Én dönthetem el, hogy meddig dolgozom?
Nem, egy szabályokat betartó nő nem akkor megy el, amikor akar, hanem akkor, amikor az állapota nem engedi, hogy dolgozzon, probléma van a terhességével.
Az, hogy nem bírod a buszt, nem oka a keresőképtelenségnek, de sajnos simán kiír az orvos, ha megkéred. Én durván megszigorítanám az ellenőrzést, a játszótéren a nagy után rohangáló anyuci, aki gyed/gyes alatt be se teszi a lábát a céghez, csak pofátlanul kamutáppénzre megy, ugyan mennyire keresőképtelen? Semennyire...
Nem vártam rögtön ilyen agresszív választ 😂 (nem én pontoztalak le)
De azért van különbség a ház előtt felszállsz a buszra - munkahely előtt leszállsz a buszról (esetleg ugyanez autóval)
mint:
reggel 12 perc séta a vonatig, ami már most 15 (20 hetesen), később lesz 20 is, ha egyáltalán tudok majd menni - utána egy óra vonat, majd tíz perc bkv és megint 10 perc séta, és ugyanez hazafele, megnézném hány 8 hónapos kismama tudná minden nap végigcsinálni :) (már most beesek a kapun kb., pedig nem vagyok lusta ember, mindig szerettem sietni/menni)
de nem is ez a lényeg most (de azért ne nézzünk le mindenkit aki "nem akar munkába járni"), hanem pl. itt is van egy csomó kérdés, hogy ki meddig akar dolgozni, és akkor írják hogy hát csak 6. hónapig AKAR. akkor itt valszeg az van, hogy az orvos kiírja aztán kész?
Szülés előtt 4 héttel már minden további nélkül elmehetsz csedre. Előtte kiveheted a szabijaidat. Még ez is teljesen legális. Ez mondjuk kb 6 hét. Szerintem a 34.hétig dolgozni nem olyan nagy történet (nyilván olyan munkakörben, ami engedi, meg olyan egészségi állapotban).
A gyakorlat viszont azt mutatja, hogy a kismamák nagy része kiíratja magát, amikor épp úgy látja, hogy elég volt a munkából. Sokszor emögött nincs valódi egészségügyi indok, máskülönben nem tudná előre, hogy meddig akar dolgozni. Ezt táppénzcsalásnak hívják.
Én 34 hetes vagyok, még szűk egy hónapot tervezek maradni, mert az egészségem rendben van, a munkám meg könnyű (fizikailag). Utána még kis szabi, és kb a szüléssel megyek csedre. De már kb két hónapja kérdezgeti mindenki, hogy "és még dolgozol?" Hát miért ne dolgoznék? Ez mégse a ládagyár.
Azért ez a "fújjjj táppénz csaló" dolog kicsit erős!
Tpre megy a kismama, mert szeretne pihenni, magával törődni stb. És????
Eddig tisztességesen dolgozott! Mo-on ha bármilyen NORMÁLIS eü ellátást szeretnél (tisztelet a ritka kivételnek) maszekhoz mész!
Pedig fizeted a tbt.
Hagy engedje már meg magának az a kismama h kiírják tpre, ha már megdolgozott érte!
Valóban minden terhesség más. Én is 36 hétig dolgoztam, mert semmi bajom nem volt. Nem kellett utazni, ha akartam mászkáltam, ha elfáradtam ültem.
De nem minden munkahely ilyen. És nemmindenki ilyen szerencsés a terhességgel.
Azért ne vonszolja már magát órákat az ember lánya, mert a mártírkodó "bezzeg én bírtam dolgozni" emberek megszólják!
Bizonyos keretek közt eldöntheted.
Amikor bejelentettem, akkor megbeszéltük, hogy a 37. Hétig dolgozom, amennyiben az állapotom engedi.
De már a 28. Héttől kérdezte a doki, hogy birom.
Szintén 3 h ingázás / erdei utakon+pálya/
11-12h voltam távol.
Ha nem tudsz bejárni, mert fizikailag nem birod az is indok a táppénzre.
Viszont sokkal fárasztóbb pici gyerek mellett terhesnek lenni, mint ingázni, sokat dolgozni.
Bár én a 2. Terhességemmel valóban veszélyeztetett vagyok, amit fizikailag nem érzek, vérzés jelentkezett nem tudni honnan.../ így nehéz kímélni magam, mert nem tudom, mikor a sok/
Nagyjából akkor mész el amikor akarsz. Velem egyenesen közöltek a terhesgondozóban, hogy azért írnak veszélyeztetett terhesnek mert ezzel tud a háziorvos bármikor kiírni, ha úgy érzem. Azért elég nagyot néztem.
Amúgy tényleg terhesség fuggo. Nekem mondjuk jó a dátumom mert január közepe, szóval a karácsonyi szünetről már nem megyek vissza. Ez egy honap pihi durvan szules elott. Ez a terv, de aztán...?
Nem csak rajtam múlik. Pl nővérem azért ment el korábban mint tervezte, mert egyszerűen túl fáradt volt. Hiába aludt relatíve sokat. Az meg senkinek nem jó, ha bemegy azt hülyeséget csinál. A cégnek se.
De lehet, hogy valakinek a hata, dereka fáj nagyon stb.
Azért egy jól fizető munkahelyről tp-re menni hatalmas érvágás ám. Nem éri meg. Mondjuk rosszul fizetőről sem. Épp ezért nem értettem sosem, miért feltételezik egyesek, hogy aki tp-re megy az hawaiiból teszi.
Én inkább remélem, hogy nem kell hamarabb elmennem, mert az az jelenti hogy több pénzem lesz és ami sokkal fontosabb a baba és én is egészségesek vagyunk. De azt már lebeszéltem egy kolléganővel, hogy télen jeges úton nem vezetek, majd ő bevisz, ha olyan lesz már az idő.
De ha a baba egészsége a tet akkor meg nyilván sz@rok mindenre és otthon maradok. Ennyi.
Én már 6-7. Héttől táppénzen vagyok , veszélyeztetett terhesség , naponta injekciózás miatt, orvos is tanácsolta , védőnő is.
Különösképpen már nem vagyok rosszul , de nem gondolom , hogy ez táppénz csalás lenne,( gyári munka ahol vegyi anyagok vannak).
Nem mindenki tudja emellett megoldani , hogy orvoshoz futkozzon amikor menni kell vizsgálatokra!
De hát itt mindenki táppénz csaló , hisz mindenkinek olyan munkahelye van ahol semmit nem kell csinálnia :'D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!