Kombinált teszt mennyire megbízható?
Olvasgattam erről a kombinált teeztről, ami a szerényebb pénztárcájúaknak szól. Első két gyerekemnél nem csináltattam, mert az elsőnél még nem is nagyon ajánlgatták, a másodiknál viszont már elég csúnyán néztek.
Most gondoltam megcsináltatom, mert 33 éves vagyok, de vagy rosszul értelmezem, vagy nem nagyon győzött meg.
Jól értem, hogy ez semmilyen mértékben nem vizsgálja a babát, hanem az életkoromból és egyéb adatokból matematikai alapon számítja ki, mennyi lehet az esélye, hogy beteg?
Tehát kb, mintha az életmódomat meg a családi kórtörténetünket összevetve megmondanák mennyi esélyem van mondjuk a rákra. Szóval inkább számítás, mint tényleges vizsgálat? És nem mondja meg egyértelműen, hogy beteg-e a baba?
Volt már, akinek fals eredményt adott? Ugye a korom miatt eleve nagyobb a kockázat, mint egy 20 evesnek, de ezt már magam is tudom.
Nyilván az uh vizsgálja a babát, de azt egyébként is megcsinálják, merthogy kötelező.
De akkor a vérvétel hozzáad valami pluszt, amiből kiderül, hogy beteg-e a baba?
Mert én minden reklámanyagban azt olvastam, hogy erre vonatkozó információt nem nyernek a vérből, csak hogy mennyi esélye van. Ráadásul állítólag az én korom, sőt talán a súlyom is rontja az esélyeket. Tehát gyakorlatilag már borítékolható is egy rossz eredmény.
Csak 4 betegségre ad arányszámot.
Én megcsináltattam, szuperjó lett az eredménye. Aztán mégis beteg lett a gyerek egy ritka betegséggel. Szóval utólag semni értelmét nem látom. Letettem a pultra a kórházban a 300.000Ft-ot, még egy blokkot sem adtak róla. Nyíregyháza 2015.
Nem, teljesen rosszul értelmezted.
Kockázatbecslés ultrahang és a placenta által termelt fehérjék anyai vérben való szintje alapján történik
DE az anyai életkor NEM ront az eredményen.
Az anyai életkor ahhoz kell, hogy a számolt értékeket összevessék a hasonló korú terhes nők értékével.
Konkrétan pont hogy "javítja" a kor az eredményt (ténylegesen nem).
Egy példa (nem valós adatokkal) :
az eredményed 1:3000
Az azonos korúaké, akiknél végül egészséges lett a gyerek 1:2500
=
azt jelenti, hogy jobbak az értékeid, kisebb az esélyed betegre
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!