A magzat megölése gyilkosság?
Jogilag nem - minden tévhittel szemben - semmilyen formában sem az. Hanem vagy legális, vagy illegális magzatelhajtás, utóbbi esetben persze bűntett, de az emberölésnél lényegesen enyhébb büntetési tételekkel büntetendő.
Hogy erkölcsileg az-e, ez meg mindenkinek a saját erkölcsi mércéje, saját véleménye függvénye. Én abban az esetben tartom annak, ha a magzat már önállóan is életképes - magyarán, ha akkor megszületik, életben marad. Az meg cirka a terhesség 24. hete utáni időpont.
Na, a hatáályos jog meg ez:
Magzatelhajtás
163. § (1) Aki más magzatát elhajtja, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a magzatelhajtást
a) üzletszerűen,
b) az állapotos nő beleegyezése nélkül vagy
c) súlyos testi sérülést vagy életveszélyt okozva
követik el.
(3) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a magzatelhajtás az állapotos nő halálát okozza.
(4) Az a nő, aki magzatát elhajtja vagy elhajtatja, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Én most éppen olyan helyzetbe kerültem, amikor ez a kérdés konkrétan felmerült. Sose hittem volna, hogy ilyen helyzetbe kerülök... (terhességmegszakítás 12. hét után).
A terhesség egy speciális eset, hiszen nem egy különálló, autonóm lényről van szó, hanem a magzat élete teljes mértékben, minden szempontból összefügg az édesanyáéval. És ebben az esetben az anya életét és jogait is védi a törvény!
Az én esetemben például élettel összeegyeztethetetlen fejlődési rendellenességet diagnosztizáltak a babánál. Természetesen hordhattam volna, amíg meg nem hal méhen belül, vagy akár meg is szülhettem volna, hogy újszülött korban haljon meg, volt olyan orvos, aki azon az állásponton volt, hogy így kellene tenni, és a természet törvényeinek engedni.
Én azonban örülök annak, hogy a jog és az orvosi etika lehetővé tette, hogy megszakítsák a terhességet ebben az esetben.
A nő teste nem egy inkubátor, hogy köteles legyen kihordani a magzatot. A nőnek is joga van a saját életéhez, testéhez, és ez szerintem így helyes.
A Biblia szerint bűn,szóval azt kell mondanom,igen az.
De mindenkinek egyéni döntése....
Egy elo magzatba mar bekoltozott egy lelek!
Az hogy gyilkossag e?!
Torvenyeleg nem az, hisz a gyilkosagert borton jar.
jogilag elturt dolog keretek kozott
biologialag aminek dobog a szive az el ami el es elpussztitod akkor az gyilkossag.
etkailag az adott szemely sajat ertekeitol es normaitol fuggo dolog
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!