Lombikosok. Az mit jelent, hogy sejttörmelékes az embrió? És ezt mi okozza? Mitől függ?
Fragmentációnak hívják. Az embrió 'minőségét' mutatja. Minél fragmentáltabb egy embrió, annál kevesebb vele az esély a sikerre.
Hogy mi okozza? Pontosan senki sem tudja, de szerintem az embrió minősége szorosan összefügg az ivarsejtek minőségével.
FET-nél okozhatja maga a fagyasztás-kiolvasztás is. Úgy tudom, hogy 5 napos embriónál 10-15% fragmentáció még nem okoz gondot.
Én úgy tudom, hogy a fragmentáció a sejteken belül van.
De írd be a keresőbe, hogy 'fragmented embryo', és keress rá a képekre, és akkor látod majd, hogy milyen.
Ami körülveszi, az a zona pellucida. Asszisztált hatchingnél ezt vékonyítják el. A törmelék, úgy tudom, belül van. Van X számú szép, szabályos, nagyjából egyforma, jól osztódott sejt és van néhány picike, törmelék. De ez szvsz csak mikroszkóppal látható.
Hogy miért van, azt nem tudom. Szerintem a stimuláció milyenségétől is függhet.
Ja, az semmi! A petesejtet meg is tisztítják és abból maradhat vissza körülötte sejttörmelék, de az nem fragmentáció.
Ezek szép embriók. Egyáltalán nem fragmentálódtak.
Megpróbálok belinkelni alább képeket fragmentált embriókról, hogy lásd a különbséget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!