Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Teherbeesési problémák » Mit tegyek? Kezdjem el magamtó...

Mit tegyek? Kezdjem el magamtól szedni a metformint? És milyen hatáserősséget simát vagy XR-t?

Figyelt kérdés

tettem fel már a PCOS-mel kapcsolatban kérdést:

http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__teherb..

Most voltam vissza dokihoz. a fenti laboreredményeken túl vittem még egy 67 nmol/l progeszteront mivel sikerült LH tesztel elkapni az ovut. Sőt, nagyon is mivel volt egy biokémiai terhességem ezért is volt ilyen szép magas a progi! Erre annyit mondott szép meg hogy tök jó hogy spontán sikerült. Diéta mozgás tovább októberben kontroll D vitamin TSH. Na most már tényleg csak a tökölődés folyik. Közben ezer helyről hallom skandálni de hogy a metformin az kell kell kell, IR-től függetlenül is! Vagy ha már bebizonyosodott hogy van ovum (eddig mindeki azzal vádolt nincs is ovum csak úgy menstruálok a vakvilágba :)) akkor felesleges gyógyszert szednem. A ciklusom viszont katasztrófa kb 2 havonta van, néha becsúszik egy 35-40 nap körüli is.

Nem vagyok laikus gyógyszer szempontból. (legyen elég annyi legálisan tudnék magamnak metformint venni gyógyszertárból)

Mit tanácsoltok?

2015. ápr. 16. 08:03
 1/8 anonim ***** válasza:
Én úgy tudom, hogy a metformin az nem "kell" csak ajánlott, és ha jók és stabilan jók az értékeid, akkor le is állítanak róla, mert az a cél, hogy gyógyszer nélkül is jók legyenek az értékek. Szerintem ne kezd el szedni, ez nem C vitamin. És azt sem tudod, hogy ha kéne, akkor mennyit kéne szedned.
2015. ápr. 16. 08:47
 2/8 anonim válasza:
Nem, nem szabad magadtól vagy internetes tanácsok után elkezdeni össze-vissza gyógyszereket szedni, többet árthatsz magadnak, mint gondolnád. Hallgass az orvosodra, ha viszont kételyeid vannak, jelentkezz be más orvoshoz és kérd ki az ő véleményét.
2015. ápr. 16. 08:58
 3/8 A kérdező kommentje:

Jó ok hogy gyógyszer vényköteles, de egy elég jó szer viszonylag kevés és kevésbé súlyos mellékhatásokkal. (illetve ami súlyos az ritka).

Ami biztos hogy félek a "behipozástól" meg attól hogy az elején menni fog a hasam.

Csak kicsit kétségbeestem és azért gondoltam ha ezen ne múljon a baba!

Több egészségügyben dolgozó is meglepődött azon már hogy nem szedek metformint.

2015. ápr. 16. 09:05
 4/8 anonim ***** válasza:

Hasmenésem soha nem volt tőle, eszméletlen hányingerem és étvágytalanság viszont több hónapig.

Egyébkén csatlakozom az előttem szólókhoz, hogy keress másik dokit.

2015. ápr. 16. 10:31
 5/8 anonim ***** válasza:
A gyógyszer az gyógyszer, ha elszúrod a dózist, még ronthatsz is az állapotodon. Normális orvost kell keresni. Pl: Pesten a MensMentis
2015. ápr. 16. 11:28
 6/8 A kérdező kommentje:
Mondjuk a MensMentis-ről azon túl hogy sok jót hallottam, olyan vélemény is volt hogy mindenféleképpen tolják az emberbe a metformint (a diéta meg mozgás mellé)
2015. ápr. 16. 11:33
 7/8 anonim ***** válasza:

Én IR-el kezdtem, most 2. típusú diabéteszes vagyok, a párom szintén. Lassan olyan érzésem van a metformin hatóanyagú gyógyszereket úgy kezelik, mint egy meddőség kezelésére szolgáló gyógyszert, ami csak átvitt értelemben az. De ez nem olyan, mint a hormonkészítmények, nem "csinál" peteérést, ovulációt.Ez cukorbetegeknek, inzulin rezisztenseknek szánt gyógyszer, tehát ha a pcos-t ez okozza, akkor orvos által előírt mennyiségben lehet/kell szedni. Behipózni nem olyan könnyű tőle, mert ez nem inzulin, nem közvetlenül hat a vércukor szintre, hanem a szervezet által termelt inzulin bejutását segíti a sejtekbe (azaz az inzulin érzékenységet növeli). Ez által javit az inzulin rezisztencián, glükóz intolerancián, így a szervezet működése, az anyagcsere javul, többek között a hormonális problémák is megoldódhatnak.

Gondolom, a terheléses cukor/inzulin vizsgálat szerint nincs IR-ed, akkor tényleg felesleges a metformin, de ha csak gyanú is van rá, tényleg segíthet. Az IR kialakulása sokáig tartó folyamat, sokáig nincs különösebb tünete sem, és a laboreredmények összefüggéseiből sokszor hozzáértő orvos kell, hogy kezdeti szakaszban észrevegye.

Tényleg elég kíméletes, de én mégis kérnék inkább egy másodvéleményt, mert nem mindegy a dózis, és ha mégis IR-ed van, az nem csak a teherbe esésedre van hatással, hanem hosszútávú odafigyelést igényel.

Ja, és IR/pcos mellett is beeshet egy-egy spontán ovu.

2015. ápr. 16. 18:33
 8/8 A kérdező kommentje:
A laborértékeimet a belinkelt kérdésnél láthatod! Azt nem mondanám hogy IR-em nincs, de nem is súlyos! Spontán ovum van, mint írtam ezt mutatta a progeszteron szint és a biokémiai terhesség is! A diéta+mozgás használ mert 5 hónappal az elkezdése után jött meg (előtte sem volt 5 hónapig tehát összesen 10 hónapig nem volt semmi). gondolom ez arra utal hogy tényleg a szénhidrát anyagcsere okozza a hormonális problémát! A ciklusom távolról sem normális, ezért gondoltam hogy rá lehetne még ezzel segíteni! Valaki azt is írta hogy nem csak kimondottan IR-es PCOS-nak írnak metformint
2015. ápr. 16. 19:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!