Fáj a magzatnak az abortusz?

Figyelt kérdés
Mit érezhet azokban a pillanatokban?
2013. jún. 6. 21:09
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:
57%
Tudod, a pszichológiában - ami a természettudomány és a filosz határterülete, magyar-töri a felvételi:) - az a jó és egyben az a rossz is, hogy nagyon sokféle szemlélet, elgondolás elfér egymás mellett, akár egymást kizáróak is. Mint példaként említettem, nagyon sok pszichológus hisz a lélekvándorlásban, előző életekben is, erről ír tanulmányokat is - oszt ettől még nem lesz tudományosan bizonyított tény a lélekvándorlás. A zasszony valami vita kapcsán épp azt bizonygatta nekem, hogy a Freud egy drogos idióta volt, bezzeg a Jung, na ő egy zseni:) Szóval a pszichológiában mindenki szabadon megválaszthatja momentán, hogy melyik irányzatnak ad hitelt, és melyiket tartja inkább blődlinek, voltaképp csak egy biztos, hogy egyszerre mindnek nem hihetsz:)))
2013. jún. 7. 11:13
 22/26 anonim ***** válasza:
72%

Bár erről eszembe jutott még egy gondolat, ami némiképp válasz a Kérdező kérésére is...

Szóval magam a "biológiai pszichológiában" hiszek, tehát az olyan pszichológiában, aminek az állításai nem kerülnek ellentétbe a biológia, anatómia, élettan megismert tényeivel. Ez ugye eleve dobja az emlékek létét abban a korban, amikor nincs még azt tárolni képes komplexitású idegrendszer, azt gondolom, hogy adattároló nélkül adattárolásról elmélkedni blődség.

Na, ezzel szemben a kettővel alatti cikk az egy biológiailag is megalapozott pszichológiai dolgot elemez, hogy azt mondja:

"Én, a magzat

Amit a magzat a méhen belül megtanul, az lesz az alapja minden egyensúlynak az élete során. Mint a bonyolult műszereknél a gyári beállítás – hangzik nagyon egyszerűsítve."

na, mert ehhez képest a biológiai tény is azt mutatja, hogy az emociók, stressz szervezeten belüli közvetítéséért felelős anyagok (adrenalin, dopamin, noradrenalin, stb) olyan pici molekulák, amik akadálytalanul átjutnak a magzatba attól a pillanattól kezdve, amikortól létezik a vérkeringés kapcsolata, és a magzatban is kifejtik a saját jellemző hatásukat. Tehát a magzat, és kiemelten a magzati idegrendszer fejlődésére BIZTOSAN hatással bír az anyai szervezet stresszhormon-szintje.

Ebből következik pár érdekes tény, amit megint veszett lepontozással fognak persze sokan lereagálni, akik a saját elméleteik igazolása céljából mmásféle tényeket szeretnének... az egyik pl. hogy az abortuszt nem érzi a magzat (hisz altatásban nem képződik stresszhormon, az anyai és magzati kommunikációt a legalapvetőbb szinten megvalósító anyag) viszont amikor a terhes nőt pszichoterror alá véve "tiszta jóakaratból" sokkolgatják, no az csinál sok adrenalint, és azt biztosan "érzi" az a magzat - már, hogy kihat az idegrendszerére is. Oztán ebből a megközelítésből előkerül a magzatvédők nagy borzongása, az "abortusz a magzat érdekében" c. dolog is, nevezetesen, hogy mi az etikusabb egy magzattal szemben, egy végigstresszelt terhesség következményeit szívatni vele az elkövetkezendő élete 70-80-akárhány évében, vagy az abortusz? Nehéz, valós etikai probléma...

Szóval lehet azon gondolkodni, hogy mit érez meg, és mit nem érez meg egy embrió/magzat, csak akkor számolni kell azzal is, hogy esetleg olyan dilemmák is felmerülnek, amiket nem igazán vártunk a témától...

2013. jún. 7. 12:06
 23/26 anonim ***** válasza:
60%

Fáj-e az alvó embernek a halál?

Fáj-e az öntudatlan állapotban lévőnek a halál?

Fáj-e egy súlyos szellemi fogyatékosnak a halál?

Ha esetleg épp ő sem érez semmit, akkor legálisan lehessen pl. alvó embert ölni?

Lelkiismeret-elnyomás ez a fáj-e nem fáj-e kérdés.

Dobogó szívvel nem hiszem, hogy csak egy parazitaként kellene rátekinteni...

2013. jún. 7. 13:56
 24/26 anonim ***** válasza:
45%

Nézd előző, az utolsó az ilyen érzelmi izé lehet, tekintve, hogy a "klaszikus" paraziták többségének is van dobogó szíve, nem akarom nagyon rombolni az illúzióidat, de még egy hajtetűnek vagy egy bélféregnek is.

Emellett viszont egyetértek abban, hogy a magzat átlagos esetben nem tekinthető biológiailag parazitának... nem a szívdobogás okán ersze, hanem azért, mert a parazita definíciójában benne van, hogy "másik faj", az emberi magzat meg ugye azonos faj...

"Lelkiismeret-elnyomás ez a fáj-e nem fáj-e kérdés." - na ez pl. egy jó kérdés... de akkor is az, ha arról kell számot adni az embernek önmaga felé, hogy tönkrevágta a saját és még esetleg 2-3 másik ember életét is - akár a közben megszületett gyereket is beleértve, mert önző módon nem mérlegelt, hanem csak a saját ösztöneire, csak a "szíve legmélyéről jövő kis hangocskára" hallgatott...

Az embernek ebben a témában a lelkiismerete elnyomására akkor lesz a legkevésbé szüksége, ha alaposan átgondolt és megbeszélt közös döntést hozott - függetlenül attól, hogy mi az a döntés. A többi esetben meg kompenzálhat ezerrel, meg altathatja a lelkiismeretét...

2013. jún. 7. 14:31
 25/26 Chimaira válasza:
69%
Bocsi hogy hozzászólok, nem vagyok anya és nem vagyok tudós, h biológiai szinten bizonyítsam mit érez egy magzat, de annyit mondhatok, hogy valóban eljut hozzá minden káros hatás ami a terhesség alatti stresszből ered, utána pedig annál is rosszabb lehet a helyzet, ha épp egy nem megfontolt terhességről van szó. 21 éves vagyok.. konkrétan egy olyasvalamibe születtem bele amit most nyílván nem fogok ecsetelni, de olyan szintű személyiség torzuláson mentem át, hogy a mai napig nem tudok néha mit kezdeni magammal. Ez egy baromira kínzó és fájdalmas dolog...(sok fizikai fájdalomban volt részem, de mindnél rosszabb). Mellesleg rövid idő alatt szétcseszi az ember öszes kapcsolatát, legyen az családi, baráti, szerelmi, vagy akármilyen. Baromira nem kellemes ez és őszintén mondom, soha nem volt elég bátorságom, hogy véget vessek ennek, de esküszöm, hogy mindennap megfordul a fejemben és csak azt várom mikor szedem végre össze magam. Mindemellett imádom az édesanyámat!!! De sokkal könnyebb lett volna, ha ezt normálisan végiggondolja. Ha egy gyerek megszületik annak következményei vannak és ő azokat viselni fogja élete végéig. Szerintem ez logikus. Mi értelme van ha sose lesz teljesértékű, vagy elégedett? (szándékosan nem boldogot írtam. )
2013. jún. 7. 20:04
 26/26 anonim ***** válasza:
61%
11 hetes terhes voltam mikor meg hoztam a legrosszabb döntést de sajnos muszáj volt mert 16 éves voltam és akkor se én se e volt barátomék nem áltak úgy hogy meg tartsuk. De ha tehetnem akkor meg tartanám.
2013. jún. 8. 13:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!