Terhesgondozás államiban?
Sziasztok!
16 hetes kismama vagyok, és kicsit káosznak érzem az egész terhesgondozást, segítsetek kérlek! Terhességmegállapításon (8. héten) és a 10. héten mindössze egy ultrahang volt az sztk-ban, nőgyógyász nem látott. A 12. heti genetikai uh-ra magánban mentem. Múlt héten voltam a helyi sztk-ban rákszűrésen, mivel nem volt 1 éven belüli rákszűrésem, így a védőnő javasolta, hogy menjek el. De ezen kívül semmit nem nézett a doki, egy gyors uh-t csinált, hogy minden oké-e a babával. Mint kiderült később a védőnőtől, nincs már terhesgondozás a helyi sztk-ban, ezért nem foglalkozott velem alaposabban az orvos. A 18. heti uh-ra magánban megyek ismét. Viszont mikor kérdeztem a védőnőt, hogy nem kellene-e rendszeresen nőgyógyásznak látni és terhesgondozásra járni, azt mondta, hogy foglaljak a kórházban is időpontot a II. genetikai uh-ra és majd ott lesz terhesgondozás is. Amikor időpontot szerettem volna kérni, közölték, hogy a terhesgondozást a védőnő végzi, náluk uh-ra tudok időpontot foglalni... Mindenhol azt olvasom, hogy havonta kellene nőgyógyászhoz terhesgondozásra járni, de így hova? A kiskönyvembe a védőnőn kívül még senki nem írt, pedig mindenhol jártam már eddig, ahol kell.
16 hetes vagy, mégis hányszor kellett volna orvosná járnod ugyan?
És mit szeretnél, mit nézzen rajtad 16 hetesen?:D Mit vártál volna egy gyors UH-n kívül, ahol ellenőrzik, hogy él-e a terhesség?
A rutin gondozás (és esa is kétszer annyi, mint túőlünk nyugatabbra....)
- terhességmegállapítás, laborok
- 12 hetes UH
- 20 hetes UH
- 24 hetesen labor
- 30 hetes UH
Aztán esetleg még 36. hetesen UH (de a kötelező terhegondozásban már az sinncs benne), majd helytől függően 36-38. héttől CTG.
Mit szeretnél ezen kívül?
Sztk-ban nalunk a terhesgondozas annyi volt, hogy behivtak, megkerdeztek hogy vagyok, aztan viszlat. Erre vartam gyakran 3 orat is, mert tomeg volt amugy.
Szoval 2 alkalom utan en nagyon gyorsan feladtam es mentem inkabb maganba.
De ha alapbol nalatok nincs is, akkor nem kell jarni gondolom. Szerintem ez egyebkent se feltetlenul kotelezo, nekem csak egy biztonsagot adott, hogy 4-5 hetente azert az orvos megnezett, 4d-s uh-t is csinalt, kaptam szep kepeket a babarol, magyarazott sokat, kerdezhettem.
Viszont akkor kerdezd meg a vedonodet, hogy ilyenkor mi van, kell-e akkor jarni nalatok vagy sem.
Genetikaira nem kell duplan menned nyilvan.
Hivd fel a korhazat es kerdezd meg megint vagy helyi facebook-os csoportban erdeklodj.
Valaki csak tudja! :D
2 féle protokoll létezik.
Van ahol államiban nem nőgyógyász, hanem szonográfus csinálja az UH-t, majd azzal a papírral amit ő ad kell menni a nőgyógyászhoz "terhesgondozása". Ezeken a helyeken a nőgyógyásznál nincs UH, neki képesítése sincs rá, csak kiértékeli az UH-n kapott leletet meg a véreredmenyt és megkérdezi hogy vagy.
A másik fajta protokoll amikor van a nőgyógyásznak UH vizsgája és van megfelelő minőségű UH gép a nőgyógyászaton. Ilyenkor nem kell 2x menni, mivel maga a nőgyógyász csinálja az UH-kat ezért a nagy UH-jön kívül nem kell hozzá pluszban menni.
Nálatok ezek szerzint a második van.
Nálunk is, csak nekem a védőnő meg az orvos 2 félét beszélt. Az orvos azt mondta menni kell minden UH között is, a védőnő azt mondta nem kell menni. Na én 17 hetesen elmentem plusz "terhesgondozára", semmi értelme nem volt. UH-t ilyenkor nem csinálnak, maximum ha panasz van. Vérnyomást mértek, súlyt mértek és megkérdezték hogy vagyok. Egyébként tök rendes volt az orvos meg minden, de teljesen felesleges körnek éreztem, úgyhogy ezután csak a kötelező UH-kra mentem ahogy a védőnő mondta eredetileg, 37. héttől meg nst-re. Nst-n is csak addig csinálták UH-t amíg be nem fordult, 38.hét után legközelebb már csak 40. hét után amikor szülni mentem.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!