Mit tegyek? Kezdjem el magamtól szedni a metformint? És milyen hatáserősséget simát vagy XR-t?
tettem fel már a PCOS-mel kapcsolatban kérdést:
http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__teherb..
Most voltam vissza dokihoz. a fenti laboreredményeken túl vittem még egy 67 nmol/l progeszteront mivel sikerült LH tesztel elkapni az ovut. Sőt, nagyon is mivel volt egy biokémiai terhességem ezért is volt ilyen szép magas a progi! Erre annyit mondott szép meg hogy tök jó hogy spontán sikerült. Diéta mozgás tovább októberben kontroll D vitamin TSH. Na most már tényleg csak a tökölődés folyik. Közben ezer helyről hallom skandálni de hogy a metformin az kell kell kell, IR-től függetlenül is! Vagy ha már bebizonyosodott hogy van ovum (eddig mindeki azzal vádolt nincs is ovum csak úgy menstruálok a vakvilágba :)) akkor felesleges gyógyszert szednem. A ciklusom viszont katasztrófa kb 2 havonta van, néha becsúszik egy 35-40 nap körüli is.
Nem vagyok laikus gyógyszer szempontból. (legyen elég annyi legálisan tudnék magamnak metformint venni gyógyszertárból)
Mit tanácsoltok?
Jó ok hogy gyógyszer vényköteles, de egy elég jó szer viszonylag kevés és kevésbé súlyos mellékhatásokkal. (illetve ami súlyos az ritka).
Ami biztos hogy félek a "behipozástól" meg attól hogy az elején menni fog a hasam.
Csak kicsit kétségbeestem és azért gondoltam ha ezen ne múljon a baba!
Több egészségügyben dolgozó is meglepődött azon már hogy nem szedek metformint.
Hasmenésem soha nem volt tőle, eszméletlen hányingerem és étvágytalanság viszont több hónapig.
Egyébkén csatlakozom az előttem szólókhoz, hogy keress másik dokit.
Én IR-el kezdtem, most 2. típusú diabéteszes vagyok, a párom szintén. Lassan olyan érzésem van a metformin hatóanyagú gyógyszereket úgy kezelik, mint egy meddőség kezelésére szolgáló gyógyszert, ami csak átvitt értelemben az. De ez nem olyan, mint a hormonkészítmények, nem "csinál" peteérést, ovulációt.Ez cukorbetegeknek, inzulin rezisztenseknek szánt gyógyszer, tehát ha a pcos-t ez okozza, akkor orvos által előírt mennyiségben lehet/kell szedni. Behipózni nem olyan könnyű tőle, mert ez nem inzulin, nem közvetlenül hat a vércukor szintre, hanem a szervezet által termelt inzulin bejutását segíti a sejtekbe (azaz az inzulin érzékenységet növeli). Ez által javit az inzulin rezisztencián, glükóz intolerancián, így a szervezet működése, az anyagcsere javul, többek között a hormonális problémák is megoldódhatnak.
Gondolom, a terheléses cukor/inzulin vizsgálat szerint nincs IR-ed, akkor tényleg felesleges a metformin, de ha csak gyanú is van rá, tényleg segíthet. Az IR kialakulása sokáig tartó folyamat, sokáig nincs különösebb tünete sem, és a laboreredmények összefüggéseiből sokszor hozzáértő orvos kell, hogy kezdeti szakaszban észrevegye.
Tényleg elég kíméletes, de én mégis kérnék inkább egy másodvéleményt, mert nem mindegy a dózis, és ha mégis IR-ed van, az nem csak a teherbe esésedre van hatással, hanem hosszútávú odafigyelést igényel.
Ja, és IR/pcos mellett is beeshet egy-egy spontán ovu.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!