Nem jön össze a baba fél éve, hogyan tovább?
31 éves vagyok. Fél éve próbálkozunk a babával, eddig eredménytelenül. A menstruációm óramű pontosságú. Ovulációs tesztet vettem, az is rendben volt. Neten olvasgattam a témában, sokan esküsznek a palástfű, cickafark teára..de én nem merek ezzel kísérletezni. Most hogyan tovább? A nőgyógyászom rendes, alapos, de sajnos sztk keretekein belül nem tudom mennyi esélyem van egy tisztességes kivizsgálásra, a több hónapos előjegyzésekről nem is beszélve.....
Az érdekelne, hogy milyen vizsgálatok vannak, hogy kiderüljön van-e baj. Mit milyen sorrendben végeznek el (vérvizsgálat, UH..stb). A férjemet is kivizsgálják-e, és mikor. (Egy barátnőm azt mondta, hogy legelőször a férfit vizsgálják ki, csak utána a nőt).
Szerintem egy magán nőgyógyászt fogok felkeresni, de nem tudom ez mennyibe fog kerülni...
Szeretném, ha valaki volt hasonló helyzetben megírná a tapasztalatait..
Eléggé el vagyok keseredve...
Ui.: A "biztos nagyon akarod, azért nem jön össze", és "ne görcsölj rá annyira és össze fog jönni" hozzászólásokat kérem mellőzni...
En a masodik gyerek elott kertem (sztk orvostol) beutalot teljes verkepre. Hormonszint vizsgalatra, cukorra, pajzsmirigyre.
En nem vartam, hogy honapok teljenek el. Jogom van barmilyen vizsgalatot kerni, plane, ha esetleg magandokihoz jartam volna.
Mellette szedni kezdtem terhesvitamint es kulon folsavat + vasat (vashianyos vagyok).
En ittam a teakat is. Oszinte leszek: mkre a 21.napi hormonvizsgat eredmenye megjott, addigra felesleges volt, mert terhes lettem.
Ugy, hogy ittam a teat is.
Én 1 év után (28 évesen) mentem el a nőgyógyászomhoz hogy kezdjen most már velünk valamit: percre pontos menzesz, szuper hőgörbe és ovuteszt, vitaminok fél éve stb.
Azt mondta, hogy minden normális orvosnak a pasival kell kezdenie a kivizsgálást (kevésbé invazívtól haladni az invazív felé), így elküldte a férjemet andrológushoz.
Javaslom hogy ti is egy spermiogrammal kezdjétek, van TB-s is, de nekünk a magán jobban bejött, 30.000,- Ft konzultációval, nem tudom hova valósiak vagytok, mi a Körúti Orvosi Centrumban voltunk dr. Kopa Zsoltnál. Igazából ha minden OK a férjeddel akkor tökmindegy hova mentek, mi hálát adunk a Jóistennek hogy hozzá kerültünk mert itt kiderült hogy hatalmas gázok vannak.
Mindenesetre ha ez megvan és OK, utána néznek téged. Sima labort, hormonokat (3. és 21. napi), UH-s cikluskövetést, petevzeték átjárhatóságot és méhtükrözést, ha alapos a dokid akkor egy terheléses cukrot fog első körben nézni. Mindent tudsz TB-re és magánban is csináltatni, megmondom őszintén mi rászántuk a pénzt a magánra, tehát a dokim magánrendelésén kiírta a vizsgálatokat, egy részét privát úton kértem, de pl. laborra persze kórházba mentem.
Azt is javasolnám, hogy látatlanban ne hagyd magad gyógyszerezni, mert sok orvos úgy kezdi, hogy vaktában, minden vizsgálat nélkül felír peteérés serkentő hormont (clostylbegyt pl.) vagy 3 hónapos "fogamzásgátló-kúrát" (??), holott lehet hogy ezzel többet árt mint használ. Ugyanígy én nem ittam semmilyen teákat, mert ugye látszólag rendben volt a ciklusom, és utólag kiderült hogy jó is hogy nem kavartam be ezekkel. Ha nálad valamilyen hormonprobléma igazolódik, nagyon sokan a MensMentis-re esküsznek, állítólag ott a legprofibban a dologban.
Csak elindulni nehéz ezen az úton, utána már egyik dolog jon a másik után és már az is megyugtat hogy haladnak előre a dolgok, szóval vágjatok bele mielőbb! Kitartást és mielőbbi sikereket kívánok :)
23 hkm
Ha orvoshoz mész mond hogy egy éve próbálkoztok így nem fognak akadékoskodni.
Kezdetnek valóban a férfivel kell kezdeni,mert neki egyszerűbbek a vizsgálatok.
Neked meg sorban amit már leírtak.
Szia!
Először is hány éves vagy? Mert 35 felett fél év próbálkozás után kezdenek el kutakodni. Alatta egy év után. Tudom, hogy nem ezt akarod hallani, de ez nagyon rövid idő. Persze mondhatod a dokidnak, hogy több, mint 1 éve nem sikerül :)
Első körben nekünk ezeket csinálták:
- páromnak spermavizsgálat (mi magánba mentünk, mert nem akartunk hónapokat várni a kórházba)
- nekem hormonvizsgálat a 3. és 21. napon
- cukor és inzulin terhelés
Mivel jók lettek az eredmények vártunk még pár hónapot, mert a következő vizsgálat az átjárhatósági volt, amit szerettem volna megúszni.
Nem úsztam, meg. Kiderült, hogy mindkét petevezeték el volt záródva.
Több, mint 2 év után derült ez ki.
9+5 vagyok ma. :)
Igen, nagyjából az lehet az optimális menet, amit az 5-ös leírt. Valóban fél év még nem olyan sok idő, de szerintem is, ha van rá lehetőség, kár várni.
Én rögtön magán meddőségi klinikán kezdtem, de tudtam, hogy gond van. (rendszertelen, majd megszűnő menstruáció).
Valóban elsőre a páromnak is kellett mintát vinni, vele párhuzamosan én terheléses inzulin és cukor vizsgálaton voltam. Utána jött volna a hormonvizsgálat, és az átjárhatósági vizsgálat.
Ezekre már nem került sor, mivel kiderült, elég komoly IR-em van, elkezdtük a kezelést, és 4. hónapban, mikor vissza kellett mennem, már babával együtt mentem. :)
Köszönöm a válaszokat, sokat segítettek...
Az lenne a kérdésem, hogy a férjem kivizsgálását hol tudjuk kérni? Milyen orvosnál, kell beutaló? Gondolom ha magán klinikát keresünk fel, oda csak be kell jelentkezni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!