24 éves lány vagyok,babát szeretnénk! Rendszertelen,kis mennyiségű menstruációval fordultam nőgyógyászhoz! Hosszas böngészés után,elkeseredetten,az olvasottak alapján. Meddő volnék?
Hüvelyi uht eredménye "Uterus egyenes átmérője 39 mm,benne nyálkahártya vastagsága (endometrium) 8 mm.
Jobb ov-ban (petefészek) egy 40 mm-es fibrinszálakkal átszőtt cysta található. (Doki szerint ezt elhajtja a Duphaston)
Bal ov. normális nagyságú és szerkezetű.
Duphaston tablettát kaptam 2x1 mennyiségben,de a menstruációm megjött a szedése mellett, és ismét kis mennyiségű!
Szerintetek mi okozza a kevés menstruációt? Félek,hogy elmaradnak a peteérések! Hónapok óta próbálkozunk a babával, félek,hogy meddő vagyok,tudom, hogy 1 évnyi próbálkozás után mondható,de nem hagy nyugodni a gondolat!
Ilyen rövidebb ciklus esetén én rögtön elkezdeném.
Nekem is 23-28 nap között volt a ciklusom, utolsó naptól rögtön használtam első 2 ciklusban, hogy kitapasztaljam/biztosan ne maradjak le. A tapasztalatok alapján aztán be tudod jobban lőni, hogy mikor érdemes elkezdeni.
(Én babatervezőn vettem olcsó teszteket, így nem sajnáltam)
Kedves kérdező!
Nem tudom, hogy azóta rendeződött-e valami, de én is hasonló cipőben járok, 24 éves leszek, rendszertelen ciklusokkal szenvedek mióta csak menstruálok. (30-50 napos ciklusok váltakoznak, minden hónapban megjön, de össze-vissza). Babát 1-2 éven belül tervezünk, de elkezdtem kivizsgáltatni magam. Megpróbálom részletesen leírni, hogy mit és mikor vizsgáltak nálam. Bizonyára azóta te is az én köreimet futod, de talán segítség, ha leírom az én helyzetemet, nekem jól jött volna, ha valaki felkészít, hogy ez bizony egy összetett vizsgálat sor, aminek még nekem sincs vége. Először is a nőgyógyász megvizsgált, szervileg nem látott eltérést, sem cisztát, ( évi több nőgyógyászati vizsgálatom van, cisztám sosincs), de ez még nem zárja ki a PCOS (Policisztás Ovárium Szindróma) gyanúját, ami hormonálisan is jelen lehet és bizonyára okozhat teherbeesési problémákat, ha nem kezelik. Ha van is cisztád, az sem jelent feltétlenül PCOS-t, ciszta időnként előfordulhat bárkinél. A nőgyógyász fog adni beutalót a ciklus 3-5. napján végzett hormonvérvételre, ami ad egy átfogóbb képet. Emellé kérhet még férfi hormonszint mérést is (tesztoszteron, DHEA szulfát stb.). Én fontosnak tartanám a TSH szint ellenőrzést is, azt a háziorvos is kérheti, de a nagy laborban azt hiszem benne is van. A TSH-n belül pedig érdemes még a többi szintet is mérni (Anti-Tg, T3, T4, ATPO), mert pajzsmirigy betegség esetén emelkedett vagy alacsonyabb szint lehet, ami szintén okozhat rendszertelen ciklust, teherbeesési nehézségeket. Nekem a TSH-m minimálisan emelkedett, a többi érték mind jó, de babatervezésnél ez is jelenthet problémát, gyógyszerrel ez is orvosolható. A ciklushoz kötött laboreredményeim is referencián belüliek, de az sem feltétlen kiváló. Ezekkel a leletekkel a kezemben kerestem fel az endokrinológust, aki 3 pontos terheléses cukorvizsgálatot javasolt, inzulinrezisztencia és PCOS gyanújával. A terheléses vizsgálat abból áll, hogy éhgyomorra megmérik az alap vércukrot. Ha az megfelelő, akkor jön az első vérvétel, ahol a vércukrot és az inzulin szintet mérik éhgyomri helyzetben. Utána el kell fogyasztani a glükóz oldatot és az elfogyasztást követően 60 perccel és 120 perccel később mérik újra a cukor és inzulin értékeket. Ez az inzulinrezisztencia szempontjából fontos, mert a vizsgálatból megállapítható, hogy fenn áll-e. Sajnos nagyon sok esetben nincs más tünete, csak a ciklus rendszertelensége. Nekem nincs túlsúlyom és más tüneteim, viszont cukorbeteg sok van a családban, tehát a hajlam az biztosan megvan anyagcsere zavarra. Az eredményeim nem lettek tragikusak, viszont nekem nem is tetszenek annyira (eü-s szemmel mondom), háziorvos szerint ezek jók, de én csak az endokrinológus szakorvos véleménye után szeretném kijelenteni, hogy nincs/van IR-em. Gyógyszert még az endokrinológus írt fel legelőször, mondván hogy biztosan inzulinrezisztenciám van, de februárban megyek ismét vissza, szednem kell a gyógyszert és figyelni a ciklust, hogy hoz-e változást. Addig is pedig próbálok figyelni az étkezésre és a vitaminokra is, ahogy eddig is. Februárban pajzsmirigy ultrahang is lesz illetve még a PCOS gyanúja miatt további hormon szinteket is mérni fognak, mert nálam ez a legvalószínűsíthetőbb a panaszaim alapján. A ciklus rendszertelensége mellett a fokozott szőrnövekedés, hajhullás, testsúly problémák, fájdalmas menstruáció vetheti fel a PCOS gyanúját. Nem törvényszerű, hogy mind jelen legyen, az én esetemben sincs minden tünet jelen, ugyanakkor napra-pontos ciklussal is lehet valakinek PCOS-e. Másik lehetséges opció a pajzsmirigy zavara, de fontos kiemelni, hogy sokszor ezek az állapotok kéz a kézben járnak, szóval merem feltételezni, hogy az én esetemben is ez egy összetettebb kórkép. Remélem tudtam segíteni, addig is kitartást kívánok és sok sikert a babához!😊
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!