Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesgondozás » Kombinált teszt mennyire...

Kombinált teszt mennyire megbízható?

Figyelt kérdés

Olvasgattam erről a kombinált teeztről, ami a szerényebb pénztárcájúaknak szól. Első két gyerekemnél nem csináltattam, mert az elsőnél még nem is nagyon ajánlgatták, a másodiknál viszont már elég csúnyán néztek.

Most gondoltam megcsináltatom, mert 33 éves vagyok, de vagy rosszul értelmezem, vagy nem nagyon győzött meg.

Jól értem, hogy ez semmilyen mértékben nem vizsgálja a babát, hanem az életkoromból és egyéb adatokból matematikai alapon számítja ki, mennyi lehet az esélye, hogy beteg?

Tehát kb, mintha az életmódomat meg a családi kórtörténetünket összevetve megmondanák mennyi esélyem van mondjuk a rákra. Szóval inkább számítás, mint tényleges vizsgálat? És nem mondja meg egyértelműen, hogy beteg-e a baba?

Volt már, akinek fals eredményt adott? Ugye a korom miatt eleve nagyobb a kockázat, mint egy 20 evesnek, de ezt már magam is tudom.

2020. szept. 13. 04:44
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%
Az ultrahang és a vérvétel is hozzátartozik, nem igaz hogy nem vizsgálja a babát. Azonban jóval kevésbé megbízható, mint a vérből végezhető modern tesztek, de megbízhatóbb, mint az AFP vizsgálat volt.
2020. szept. 13. 05:01
 2/16 A kérdező kommentje:

Nyilván az uh vizsgálja a babát, de azt egyébként is megcsinálják, merthogy kötelező.

De akkor a vérvétel hozzáad valami pluszt, amiből kiderül, hogy beteg-e a baba?

Mert én minden reklámanyagban azt olvastam, hogy erre vonatkozó információt nem nyernek a vérből, csak hogy mennyi esélye van. Ráadásul állítólag az én korom, sőt talán a súlyom is rontja az esélyeket. Tehát gyakorlatilag már borítékolható is egy rossz eredmény.

2020. szept. 13. 05:27
 3/16 anonim ***** válasza:
57%
A33 év nyilván nem javítja, de a 40 körüli életkor torzítja annyira a teszt eredményét hogy kb nem is érdemes megcsináltatni.
2020. szept. 13. 05:52
 4/16 anonim ***** válasza:
100%
Így van,csak kockázatbecslés, ami után lehet továbbmenni ha kedvezőtlen az eredmény, semmi biztosat nem jelent.
2020. szept. 13. 07:36
 5/16 anonim ***** válasza:
74%
Én 30 évesen még megcsináltattam (akkor még nem voltak ilyen ismertek a DNS tesztek), jó is lett. Most 38 évesen a második babánál már eszembe sem jutott, hiszen úgyis rossz eredményt adott volna a korom miatt, úgyhogy egybōl Panoráma tesztre mentem. Szerintem a kombinàlt nem sokat ér, csak hát nyilván a DNS teszteket sokan nem engedhetik meg maguknak.
2020. szept. 13. 07:45
 6/16 anonim ***** válasza:
59%

Csak 4 betegségre ad arányszámot.

Én megcsináltattam, szuperjó lett az eredménye. Aztán mégis beteg lett a gyerek egy ritka betegséggel. Szóval utólag semni értelmét nem látom. Letettem a pultra a kórházban a 300.000Ft-ot, még egy blokkot sem adtak róla. Nyíregyháza 2015.

2020. szept. 13. 07:56
 7/16 anonim ***** válasza:
Bocs, 30.000Ft. Nem 300.000. Elírtam.
2020. szept. 13. 07:56
 8/16 anonim ***** válasza:
100%

Nem, teljesen rosszul értelmezted.

Kockázatbecslés ultrahang és a placenta által termelt fehérjék anyai vérben való szintje alapján történik

DE az anyai életkor NEM ront az eredményen.

Az anyai életkor ahhoz kell, hogy a számolt értékeket összevessék a hasonló korú terhes nők értékével.

Konkrétan pont hogy "javítja" a kor az eredményt (ténylegesen nem).

Egy példa (nem valós adatokkal) :

az eredményed 1:3000

Az azonos korúaké, akiknél végül egészséges lett a gyerek 1:2500

=

azt jelenti, hogy jobbak az értékeid, kisebb az esélyed betegre

2020. szept. 13. 07:57
 9/16 A kérdező kommentje:
Ok, de akkor még mindig ott tartunk, hogy azt mondja másoknak hasonló adatokkal milyen arányban lett beteg a gyereke. Tehát nem az én gyerekem egészségi állapotáról kapok eredményt, hanem hogy kb melyik statisztikába tartozom és abba a halmazba milyen gyakran született beteg gyerek.
2020. szept. 13. 08:12
 10/16 anonim ***** válasza:
80%
Így van, Kérdező. Ezért írtam, hogy nem sokat ér. 5. vagyok.
2020. szept. 13. 08:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!