Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesgondozás » A kétpontos vércukorteszt nem...

A kétpontos vércukorteszt nem túlzás egy kicsit?

Figyelt kérdés
Tulajdonképpen szimulálunk egy olyan helyzetet a 75 g cukor bedöntésével, ami a való életemben kb. akkor következne be, ha jól belapátolnék valamilyen desszertből. Ami nem túl valószínű, pláne nem terhesen. Nem lenne annak több értelme, hogy vércukorszintet mérjen magának néha egy kismama egy normál étkezés előtt és után?
2022. dec. 29. 21:25
1 2
 11/12 Derjaderja ***** válasza:
70%

A terhelés nagy kihívás elé állítja a szénhidrátanyagcserét, ezért magas az érzékenysége. Relatíve.

A cukortolerancia a 30. hétig romlik, lehet hogy kisebb CH értékkel csak később derülne ki a baj. Nem lehet hetente próbareggelit csinàlni és minden terhest arra kötelezni, hogy CH bevitelt számoljon, és az érzèkenyebb étkezések utàn 60 és 120 perces értékeket mérjen szinte végig.

Leírom az én sztorimat. 2. terhességnèl 7,0 lett a 120 perces érték (60 perces nem volt). Az orvos meg a nővér rálegyintett, hogy referencia értèkem belül van. Nekem nem tetszett, hogy 3,5 körülről indult és ilyen magas lett. Így 1-2 héttel később mérni kezdtem. Addigra kitanultam, hogy a 60 percest is lell (mea culpa, de én ezt addig nem tudtam). Egy szelet pizzára úgy ott volt a 9-10-es 60 perces, hogy öröm volt nèzni. 120. percre meg 6,0.

Szerdán telefonáltam a szakrendelőbe, elmondtam a sztorit, még aznap behívott a diabetológus. Az egyik legjobb szakember volt akit én valaha láttam, olyan képzett, elkötelezett és szuggesztibilis volt. Megnézte az értèkeket, 140g CH diétát írt elő, még ott dietetikus is fogadott. Megmondták, hogy ha hétfőn még van 7,0 feletti 60 perces, jön az inzulin. Onnantól végig inzulin határon voltam, meg hetekig romlott. Ha egy hajszálat is tévesztettem, mondjuk 5g súllyal több volt a purpur kenyér vagy a paradicsom az édesebb fajta volt, már rezgett a léc.

Viszont így annyira jó volt minden értek, hogy 42.hét végéig engedték a terhességemer hordani (a területi kórházunk a haladóbb szelleműek közé tartozik). A kisfiam 1kg-mal kevesebbel született, mint a michelin baba lanyom 2 evvel korabban (amikor nem derült ki diab, pedig kellett legyen).

Szóval az a cukorterhelés alarmírozó volt és jó esèllyel a 60 perces értèk kiszűrte volna az induló diabomat.

(Megjegyzem alapból elrontották ott, hogy nem korai + 30.heti terhelést kértek, a szakmai ajánlás az en esetemben az lett volna (30 ev felett, túlsúly, előző cukorbeteg terhesség gyanúja).

2022. dec. 30. 05:05
 12/12 anonim ***** válasza:

Az itteni válaszadók többsége, sem a kérdező semmit nem tud a cukorbetegségről, ez szépen látszik.

Nem kell rendszeresen édességet fogyasztani ahhoz, hogy valaki cukorbeteg legyen. Szénhidrátanyagcsere zavar, tehát a szénhidrátforrásokat kell korlátozni ebben a betegségben. A terhelés arra jó, hogy nagyrészt kiderül, ha valakinek ez a problémája és időben tudja elkezdeni a diétát. A 24.hét körül kezd el inzulint terhelni a magzat hasnyálmirigye. Onnantól ha magas az anyai vércukorszint, a babánál is inzulinválaszt vált ki. Ezért probléma többek közt és ezért szűrik. Nem diétás étkezésnél nem tudni mikor van a cukorcsúcs, tehát nem sok értelme van úgy méregetni, maximum az éhgyomrit ami önmagában nem informatív.

Az első babámnál a cukorterhelésem épp határértéken volt. Diétázni kezdtem, a végére még így is inzulin kellett. Másodszor már rutinosabb voltam, a pozitív teszttől fogva figyeltem, diétáztam, mégis rossz lett a terhelés. Most még szoptatok, de ha abbahagytam újabb terhelésre kell mennem ami 5 pontos lesz, inzulinszintekkel. Ott majd kiderül maradt-e vissza pl. inzulinrezisztencia és mennyire súlyos. De nem áltatom magam, ha nem figyelek oda pár év és kettes típusú leszek sajnos...

2023. jan. 31. 22:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!