A PCOS és az Inzulinrezisztenciát kideritő vizsgálatokat is az endokrinológus végzi?
8 hónapja nem jön össze a gyerek,szeretnék utána járni,nem e áll a háttérbe ezek közül valamelyik esetleg,ami miatt nem akar összejönni.Sok tünet jellemző rám mindkettőből.Szeretnék pár kérdést feltenni,remélem lesz aki tud válaszolni nekem!köszönöm!
-ha felmerült ez a két gyanú,mindkettő az endokrinológushoz tartozik?
-Melyiket hogyan vizsgálják,és mennyi idő az eredmény kb?
-Van közte olyan vizsgálat,ami veszélyes lehet a magzatra,ha esetleg közbe mégis sikerülne a baba?
Az endokrinologus a hormonokat vizsgálja, nem veszélyes, vérvétel csak azt hiszem.
De amúgy 8 hónap nem olyan nagy idő szerintem még, bőven belefér a próbálkozásba.
Szia!
A PCOS az inzulin rezisztencia következménye. Endokrinológusra tartozik, bár sok nőgyógyász próbálkozik a PCOS kezelésével, többnyire sikertelenül, mivel az alapbetegséget nem ismeri fel.
Az IR-t terheléses cukor + inzulin vérvétellel lehet igazolni, nem veszélyes. :-) A terhelés azt jelenti, hogy éhgyomorra vesznek vért, ezután meg kell inni egy nagyon édes cukoroldatot, és két óra múlva egy újabb vérvétel.
Ahova én járok, ott délutánra megvan az eredmény. :-)
Mivel gyakran társul az IR-hez pajzsmirigy alulműködés, azt is érdemes megnézetni (szintén egy vérvétel).
A vizsgálatok és a kezelés nem veszélyes a magzatra, viszont ha nem ismerik fel, nincs kezelve, az igen. De ha tényleg ez a probléma, sajnos nagyon kicsi az esély a teherbe esésre.
Első válazoló volnék.
Nálam is évekkel ezelőtt megállapították ezt a problémát, de azóta se sikerült teherbeesnem sajnos.
Ja és azt hozzáteszem nekem a pajzsmirigyem jól működik.
köszönöm!
Tudom hogy ahhoz képest kevés a 8 hónap próbálkozás,de engem a többi tünet is aggaszt,pl a menstruáció kimaradások,hasi kövérség,pattanásos bőr....stb.
De akkor ezek csak vérvételek,meg hasonlók,igy nyugodtan elvégeztethetem ezeket a vizsgálatokat.
2 hónapja voltam a nőgyógyászomnál,ott akkor nem látott cisztát.régebben volt sok cisztám a petefészkembe,meg volt P4-es citológia eredményem is.
Egyébként van már egy "kisfiam",4 éves lesz,de nagyon szeretnénk tesót is.A dokim egyébként nem tudom jártas e,vagy jó e ebbe a PCOS dologba..
Sokan azt mondták,hogy ezzel inkább endokrinológushoz menjünk,az a biztos,mert sok nőgyógyász nincs "otthon" ebbe,fel sem ismeri...stb.
Meg a nődokimnak magánrendelése van,ami sajnos nem olcsó,és megint 10 ezer ft-ot nem szivesen fizetnék ki érte,főleg ha nincs is otthon ebbe.Akkor inkább keritek egy endokrinológust.
Én, amikor babát szerettem volna, már egyáltalán nem menstruáltam, és egy év alatt 15 kilót híztam. Sose volt rendben a menstruációm, de egyéb tünetem nem volt, kifejezetten sovány voltam, nem volt csúnya a bőröm, nem voltam szőrös ott, ahol nem kellett :)
A PCOS gyanúja már fennállt, több doki is megerősítette, de egyik sem kezelte. Én meddőségi klinikára mentem egyből, ahol fél óra beszélgetés, anamnézis, és egy ultrahang után a legelső vizsgálat, amire elküldtek, az egy terheléses vércukor, illetve ami nagyon fontos!, inzulin vizsgálat volt (a klinikán ez az első konzultáció 10 000 Ft-ba került). Egy maszek laborba mentem, 2011-ben, háromszor vettek vért, (éhgyomri, 60. 120 perces). Olyan rosszak voltak az inzulin értékeim, hogy a 120 perces magasabb volt a 60 percesnél. Az eredményt másnap e-mailben küldték. A vizsgálat nem veszélyes se rád, se az esetleges magzatra nézve sem.
A klinikára visszamenve egy hozzáértő doki elmagyarázta, miként kell csinálni a hármas kezelést, és egy dietetikus étkezési tanácsokat adott a diétához. Döcögős indulás után, mikor komolyan vettem, 4 hónap múlva már menstruáltam, és 6 hónapra már babát vártam.
Nálam hormonokat már nem is néztek.
9-es vagyok, való igaz, hogy sok nődoki nem jártas ebben a témában,(nem olyan rég derült ki az IR-PCOS-meddőség összefüggése), sok csak a hormonokkal van elfoglalva. Sokan mennek endokrinológushoz, az kis jó megoldás, ez inkább az ő szakterületük. A dokim szerint, ha jártasabbak lennének a nődokik, és hamarabb kiderül az összefüggés, sok lombik megúszható lett volna.
Ha úgy gondolod, gond van veled, inkább menj el kivizsgáltatni, mert vagy semmi gond, és akkor örülsz, vagy mielőbb kiderül a probléma, amit kezelni kell, és egy csomó időt megspórolsz magatoknak. Tudom, ilyenkor milyen türelmetlen már az ember :) Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!