Nem aggódtok, hogy fogadott orvos nélkül más ellátást kaptok?
Gondolok itt a terhesség alatt a vizsgálatokra és a szülésre is. Van egy ismerősöm és a minap összefutottunk 32 hetes terhes és eddig 3x volt ultrahangon összesen. Nincs orvosa és a covidra hivatkozva elhalasztják a vizsgálatokat is. Retteg szegény, hogy mi lesz így a szülésnél.
Nektek volt valami rossz élményetek ezzel kapcsolatban?
Nőgyógyászként mondom, hogy annak is bőven megvan az előnye, ha nem fogadsz orvost.
Fogadott orvos esetén jóval nagyobb a császármetszés és az indított szülések aránya.
Az meg, hogy agyon vizsgálják a kismamákat, és havonta kétszer babamozit tartanak, csak azóta divat, mióta el lehet kérni érte egy rakás pénzt. A terhesgondozási törvény 4 ultrahangot ír elő: terhességmegállapító, 12 és 20 hetes genetika, 32. héten egy tájékozódó vizsgálat. Ennyi. De még a MASZNUT is csak egyel bővíti ki a javasolt UH-k körét (36. hét körül). És bőven elég is ez. Nálunk sokkal nyugatabbra ennyi sincs, ott van két genetikai UH és szevasz. A manuális vizsgálat totálisan felesleges, csak a fertőzésveszélyt fokozza. Cervix ultrahang vizsgálat lenne javasolt a turkálás helyett, és ha az a 20. héten normális, akkor nincs teendő.
Egyébként meg egyik orvos sem szeretne pert a nyakába, ez nem tudom miért nem egyértelmű. Senkinek se érdeke, hogy kinyírjon téged vagy a gyereked, vagy akár csak szarul bánjon veled, mert ő szívja meg. Kinek hiányzik? Teljesen alap, hogy a tőlem telhető legtöbbet teszem meg, egyrészt van némi lelkiismeretem, másrészt meg fenének se hiányzik a bíróságra járkálás.
Nem
Nem kaptam más ellátást fogadott orvossal és anélkül sem a kórházban.
Viszont magánorvossal a terhesgondozás nyugodtabb volt.
#4-es azèrt sajnos nem minden orvos gondolkodik így, mint te.
Az sztk-s nőgyógyászati rendeléseken találkoztam néhány bunkóbb, érzéketlen orvossal. Főleg az idősebb korosztályból.Ezért fogadtam orvost a terhességemnél.
Utolsó: természetesen tudom, hogy vannak köztünk olyanok, akik nem idevalók. De a bunkóság és a direkt szakmai hibák vétése azért nem ugyanaz. :)
Őszintén szólva nem szeretnék olyan orvost, aki csak azért kedves, mert pénzt adok neki.
A magán terhesgondozásnak egyébként meg több értelmét látom:
- az ember olyan időpontban mehet, ami neki is megfelel
- bemehet a párja a vizsgálatokra
- lehet UH fotót kérni/venni
- kevesebb a várakozási idő
- részletesebb tájékoztatást kap az állapotáról
- ha nem felel meg a doki, könnyebb váltani
- egy ember össze tudja fogni a dolgokat, nem kell minden alkalommal újra elmondani mindent
De akkor is rengeteg hátrányát látom a fogadott dokinak. Ezer meg egy olyan indított szülést láttam, aminek annyi volt az indoka, hogy a doki ment volna nyaralni. Ezer meg egy olyan szülést kísértem addig, míg a doki a magánrendelésen volt, amire a saját orvos csak az utolsó percben ugrott oda. Ezer meg egy indokolatlan császármetszést láttam (természetesen úgy megindokolva, hogy a kismama a mai napig azt hiszi, hogy az ő és a gyereke életét is megmentette az orvos...). Ezer meg egy 37 hetes programozott császárt láttam, pedig a gyerekgyógyászok megmondták, hogy ha nincs egyéb ok a sietségre, akkor meg kell várni a betöltött 39 hetet.
De igen. Tény, hogy nem egyszer tapasztaltam, hogy az ügyeleti beteg lett az utolsó a sorban, mikor EDA-t szeretett volna. Vagy éppen a professzor úr betege került a vip szobába, hiába foglalta le más és hasonlók.
Az egész rendszer bűzlik.
Szerintem ez a rendszer azért is ilyen mert lehet orvost fizetni. Azért fizetsz mert más is fizet...
Töröljék el, legyenek egységes protokollok, választható császármetszés, és korlátozzák az orvosok számára vállalható maximális oraszamot - kipihenten könnyebb lesz kevésbé bunkonak lenni.
Ja és nem szabad aggódni mert egészséges terhessegnel bőven nem kell annyit monitorozni meg vizsgálódni mint amennyiszer végül sor kerül rá!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!