7hetes terhes vagyok.(van szívhang:) Femibion1,1000-res folsavat,Béres Magnezium250mg+B6,Béres C vitamint..szedek. Illetve eddig egyszeri pár csepp rózsaszínes pecsételés végett 3×1Ultrogestan hüvelykapszulát(hüvelyi úton) Szedjek még vmit?Vasat?
8-as és 13-as vagyok
A kiskönyves részt úgy értettem, hogy nem én találtam ki az első trimeszteres labort, hanem ott is szerepel - nem rosszindulatból.
Ha jól értem, 10 hetesen mész a védőnőhöz, az bőven időben van. Én 9 hetesen voltam, utána még lesz nyugodtan időd elmenni első trimeszteres laborba, ill a háziorvoshoz meg a fogorboshoz (bár utóbbi a kettőt a kutya nem nézi, hogy valóban voltál-e náluk az első trimeszterben.
Laborba magánba tervezel menni vagy államiba? Ha magánba, akkor nyugodtan menj el már most, a Synlabnak pl van "első trimeszteres laborcsomagja". És akkor a védőnőhöz meg utána az orvoshoz már az eredményekkel tudsz menni.
Ha általában alacsony a vasad és nem gyúrsz vaspótlásra, akkor valószínűleg most is alacsony a vasad, de a természetes vaspótlás (állati eredetű) jobban működik. A mesterségesen bevitt vasnak gyatra a felszívódása, kb. a tizede hasznosul. Háziorvos kiírhatja a terhességi labort, nekem is ő írta ki. Elvileg már a nőgyógyászati vizsgálati eredmény birtokában is kiírhatja, nem kell megvárni a várandósgondozási könyvet. Ha állami nőgyógyászod lenne, ő is kiírhatná. D-vitamint a GAL kivételével kb. mind mellé szedni kell, hiszen a normál állapotban ajánlott napi adag 3-4000 NE, a Femibionban meg van 800. (A GAL-ban 4000 NE van, nem véletlenül, még ez is alsó hangon jó csak terhességre.)
Magnéziumot a D-vitaminhoz érdemes szedni, mert segítik egymást, ezen felül plusz magnéziumot én a helyedben akkor szednék, ha már vannak izompanaszaid. És akkor is jó felszívódású magnéziumot, mert ez a Béres eléggé kétes, mert a magnézium-oxid nem szívódik fel. Elvileg a folsav nem baj, mert a 12. hétig amúgy is nagyobb dózisban kéne szedni, hogy kivédjen pár korai magzatfejlődési rendellenességet, a minimum a 800 mcg, a maximum meg 6000. De mivel valószínűleg nem tudod, hogy tudod-e hasznosítani a folsavat, ezért jobb folátként szedni, meg vannak kételyek arról, hogy a folsav nem okoz-e még bajt is amellett, hogy nem hasznosul jól sokakban. A várandós kiskönyvben találsz még egy vagon vizsgálatot trimeszterenként, de jó ha tudod, hogy alapból az egész várandósgondozás egy választható dolog, nem kötelező, mint ahogy a vizsgálatok sem azok. Nyilván érdemes elmenni trimeszterenként egy vérvételre és a genetikai ultrahangokra, de ezek csak javasolt vizsgálatok, nem érhet hátrány amiatt az egészségügyben, ha nem végeztetsz el mindent. Ezt nekem a nőgyógyász és a védőnő is hangsúlyozta, hogy ne parázzak rá, ha valami véletlenül kimarad.
Sajnos a vitaminokkal az a tapasztalatom, hogy a legtöbb egészségügyi dolgozó nincs képben teljesen róluk, emiatt simán nincs bent a köztudatban a jódpótlás, szelénpótlás fontossága sem a magzat szemszögéből. Szerencsére a D-vitamin fontossága bejött a koronavírussal, de arra sem hívják fel a figyelmet, hogy egy csomó dolog felszívódása függ attól, hogy milyen vegyületben van a dolog, hogyan szeded be stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!