Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Teherbeesési problémák » 8 hónap sikertelen próbálkozás...

8 hónap sikertelen próbálkozás után alakulhat ki hormonzavar?

Figyelt kérdés
8 hónapja próbálkozunk párommal de sikertelenül. Az utóbbi 2 hónapba 1-2 hét késéssel jön a havim. Kerestem fel orvost, megvizsgált de nem látott semmi olyat ami miatt nem eshetnék teherbe, írt ki tablettát ami ezt elősegíti (ProFecund) . A havira pedig annyit mondott hogy van olyan időszak hogy nem jön rendszeresen, vagy ki is marad. Na most nekem nem maradt ki, és mindig is rendszeres volt, az utóbbi 2 hónapba késik, a hcg teszt ugyanúgy negatív. Már egy hónapja szedem a tablettát semmi változás. Meddőségi vizsgálatokkal pedig csak egy év próbálkozás után foglalkoznak. Lehetséges hogy a probalkozástól alakult ki hormonzavar?

2022. szept. 14. 11:45
 1/8 anonim ***** válasza:
50%
A magadat való figyelés okozta stressztől meghülyülhet a tested. Nekem mindkét gyereknél így volt. Nem szedtem előtte sem semmit, de amint gyereket akartam, össze-vissza lett a ciklusom. Késett, két hetet véreztem, hamarabb jött... Nőgyógyász nem talált semmit. Aztán valahogy csak összejöttek, persze mindig akkor, amikor nem számítottam rá. Most ilyesmiket, mint cukor/IR, pajzsmirigy, teljes vérkép háziorvossal is ki lehet zárni "ingyen" és pár nap alatt. Ha eddig nem tetted, akkor azért érdemes. Endokrinológushoz is kérhetsz beutalót vagy elmehetsz magánba vagy dokihoz vagy valami labornak a célzott vérvételes csomagjára. Tehát ezekre biztos nem kell egy évet várni. Vagy azt mondod, már egy éve próbálkoztok és azt se fogják tudni ellenőrizni.
2022. szept. 14. 12:07
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Eddig is lehetett hormonzavar a sikertelenség hátterében - én magán úton elkezdeném ezt vizsgáltatni a helyedben.
2022. szept. 14. 12:08
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

"Kerestem fel orvost, megvizsgált de nem látott semmi olyat ami miatt nem eshetnék teherbe"

Ezt egyszeri vizsgálat után állapította meg? Vagy csinált pl. cikluskövetést hormonpanellel? Pl. azzal lehetne bizonyítani, hogy van vagy sincs peteérésed.

Amikor nekem 1-1 héttel vagy többel hosszabb volt a ciklusom, nem volt peteérésem. Miután kiderült az inzulinrezisztencia, és elkezdtem a 160 g-os diétát, normalizálódott a ciklushosszom.

Utána kéne járni, nem áll-e fenn kezeletlen IR, PCOS vagy bármi egyéb probléma. Ezt sima nőgyógyászati vizsgálattal nem lehet megállapítani. Túlsúlyod van-e?

2022. szept. 14. 12:11
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Ezt én sem értem ..rád néz és mindjárt tablettát ír fel? Anélkül, hogy csináltatna labort?
2022. szept. 14. 12:59
 5/8 A kérdező kommentje:
Csak külső ekográffal nézett meg és nem küldött laborra. Az utóbbi pár hónapban kezdett gyarapodni a sulyom egy 10kg +. És nincs "bánat nasizás", ugyanúgy eszem mint azelőtt. Úgy voltam vele hogy remélem össze jön, de nem figyeltem görcsösen magam. A telefonra állitottam be emlékeztetőt, hogy mikor teszteljek ha lehet ne gondoljak rá, mivel hallottam már ha rágörcsöl/stresszel valaki rosszabb.
2022. szept. 14. 16:04
 6/8 anonim ***** válasza:
28%

Ha ugyanúgy ennél, nem megy fel +10 kg pár hónap alatt. Ez biztos.

Az ételek kalóriatartalma a mérvadó. Ha híztál, az azt jelenti, hogy több kalóriát vittél be, mint akkor, amikor stagnált a súlyod. Lehet, hogy adagra (ránézésre) ugyanannyit eszel/ettél szerinted, de vagy az adagokat nem mérted fel reálisan, objektíven, vagy magasabb kalóriatartalmú ételeket kezdtél el enni.

(Példának okáért ugye nagyon nem mindegy, hogy valaki egy adag natúr csirkemellet eszik párolt zöldséggel, vagy egy adag marhapörköltet nokedlival.)

Még ha nem is veszed észre, érthető, hogy a stressz miatt a túlevésbe menekültél. És hidd el, elég gyakran nem veszik ezt észre azok, akik ebben vannak. Átérzem, én is így voltam ezzel. A mérleg nem hazudik.

Nekem kalóriaszámlálás kellett ahhoz, hogy szembesüljek vele, mennyit ettem akkor, amikor én meg voltam róla győződve, hogy "nem is ettem sokat". Magamat becsaphattam, de a mérleget nem.

2022. szept. 14. 16:42
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
Csinaltass hormonpanelt.
2022. szept. 14. 22:31
 8/8 A kérdező kommentje:
Végülis, a progeszterin szintem volt alacsony. Szerencsére hatott a gyógyszeres kezelés elég hamar, mióta helyre állt rendszereződőtt a havim, megálltam a hízással és lassan megyek lefelé. De azért köszönöm mindenkinek a választ.
2022. nov. 4. 04:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!