Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Terhességi toxémia esetén...

Terhességi toxémia esetén MINDIG magas a vérnyomás?

Figyelt kérdés
17 hetes terhes vagyok, nem vizesedek (az orvosom szerint ilyenkor még nem vizesednek a toxémia miatt), a vérnyomásom 100/60, de inkább az alatti, naponta mérem, sose ment még 110/70 fölé (ez volt a legmagasabb érték, amit mértem), a vizeletemben azonban már többször találtak fehérjét. A nőgyógyászom szerint nem lehet felfázás, mert akkor fehérvérsejt lett volna benne. Először arra gondolt, hogy a hüvelyemből került bele váladék a vizeletembe és arra kért, töröljem jó szárazra a hüvelybemenetet. Nagyon vigyáztam mintagyűjtés közben, ezért szinte kizárt, hogy a hüvelyemből került volna bele a vizeletmintába a fehérje (0.3g/l). Ezen kívül még van benne keton (2 mmol/l) és bilirubin (8.5 umol/l) is. Mitől lehet? Hízni nem hízok, fogytam 3 kilót, most sikerült visszaszednem egyet nagy nehezen, nem vagyok cukorbeteg, csak PCO szindrómás és ez a második terhességem, első problémamentes volt.
2010. júl. 27. 16:30
 1/8 anonim ***** válasza:
épp ma voltam vérvételen és vizeletvizsgálaton, 24 hetes vagyok. Nekem is van fehérje a vizeletemben, meg is ijedtem, mert az előző terhességem vége felé már nagyon fenyegetett a toxémia. Most azt olvastam, hogy a toxémia MINDIG magas vérnyomással jár, az igazán veszélyes a babára a magas vérnyomás és nem a vizesedés, vagy a fehérje. Nem mondom hogy nyugodj meg, de a dokid miért olyan biztos benne, hogy nem vagy felfázva? (a keton jelenléte zsíranyagcsere zavarra utal, a bilirubin meg vérre. Ami ugyancsak felfázásra utal)
2010. júl. 27. 16:50
 2/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ! Azért, mert felfázás esetén FEHÉRVÉRSEJT és nem fehérje van a vizeletben. Először én is erre gondoltam, csak mivel sosem voltam jó biológiából, keverem a kettőt. Pedig milyen hasznos lenne... Meg mondjuk egy kismama könnyebben felfázik, ezért is kérdeztem tőle, hogy nem lehet-e kezdődő felfázás. Azt mondta, teljesen kizárt, de a terheléses vércukornál (még 9 hét) akar nézetni egy bilirubin szintet, mert nem érti. Első babámmal nem volt semmi gondom, csak gyorsan kinyílt a méhszájam és végül megindult előbb a szülés, de ezt leszámítva teljesen problémamentes volt, akkor is ilyen volt a vérnyomásom, nem terhesen is 100/60 körül szokott lenni, szóval nem változott.
2010. júl. 27. 16:58
 3/8 A kérdező kommentje:

Ja, igen: egy problémám volt az első terhességemmel, a 7. héten felfáztam, vesegyulladásom volt és vér volt a vizeletemben. Kaptam rá antibiotikumot, másnapra elmúlt, a lányomnak se lett tőle baja. Akkor nem néztek bilirubint, csak azt, hogy fehérvérsejt (vagyis nem fehérje) van a vizeletemben.

A mostani babával előzőleg nem volt sem keton, sem bilirubin a 7 hetes vizeletben, a fehérje ugyanúgy 0.3 g/l volt, mint most.

2010. júl. 27. 17:01
 4/8 anonim ***** válasza:

szerintem hívdd fel a védőnődet ha olyan aki segít. Ő tud adni beutalót további vizsgálatokra. Én is beszéltem az enyémmel és holnap megyek hozzá, mert azt mondta hogy előbb kell egy kontroll labor, utána meg egy urológiai kivizsgálás... nekem volt fehérje és fehérvérsejt is a pisimben.

Szerintem mindenféleképp vizsgáltasd Te is ki magad.

Jobbulást!

2010. júl. 27. 17:48
 5/8 A kérdező kommentje:
Hát az a baj, hogy nekem a védőnőm sem olyan. :( A doki meg elintézte annyival, hogy a 26 hetes terheléses cukornál szóljak rá, hogy nézzenek egy bilirubint is, de annyi. Majd megyek háziorvoshoz, esetleg kérem, hogy írjon fel Monuralt, hátha tényleg csak egy gyulladás.
2010. júl. 27. 19:13
 6/8 anonim ***** válasza:

A toxémia nem jár mindíg magas vérnyomással. Általában 20. hét után jelentkezik és fehérjevizelés, magas vérnyomás, ödéma ajelei, amik jelentkezhetnek együtt, vagy külön-külön is.

A fehérje jelenléte semmiképp nem jó. Tuti hogy nem volt szennyezett a vizelet. Bocsi, nem kötekedéképpen, de toxémiagyanú miatt sokat ellenőrizték nekem is. Én így csináltam. Fürdés után megtörölköztem, aztán a kádban vagy a zuhanyzóban állva pisiltem. egy picit kiengedtem és utána vettem a mintát. Így középsugaras vizeletminta lett ami 99% hogy tiszta.

A bilirubin jelenléte májelégtelenségre is utalhat, ami szintén lehet a toxémia jele. Persze biztos lehet ezer más dologtól is, de én tuti addig járnék az orvosom nyakára míg a végére nem járnák. A minimum hogy meg kell ismételni a vizeletvizsgálatot.

Remélem nem lesz gond.

2010. júl. 27. 19:28
 7/8 A kérdező kommentje:
Hát a dokim most megy szabira, 9 hét múlva akar újabb vizeletvizsgálatot a 26 hetes terheléses cukorvizsgálattal (több helyen az is előbb, a 24. héten van), akkor nézet majd bilirubint is. Szerintem azért elmegyek a háziorvosomhoz (BP másik végén rendel, de csak benne bízom), ha hazatér a szabijáról. A védőnőnek én szóltam, hogy viszek majd vizeletet, azt mondta, szükségtelen, nézze az orvos. Róla ennyit, őt még leváltani sem lehet, mert ugye a védőnő nem választható...
2010. júl. 28. 20:00
 8/8 A kérdező kommentje:
Vannak fejlemények! Most már a 32. héten vagyok, a vizeletfehérje 0.1 g/l-re csökkent, a vérnyomásom kicsit magas, 110/70 (eddig 100/60 volt), de fölé nem megy most sem. Nem dagad a lábam, sehol nem vizesedek, szóval valószínűleg nem toxémia. Ráadásul már több kismamával (nyolccal vagy kilenccel) is találkoztam a Honvéd kórházban és mindnél találtak vizeletfehérjét, kettejük kivételével senkinél sem talált fehérjét a védőnő. Nálam a legutóbbi alkalommal minimális mennyiséget látott, most még annyit sem. :)
2010. nov. 10. 18:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!