Köteles vagyok engedni a védőnőnek, hogy lemérje a súlyomat?
Ezért nem értem 15-ös, miért pont nekem írod, hogy sok kismama 30 kilókat hízik. Igen, biztosan van olyan is, én nem tartozom közéjük. Szólni lehet és kell is őket tájékoztatni, mert az ő érdekük, és mint írod: az eü szakembereknek kötelességük is (Főleg ha más is állhat a háttérben, mint a túlzott kalóriabevitel). Mindazonáltal úgy gondolom, hogy senkit nem lehet erőszakkal rávenni dolgokra. Fogyózni, helyesen táplálkozni egy helyett sem tudsz, és ezen kár is háborogni. Attól még lehet a világ legjobb, legszeretőbb anyukája valaki, hogy többet gyarapszik, mint ami a tankönyvekben le van írva. Nagyon elítélően és támadóan írsz ezekről az anyukákról. (Eü dolgozó vagy/voltál talán?) Próbálom a te szemszögedből is nézni: nálad ez a hízás téma lehet olyan sarkalatos kérdés, mint ahogyan én azt nem tudom - és nem is akarom - megérteni és elfogadni, ha egy kismama alkoholizál vagy drogozik.
Ami rám vonatkozott, azt kihámoztam a mondandódból: figyeljek a súlyomra, hallgassak a dokimra, és tartsam szem előtt, hogy többnyire a szakemberek jó szándékkal szólnak, ha szólnak. Ezt elfogadom, mert úgy gondolom a javunkat szolgálják.
Köszönet mindenkinek, aki válaszolt nekem! :)
Megtagadhatod,hogy lemérje minden alkalommal a súlyodat, de szerintem nem érdemes, a hirtelen súlynövekedés ödémára is utalhat, ami a praeeclampsia egyik tünete, ha ez fennáll, akkor ellenőriznie kell a vérnyomást és vizeletet is (amit amúgy is minden alkalommal néznie kell)így időben felismerhető, ha probléma van, persze normális is lehet az ödéma várandósság során.A másik ok pont az ha stagnál a súly ez pedig magzati retardációra adhat okot, ezeket feljegyzi a védőnő a kiskönyvben és felhívhatja rá az orvos figyelmét, aki a további vizsgálatokat elvégzi. Persze idetartozik az is, hogy mennyit "hízhat" a kismama ,amit a kiindulási BMI alapján határoznak meg az első tanácsadás során. Ha túl sokat hízik, akkor köteles elmondani ennek veszélyeit a védőnő és segítséget adni, természetesen nem erőszakos módon. Ha elmondod neki ,hogy ez zavar téged és feszélyez, remélhetőleg megérti.
A fentieket nem azért írtam le, hogy nálad ilyen betegség állna fenn, csak tájékoztatásként, hogy más oka is van a súlymérésnek.
Mivel szóból ért az ember azt tanácsolnám, hogy inkább mond el neki, hogy tudsz vigyázni a súlyodra, de ahogy azt érzed, hogy kicsúszik a gyeplő szólsz neki, hogy segítsen. Megnyugszik és nem piszkál.
Boldog babavárást! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!