmozódik fel a méreganyag. E megfontolás vezette a szakembereket arra, hogy óvatosságra intsenek a tonhalszeletek, illetve a tonhalból készült sushi fogyasztásával kapcsolatban.
A higany a halak húsában feldúsul, szintje az idősebb, nagyobb testű ragadozó halakban lehet különösen magas.8 A metil-higany nem zsírokhoz, hanem aminosavakhoz kötődik, ezért onnan főzéssel sem távolítható el. A National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) adatai szerint sokan lehetnek veszélyben, hiszen az ilyen halakat fogyasztó csoportok körében magas higanyszinteket mértek.9
A higany képes átjutni a placentán,8 nem jelent számára akadályt a vér-agy gát sem, és az így felhalmozódó higany károsítja az idegrendszert.10 A magzat szervezetében ugyancsak feldúsul a higany, és a köldökzsinórvérben 70%-kal nagyobb koncentrációban van jelen, mint az anyában.9,10
Források:
Alapos, orvosi forrás:
Szerintem olyat ne egyél, amit bár kívánsz, de kétségeid vannak, bármi legyen az. Majd megeszed, ha már nem tartasz tőle:)
Én nagyon szeretem a halat:)
Váltogatva eszek heti 3-4-szer 1-1 szeletet, vagy konzervet, átfőzve vagy átsütve.
Szardíniát, natúr lazacszeletet, mustáros panírozott szeletet, heringet, tonhalat, sportnit, pisztrángot... mikor mi jut:)
Az alábbi info elgondolkodtatott és lehet, hogy ezentúl inkább a kisebb testű halakat fogom enni:)
"A magzat szervezetében ugyancsak feldúsul a higany, és a köldökzsinórvérben 70%-kal nagyobb koncentrációban van jelen, mint az anyában."
ui: most néztem a dátumot, szerintem már meg is született a kisbaba:) és megetted a konzerveket:)))))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!