Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesgondozás » Rh összeférhetetlenség?

Rh összeférhetetlenség?

Figyelt kérdés

Ab Rh negatív a vércsoportom, míg a férjem 0 pozitív.

Első baba, most vagyok félidős.

A múltkor rákérdeztem az orvosnál és azt mondta, hogy amikor legközelebb megyek, akkor beadja nekem az anti-RhD immunoglobulint tartalmazó injekciót.

Én úgy tudtam, hogy a szülés közben találkozhat az Anya vére a baba vérével, ami következtében antitestek termelődnek, amik veszélyeztetik a következő terhességet (amennyiben a baba rh pozitív lesz).

Direkt rákérdeztem az orvosnál, hogy azt nem a második terhességem alatt kell, hogy kapjam (ha lesz)?

Konkrét választ nem kaptam, csak annyit mondott, hogy mivel a férjem pozitív, ezért mindenképpen kell.

Most kicsit parázok. Próbálok kerülni minden felesleges gyógyszerszedést, injekciót.. oltást a terhességem alatt.

Nem vagyok orvos, és nem akarom megkérdőjelezi a tudását, de ez engem nyugtalanít. Termelődhetnek antitestek az első terhesség során is, így útközben? Tehát nem a szülés alatt..

Valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban?

Ha most be is adja a szurit, ugye nem lehet baja a babának?

ma 08:35
 1/7 anonim ***** válasza:
70%

Mégis mi baja lenne ettől a babának, amikor direkt erre van kitalálva? Ha a második gyereknek nem lesz tőle baja, akkor az elsőnek sem.

Amúgy meg egy általad fel sem ismert, korán megszakadt terhesség közben is találkozhattál a férjed ellenanyagaival.

ma 08:44
 2/7 anonim ***** válasza:
Kérj másod véleményt, ha a dokidban nem bízol.
ma 08:50
 3/7 anonim ***** válasza:
72%
Nálunk csak a másodiknál adták.
ma 08:53
 4/7 anonim ***** válasza:
79%

Terhesség alatt adnak? Ilyet még nem hallottam. Szülés után szoktak.

Rh- vagyok. Terhesség alatt 3-szor néztek ellenanyag termelést, semmi gond nem volt. Szülés után mindkétszer megnézték a baba vércsoportját. Az első lányom szintén negatív, így akkor nem kaptam anti D-t, a második pozitív, így nála a szülés másnapján automatikusan hozták, beszúrták a hátsómba és viszont látás.

Valahol automatikusan adnak vetélés/szülés után a baba vércsoportjának ismerete nélkül is.

Akkor okozhat gondot a helyzet, ha a szervezeted ellenanyagokat kezd termelni a magzat ellen, ezt érdemes nézetni többször a várandósság alatt. Egyéb esetben ma már ez "rutin", nem okoz gondot.

ma 09:22
 5/7 anonim ***** válasza:

Hol élsz?

Magyarországon nem szokás a rutinszerű antenatalis profilaxis. Terhesség alatt akkor szoktak adni, ha olyan beavatkozás vagy esemény történik, ami miatt immunizáció jöhet létre (amniocentesis, chorionboholy mintavétel, bővebb vérzés a terhesség alatt, külső fordítás).

Egyéb esetben szülés után megnézik az újszülött vércsoportját, és ha pozitív, akkor kapsz anti-D-t.

De külföldön sok helyen van rutin antenatalis profilaxis is, változó, hogy hol mi a protokoll, hanyadik héten és hányat adnak.

És nyilván semmi bajod nem lesz tőle, mivel ennek pont az a lényege, hogy MEGELŐZZE az immunizációt.

Azért adják az anti-D-t, mert ez megakadélyozza, hogy a szervezeted termeljen. A terhességre pedig semmilyen hatással nincs....

De nem is értem hogy merül fel benned, hogy a laikuson gyakorin majd jobban tudják, mint az orvosod.

ma 10:50
 6/7 A kérdező kommentje:

Ausztriában.

Azért merült fel bennem, mert ilyenről még nem hallottam. Kérdeztem az orvost, hogy kell-e antitesteket nézetni (mielőtt hozzá megyek, mennem kell vérvételre is), de azt mondta, hogy itt nem szokás nézetni.

ma 11:42
 7/7 anonim ***** válasza:
Ausztriában meg szokás. Nem mindenhol ugyanaz a protokoll.
ma 11:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!