Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Teherbeesési problémák » Most akkor PCOS vagyok vagy...

Most akkor PCOS vagyok vagy sem? Bővebben lent.

Figyelt kérdés

Sziasztok. Tettem fel már kérdést itt a laboreredményeimmel kapcsolatban

http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__teherb..

Az itt leírt eredmények annyiban nem validak hogy a ciklus fogalmamsincs hanyadik napján voltam! Azért nem tudom mert rendesen jan 16-án volt Aztán február 7-10-ig barnás maszatolás amiről azóta se tudom mi volt. A labor 10-én volt. Tudtam hogy a progeszteron a lényeg, ezért LH teszteztem (40-es) ami 19-én lett pozitív, 28-án pedig 67,3nmol/l progeszteron szintet mértek.

Na erre a doki akinél ma először voltam azt mondta nekem nincs is PCOS-em mert akkor nem lenne ilyen jó progeszteronom. Az LH meg azért volt akkor magas mert biztos akkor volt a csúcs (ha okosan számoltok ha 10-én lett volna csúcs már menstruálnom kellet volna 28-ára nem hogy akkor legyen magas a progeszteronom nem beszélve az otthoni végzett LH tesztről ami szerint 19-én volt a csúcs)

Szóval szerinte nincs PCOS-em. Na akkor: mitől cisztás mégis a petefészkem? és amúgy akkor azokkal nem kellene vmit csinálni??? Mitől nem menstruáltam 10 hónapig? Miért hülyeség hogy diétázzak ha 5 hónap diéta után indult be a ciklusom (ez az 5 hónap beleértődik a 10 hónap semmibe)? kb 2 havonta menstruálok ez azért elég gyenge teljesítmény, mondjuk ok úgy hogy van peteérésem a baba összejöhet, de akkor sem normális. És ha van peteérés kizárt a PCOS? avagy PCOS-sel lehet peteérésem? A diétát mozgást nem merem abbahagyni! Bár szerinte IR-em sincs Egyébként se elhízva nem vagyok se szőrös, pattijaim néha jobban kijönnek! Nem beszélve arról hogy nekem a luteális fázisom nem 14 nap, utsó két alkalommal volt 16 körül de előtte 21 nap volt (vezetem a naptáram a peteéréssel PMS tünetek megjelenésével) Szerinte egészséges vagyok! Esetleg egy enyhe hypotalamus-hypofizis diszfunkcióm van arra meg majd lehet szedhetnék egy kis closyt (hát ettől a lehetőségtől egyenlőre mereven elzárkózom)

Vélemény?

2015. márc. 3. 17:19
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%
Ha 2-10 hónaponta menstruálsz, akkor simán esélyes a PCOS. A kritériumoknak teljesen megfelelsz.
2015. márc. 3. 17:42
 2/14 A kérdező kommentje:
Bocs lehet nem voltam egyértelmű! Már egyszer leírták rólam hogy az vagyok. A fogi gátló abbahagyása után maradt ki 10 hónapig és 5 hónap diéta+mozgás után jött meg. Több mint 1,5 éve vagyok PCOS elvileg. erre most jön ez a doki aki azt mondja hogy nem is! Most mondjuk azt hogy van ciklusom. látható hogy van peteérésem is. De az utsó kettőt amik 36-38 naposak voltak mondhatjuk elfogadhatónak talán, én a 60 nap körüli ciklusokat 21 napos lueális fázissal korántsem tartom normálisnak!
2015. márc. 3. 19:14
 3/14 Manka68 ***** válasza:
100%

Több tünete is lehet a PCOS-nak, és nem kell mindegyiknek meglenni ahhoz, hogy az legyél. Most pont volt peteérésed, de előtte meg sokáig nem. És attól, hogy néha van peteérés, még simán lehetsz PCOS-s.

Nekem rendszeres a ciklusom, nincsenek cisztáim, a hízékonyságon kívül semmi tünetem nem volt, mégis megvan a PCOS alapbetegsége, az inzulin rezisztencia. Életemben egyszer volt 5kg-nál nagyobb túlsúlyom, amikor elhatároztuk, hogy babánk lesz, és nem mertem nem enni. :-)

Én is diétázom, most már életem végéig.

Ez a mostani dokid nem tűnik túl jó szakembernek, keress másikat. Lehetőleg hozzáértő endokrinológust. És a világért se hagyd abba a diétát, akkor sem, ha már babás leszel, sőt utána se, az egészséged érdekében. Ez nem egy divatfogyókúra, hanem életforma, méghozzá egészséges. Nem csak PCOS-oknak, hanem mindenkinek, aki szeretné jól érezni magát a bőrében.

:-)

Milyenek voltak a terheléses cukor + inzulin értékeid? Mire mondta a dokid, hogy nem vagy IR-es?

Itt sok rutinos IR-es van, hátha tudnak segíteni. :-)

2015. márc. 3. 21:37
 4/14 A kérdező kommentje:

Az utoljára mért :

glükóz/inzulin

0' 5.7 / 4.5

60' 6.7 / 41.3

120' 4.6 / 17.4

Legelőször 2013. július

glükóz/inzulin

0' 4.28 / 3.07

60' 6,55 / 39.00

120' 5.13 / 14.4

Ez azért egy elég enyhe IR-nek nevezhető láttam én már 100 feletti 60' inzulint is.

Sztem nekem van mindig mensi előtt peteérésem. (viccesen azt mondtam én elvből nem menstruálok ovu nélkül) Biztos hülyén hangzik, de általában érzem (leírtam de ezzel most mégse traktálnék senkit) no meg mostanság már LÉH tesztelek

Na mindegy mostanság olvasgatok a paleo-ról is... Április közepén megyek vissza az eredeti endokrinológusomhoz (remélem még él és még dolgozik mert azért ő már tényleg rutinos vén róka). Kíváncsi vok ő mit szól a progeszteronhoz meg a többihez.

Amúgy IR ide vagy oda az LH/FSH az ratyi

2013. júl.: LH/FSH 16,9 / 5,21

2013. okt.: LH/FSH 17,10 / 6,77

2015. 02. 10.: LH/FSH 24,87 / 9,32 (és nagyon nem középidőben voltam mert ehhez képest 19-én lett pozi LH eszt)

2015. márc. 4. 07:32
 5/14 anonim ***** válasza:
100%

Egyetértek a 3-as válaszolóval, a PCOS diagnosztizálása esetén nem kell minden egyes kritériumnak megfelelni. Az eredményeid alapján nem önmagukban kell nézni az inzulin értékeket, hanem, hogy a 0 perceshez képest több mint 10-szeres emelkedésed volt egy óra múlva, ami nem enyhe. A 120 perces glükózod pedig alacsonyabb a 0 perceshez képest, ami szintén gyanús. Menj el egy jó endokrinológushoz, aki meg fogja erősíteni az inzulinrezisztenciát, és valószínűleg egyéb vérvizsgálatokra is el fog küldeni. Járj utána, mert nem csak a teherbeesésnek kell sikerülnie, hanem biztonságban meg is kell tartani azt, és ezt sem a kezeletlen IR, sem az egyéb, háttérben álló gondok nem fogják segíteni.

Az LH tesztek önmagukban nem jelentik, hogy van tüszőrepedés. Ezt folyamatosan mért reggeli hő feljegyzésével és összehasonlításával tudod figyelemmel kísérni, bár ez valószínűleg nem újdonság. PCOS esetén ugyanis az LH hormon akkor is mutathat magas értéket, ha nincs tüszűrepedés.

De semmiképp sem javaslom, hogy öndiagnosztizáld magad, a saját és a leendő gyermeked érdekében.

2015. márc. 4. 11:48
 6/14 A kérdező kommentje:

Az LH teszt egy dolog igen! De 40-eset használok belőle direkt! És egyértelmű a csúcs mert előtte és utána nap nem pozitív. A másik hogy a mostani progeszteronból egyértelmű hogy van tüszőrepedés mert ha nem lenne nem lenne visszamaradt sárgatest ami termeli a progeszteront. Mert ugye a belinkelt kérdésnél írtam hogy egyébként 0,9 nmol/l progeszteront mértek (tehát nem más miatt ugrott meg)

Persze diétázom mozgok! Egyébként valamilyen szinten jó hogy van egy rendszer az életemben amit néha megszegek :P

Amúgy jó hogy írtad ezt a 10x inzulin emelkedést nekem erről nem beszélt senki! Mondom ez a doki azt mondta ez nem IR! Én meg csak pislogtam nagy szemekkel!

Persze már mást is néztek pl. prolaktint terheléssel (Cerucal tablettával - metoklopramid) az is jó volt (nincs-e látens hiperprolaktinémiám, de nincs Hál'Istennek). Tesztoszteronom (szintén a linkeltnél) is jó volt. D-vitamint szedek mert az elsőre nagyon alacsony volt 38,25 nmol/l a legutóbbi mérésnél már 99,55 nmol/l

Szóval akkor ennek a dokinak egy percig ne üljek fel?! Különben meg clostilbegytet adna annak akinek cisztás a petefészke??? Hát ahhoz is gratulálni tudok!

2015. márc. 4. 12:02
 7/14 A kérdező kommentje:
Amúgy nem öndiagnosztizálom magam! Papíron 2013 augusztusa óta PCO szindrómám van! azóta diéta testmozgás. Rendszeresen visszajárok a dokimhoz, de a legutóbb voltam egy nőgyógyásznál rákszűrésen. aztán megkukkolt UH-gal és mondta itt minden a régi (ő látta először is a cisztákat) csupa ciszta. Erre elküldött ehhez a dokihoz akinél most voltam (intézményen belül), mert azt gondolta jobb lenne ha megnézne és írna fel metformint! erre nem hogy nem javasolja hanem leírja a papíromra hogy mivel jó a progeszteronom PCOS kizárható! WTF???
2015. márc. 4. 12:08
 8/14 anonim ***** válasza:
gonodlom vákony PCOS-es vagy. nekünk gyakran az elsö 30 perceben van egy nagyobb inzulin fröccs. a cukrodon egyértelmüen látszik az Ir, és a 0 perces cukrod sem tökéletes mert az 5,5 alatt jó, és a 120-as a 0 perces alá megy ez már egyértelmüen Ir. Keress egy PCOS-hez értö orvost (sajnos tb alapon nincs sok)
2015. márc. 16. 12:52
 9/14 A kérdező kommentje:
Köszi! Járok dokihoz diétázom tornázom. Metformint nem szívesen szednék amúgy, úgyhogy ennél többet nem is nagyon tudok tenni! Csak az lepett meg hogy kimondta leírta a hülyeségét miszerint nincs PCOS-em! Nyugi hozzá még 1x biztos nem megyek!
2015. márc. 16. 13:48
 10/14 Manka68 ***** válasza:
Miért nem akarssz metformint szedni?
2015. márc. 17. 04:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!