Miért nem abszolút a nők abortuszhoz való joga? Azaz miért nem dönthetnek szabadon akár nagyon késői terhességmegszakításról?
Amennyiben egy nő képes felelősségteljes döntést hozni az abortusz kérdésében a 14. hétig, az első trimeszterben, akkor miért nem tartja képesnek arra a közvélemény, hogy mondjuk a 35. terhességi héten szabad akaratából, lelkiismeretére hallgatva döntsön. Az első trimeszterben a nő bölcs, utána meg hirtelen ostobává válik, akit a törvény erejével kell megakadályozni a késői abortuszban?
Csak az elmúlt 10-15 évben több száz nő és több orvos ellen indult eljárás illegális 24. héten túli abortuszok miatt az USA-ban, és Európában.
Egy holland feminista szervezet postai úton biztosít nőknek szerte a világon abortusztablettát, a magzat korától függetlenül, akár a terhesség legutolsó hetében is. Valamint tanácsokat ad az akár ilyen késői terhességmegszakításoknak a nő által egyedül tablettával, saját otthonában való lebonyolításához.
A szervezet vezetőjét egyébként jó személyes kapcsolat fűzi Lévai Katalin MSZP-s európai parlamenti képviselőhöz. Több e témában tartott rendezvényen is együtt jelentek meg.
Kérdező, jajj, de cseles valaki:)))
Tudod, az abortuszt létjogosulttá egyedül az a TÉNY teszi, hogy méhlepényes emlősök esetében - így természetesen az embernél is - a terhesség alatt az anya és az embrio/magzat között felmerülő bármiféle ellentét szükségképp antagonisztikus, magyarán nem oldható fel semmiképp olyan módon, ami ne vezetne valamelyik fél jelentős érdeksérelméhez. Magyarán nem működik az, hogy az egyik menjen jobbra, a másik meg balra, és kész, mint mondjuk egy válásnál...
Na, ehhez képest a 24. terhességi hét után ez a dolog már megoltható, a magzat már önállóan is életképes, nem csak az anya szervezetén belül, az ellentét antagonisztikus volta megszűnt, minden további nélkül mehet az egyik jobbra a másik meg balra, a továbbiakban semmi indoka és semmi helye az életek között való választásnak, nincs ilyen kényszer.
Én a 14 hetet is sokallom, bár manapság furcsábnál - furcsább történetek jönnek arról, hogy hány hónapig nem veszik észre az anyák a terhességet.
Furcsának tartom azt a "gondolatot", hogy egy nő - akár az apa beleegyezése nélkül - 35. hétben hirtelen meggondolja magát.
Másodszorra vagyok terhes, de minden percben egyre jobban vártam, hogy a gyermekemet a karomban foghassam, független, hogy természetes vagy császárral jön/jött a világra.
Én nem tudom azt mondtani, hogy: "Doki, most már elég volt. Öljük meg a 35. hétben!"
Ha a nő nem akarja a babát, akkor legyen már annyi esze, hogy a 12. hétig elmegy abortuszra. Miért húzná a sokadik hétig?
A nőnek is veszélyes. Azért nem ugyanaz egy 10 hetes embriót eltávolítani, mint egy 35 hetest...
Egyébként egy 32 hetes magzat simán életképes már, ha megszületik. A magyar jogszabályok szerint pedig ha élve megszületik, akkor mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy élve is maradjon.
Azaz ha mondjuk a 32. héten akarjuk megszakítani a terhességet, azt úgy kell megtenni, hogy véletlen se szülessen meg élve. Te orvosként megtennéd ezt?:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!