Terhesség kövéren?
Túlsúlyos vagyok. Bőven van rajtam plusz felesleg.
Mielőtt bárki azzal vádolna, hogy nem teszek ellene semmit, hát ne tegye! Örök ellenségek vagyunk a szénhidráttal. Ráadásul a pajzsmirigy alultengésem sem segít a helyzeten. De nem akarok magyarázkodni.
Baba tervezésben vagyunk a férjemmel, lassan fél éve. Rendszeres a menstruációm így tudom, hogy mikor van ovum... De sehogy nem akar összejönni.
Van itt olyan aki jó pár kg felesleggel esett teherbe?
Nagyon el vagyok kenődve. Jó lenne olvasni "siker" sztorikat.
180/108kg-val szinte azonnal teherbe estem. Bár nincsenek egészségügyi gondjaim, se pajzsmirigy se cukor. A terhességem is egészségesen zajlott.
Nem ártana először megoldani a pajzsmirigy problémádat mert az nagyon hátráltató dolog.
Nem a túlsúlytól függ a teherbeesés esélye. A dolognak az a lényegw hogy a túlsúllyal jön egy halom velejáró betegség. Ha egészséges vagy akkor max a nehézkes mozgás lesz a gondod.
A pajzsmirigyed miatt kapsz hormonpótlást? Ha nem, akkor nagyon fontos lenne, egyrészt, hogy sikerüljön teherbe esni, másrészt a terhesség alatt is nagyon fontos a baba egészsége érdekében. Ha kapsz és így a TSH-d 2,5, de inkább 2 alatt van, akkor OK. Én is pajzsmirigyes vagyok (+IR), így sikerült több év után teherbe esnem. Rajtam csak 10 kg plusz volt az első baba előtt.
Nekem van egy rokonom, aki nagyon el volt/van hízva, két szép, egészséges gyereke van. Az oviból is ismerek egy ilyen anyukát, négy gyerekkel (az utolsó akkor született, amikor két testvére ovis volt), ők is egészségesek. Ami fontos, az a diéta (főleg, ha IR-es is vagy), és megfelelő orvosi kontroll.
Nem fogok papolni, mert magam is túlsúlyos vagyok (sőt nagyon közel járok a 30-as BMI-hez), de a hormonjaidat mindenképpen alaposan át kell nézni, pláne ha "pajzsmirigyes" vagy, az ugyanis rendszeres ciklus mellett is gátolhatja a teherbeesést, sőt ha össze is jön, korai vetéléshez vezethet. A rendszeres menstruáció sem jelent feltétlen ovut sajnos.
A túlsúly egyébként óriási probléma (igen, nálam is), mert hajlamosít nagyjából minden kórállapotra (főleg a cukorbetegségre és a toxémiára). Ez nem zárja ki az egészséges terhességet, de extrán figyelni kell a kajálásra, a további hízásra és a bajlós jelekre.
Amivel tudsz segíteni, hogy kiegyensúlyozott táplálkozásra váltasz. Nem kell még csak diétázni sem, de látványosan tud segíteni... Nálam pl. segített.
Hogyan kezelik a pajzsmirigy alulműködést? Volt-e terheléses cukor-inzulin vizsgálatod az elmúlt fél évben? Van-e inzulin rezisztenciád?
A súlyfelesleg nem segíti a teherbeesést, de a pm és/vagy IR probléma mind hátráltató dolgok, konkrétan megakadályozzák a beágyazódást és/vagy vetélést okoznak.
115 kilóval estem teherbe, első próbálkozásra.
Nem tudok semmiféle hormonproblémáról, magas vérnyomásom van régóta. Panaszmentes terhességem volt, valahogy az utolsó pár hétben bírtam nehezen. 147 kilóval szültem, 4 nap múlva 130-cal jöttem ki a kórházból egy makkegészséges kisfiúval. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!