Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség megszakítása » 18 év alattit kötelezhetnek...

18 év alattit kötelezhetnek abortuszra a szülei?

Figyelt kérdés

A kérdés csupán elméleti, mert érdekel. :) Nem valós eset.

Tegyük fel egy 14 éves lány teherbe esik, és a szülei abortuszt szeretnének, de ő nem, és nem hajlandó elmenni. Nyilván a szülei nem dobják utcára a leányzót(a normálisabb szülők), de mit tudnak menni ha a lány megtartaná a babát, ők viszont nem akarják?

A lánynak muszáj beleegyeznie?

2013. dec. 4. 18:17
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
16 alatt fiatalkorú utolsó 18 alatt pedig kiskorú.
2013. dec. 5. 19:32
 12/17 anonim ***** válasza:

Fordítva 11-es válaszoló!

16 alatt KISKORÚ, 18. alatt FIATALKORÚ!

2013. dec. 5. 19:52
 13/17 anonim ***** válasza:
14 és 18.
2013. dec. 5. 22:49
 14/17 anonim ***** válasza:
Nemreg valtozott a torveny. 14 felett dont szabadon a lany. Egyebkent ha egy 13 evesrol van szo, nem tudom hogy kenyszeritik, berangatjak a korhazba ha o ellenkezik?
2013. dec. 8. 18:31
 15/17 anonim ***** válasza:
52%
Nem tudom de ha a 13.éves lányommal lenne ilyen nem hiszem, hogy a kórházi eljutna mert előbb csapnám agyon.
2013. dec. 8. 18:37
 16/17 anonim ***** válasza:

#14, a törvény mindig is ez volt, még 1992 előtt is amikor az AB-t minisztertanácsi rendelet szabályozta, a Ptk 1958-as hatályba lépése óta a 14 év alatti nem cselekvőképes, a 14-18 közötti korlátozottan cselekvőképes.

És nem, a gyakorlatban nem rángatnak senkit sehova, 14 év alatt sem a szülő dönt ilyen esetben, hanem a gyámhatóság, figyelembe véve a 14 év alatti szándékát, a szülő szándékát, meg a szakorvosi véleményt a terhesség kiviselésének illetve megszakításának kockázatáról. A gyámhatóság csak akkor nem szól bele, ha a szülő és a gyerek ugyanazt szeretné, legyen az bármelyik.

A gyakorlatban "rángatni" csak akkor lehet, ha a szakorvosok véleménye is a terhesség kiviselése ellen szól, és igen, akkor 14 év alatti kiskorúnál a tiltakozása ellenére is elvégzik a beavatkozást... ahogy egyébként más műtétet is.

2013. dec. 8. 18:46
 17/17 anonim ***** válasza:
100%
#15, pedig már a törvény is megengedi 12 éven felül, ha az apa 18 év alatti... nem tudom, nekem az ilyen "agyoncsapós" szülők nem jönnek be, egy problémát megoldani kell, nem kardot rázni...
2013. dec. 8. 18:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!