Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesgondozás » Kombinált teszt mennyire...

Kombinált teszt mennyire megbízható?

Figyelt kérdés

Olvasgattam erről a kombinált teeztről, ami a szerényebb pénztárcájúaknak szól. Első két gyerekemnél nem csináltattam, mert az elsőnél még nem is nagyon ajánlgatták, a másodiknál viszont már elég csúnyán néztek.

Most gondoltam megcsináltatom, mert 33 éves vagyok, de vagy rosszul értelmezem, vagy nem nagyon győzött meg.

Jól értem, hogy ez semmilyen mértékben nem vizsgálja a babát, hanem az életkoromból és egyéb adatokból matematikai alapon számítja ki, mennyi lehet az esélye, hogy beteg?

Tehát kb, mintha az életmódomat meg a családi kórtörténetünket összevetve megmondanák mennyi esélyem van mondjuk a rákra. Szóval inkább számítás, mint tényleges vizsgálat? És nem mondja meg egyértelműen, hogy beteg-e a baba?

Volt már, akinek fals eredményt adott? Ugye a korom miatt eleve nagyobb a kockázat, mint egy 20 evesnek, de ezt már magam is tudom.

2020. szept. 13. 04:44
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%

Így van kérdező, ez egy szűrővizsgálat annak minden előnyével és hátrányával (alacsonyabb specificitás és szenzitivitás). Ugyanis relatíve olcsón ad információt a rizikóról(!), esetlegesen megelőzve egy drága (nifty, prena) vagy kockázatos (amniocentézis) vizsgálatot.

Ha nem tetszik, akkor lehet csak genetikai UH-ra menni (sőt az sem kötelező amúgy, ha te úgyis megtartanád), vagy el lehet végeztetni a drágább vizsgálatot is, ami kromoszómarendellenességekre szűr. Simán előfordulhat, hogy kombiteszt ellenére (de akár a nifty mellett is) jön egy nem-kromoszóma erdetű betegség, vagy bármi más.

28 évesen nem éreztem, hogy szükségem lenne egy drága/veszélyes vizsgálatra, csak kombitesztet csináltattam, a rizikó nagyon alacsony volt, nem mentünk tovább. Ha nagy rizikó lett volna, akkor meg tovább lépünk. Ennyi a célja.

2020. szept. 13. 08:39
 12/16 anonim ***** válasza:
58%
En nem ajánlom. Prena parti vagyok bár drága. De most a korod miatt ha kijon egy közepes kockázat, akkor meg úgyis meg fogod csináltatni azt is vagy mást.... en legközelebb azzal kezdem.
2020. szept. 13. 09:16
 13/16 anonim ***** válasza:
63%

Pontos eredményt csak az invazív vizsgálatok adnak.

Még az agyonsztárolt prena tesztnek is van hibaszázaléka, illetve 1, kevés betegségre szűr, 2, ha betegséget jósol, akkor is el kell menni hasbaszúrásra, mert csak annak az eredményével lehet megszakítani élettel összeegyeztethetetlen rendellenesség esetén is.

Egyébként igen, "csak" kockáztabecslés a kombinált teszt, de nem hasraütésszerűen, hanem jellemző markerek vizsgálatával.

Nem annyit mond, hogy "öreg vagy, nagy a kockázat".

2020. szept. 13. 09:22
 14/16 anonim ***** válasza:
67%
Én is a prenát ajánlom.
2020. szept. 13. 09:51
 15/16 anonim ***** válasza:
73%

Nálam uh.n minden okés volt... De a vérvételi adatok lehúzták az egészet... Mert a béta hcg.m magas lett... Igy lett közepes kockázatát... Mehettünk plusz tesztet csinálni rakat pénzért... A fogadott dokim azt mondta... úgyis nagyrészt az ultrahang a fontosabb... Csak a mi megnyugvasunkra csináltattunk egy plusz prena tesztet és ahogy gondoltuk minden szuper lett semmi gond nincs.

Ui.: A prena fix... És nem becslést ad hanem h igen vagy nem. szerinte jobban megéri mint bármelyik másik és csak egy vérvétel.

(22+6 kismama)

2020. szept. 13. 12:55
 16/16 anonim ***** válasza:
80%

13 most hiába fikazod a prenat. Annak a hibaszázaléka Kb annyi, hogy Józsi a laborban elcsesz valamit. Ezen kívül nagyjából nulla. Olyan van, hogy nem tudjak megcsinalni, mert kevés a magzati DNS de akkor ingyen újra csinálják. Meg ez is vicc, hogy azt nevezed hátránynak, hogy kevés dologra szűr. Ugye itt most a kombihoz hasonlítjuk. Pont arra szűr, csak sokkal hatékonyabban. 100%-os eredményt soha senki nem fog neked garantálni mert ha más nem, emberi hiba tényező bejátszik.

Hogy egyéb példát ne mondjak. Nővérem vérét pozitívnak mondtak anno a kórházban. Terhesen kiderült, hogy negatív. Volt meglepi. Bele van írva a pozitív a születési papírjaiba. Szoval soha semmi nem 100%. De mondjuk a prena 99%. Az már elég jó.

2020. szept. 13. 14:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!