Szeretnék táppénzre menni és veszélyeztetett terhesnek kiíratni magam, több okból is. Kinek a hatásköre ez? Nőgyógyász vagy házi orvos?
Most vagyok 7 hetes terhes. Ha a nőgyógyász hatásköre ez, akkor mit mondjak, miért szeretnék? Megkell indokolnom, vagy csak valós okkal lehet veszélyeztetett terhesnek lenni?
Jár ez valami plusz nehézséggel nekem a későbbiekben?
#22: Nem. Bár katásoknál bizonyos bevétel alatt nem számít.
Viszont, akinél igen, vannak esetek, amikor számlát kell adnia. Táppénz alatt meg egyáltalán nem adhat számlát!
Mondjuk az sem mindegy, mit vállakozik
Ha vállalkozó vagy, igen, jár nehézséggel: nem számlázhatsz, tehát nem tudsz pénzt keresni.
Ha alkalmazott, akkor maximum pénzügyileg. Mert nem a teljes fizetésedet kapod majd 9 hónapig.
Mint sokan írták, simán kiírnak táppénzre, ha kéred, általában a terheseknek nem kell sokáig győzködni az orvost. Azonban azt neked kell tudnod, nem túl korai-e még egyáltalán bejelenteni magát a terhességedet, hiszen csak 7 hetes vagy.... nem akarok vészjósló lenni, de 7 hetes terhesség még nem is igazán terhesség, abból még bármi lehet (volt sajnos egy elhalt terhességem, 9. Héten).
Én a 12. Hetet megvártam, utána szóltam csak a munkáltatónak irásban a terhességről, majd 30. Héttől mentem táppénzre, nem akartam visszaélni a helyzettel, plusz a táppénz egyébként kevés, a bérednek maximum 60%-a (ha nem vagy ott 2 éve, akkor csak 50).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!