Pannita kérdése:
Mitől csökken le hirtelen a TSH?
Ha jól értem a menzesz 3. Napján volt 2.1. Menzesz alatt a pajzsmirigy kicsit meg tud borulni, de ez az érték még tényleg normális kategória. Lehet a menezsz alatt magasabb lett, a normál tartományon belül, de egyébként a tshd alacsonyabb úgy átlagban. Ez csak tipp. Orvos valószínűleg értelmesebb választ tud adni.
2019. szept. 13. 21:15
2/19 A kérdező kommentje:
Szia. Igen, a 3. napon volt a 2 feletti érték. A 0,81 menses elött 1 nappal... 3-4 nap alatt ennyit ugrik?
Azért a jóddal vigyázz, mert nem minden esetben tesz jót. Ha nem tudod mitől magasabb a TSH-d (btw T3-at, T4-et és anti-TPO-t, anti-TG-t néztek mellé??), akkor menj el endokrinológushoz és nézesd meg.
Nekem 2,15 volt az első inszem előtt. Akkor mentem el endodokihoz. Több tünet alapján megállapította a pm alulműködést. Már akkor mondta, hogy a jódot nagyon kerüljem: csak étkezési sót használjak, ne jódozottat, tengeri hal minél kevesebb, jód nélküli terhes vitamin stb. Mivel az értéket javítja, de az okot nem szünteti meg. És mivel Magyarországon a jódozott só alap, így nagyon sokaknak jó a TSH-juk, de mégis problémájuk van a pm-ükkel. Majd az anti-TG eredményből kiderült hogy Hashimoto okozza az alulműködést. Ez kezelve lett és azután estem teherbe 3 inszem után, az első lombikkal. De lehet addigra már ment volna természetesen is, de már be voltunk jelentkezve. Mindenesetre a lombik előtti hónapban volt igazolt ovulációm, illetve gyönyörű progeszteron eredményem. Amik előtte nem voltak. Kb 6-8 hónap pm kezelés után.
2019. szept. 14. 10:44
4/19 A kérdező kommentje:
Szia. És milyen tüneteid voltak ami pm alulműködésre utalt? Nekem nincs semmi olyan, ami arra utalna, hogy az van. A menstruációm rendszeres, van peteérés (3 is hormonok nélkül), progeszteron ok. Nálunk a férjemnél van egy kis gond, ezért inszemezunk. Csak mindenhol azt olvasom, h a Tsh 1-1,5 legyen, így gondoltam én is megpróbálom oda levinni. Hát így sikerült 🤗 2 hét múlva ismét megyek vérvételre és akkor mindent megnezetek. Köszönöm a tanácsokat!!
Fázósság, fáradékonyság, gyenge köröm, 4-5 szálnál több hajhullás/fésülködés, bőrszárazság amikre a legjobban emlékszem. Volt vagy 10-15 kérdése, és az azokra adott válaszokból megállapította. Egyáltalán nem csak a menstruációhoz vagy a peteéréshez köthetőek. Én teljesen meg voltam lepődve, mert ezeket én annak könyveltem el, hogy én ilyen típus vagyok - nem kötöttem semmilyen "betegséghez". Ezt szerintem az tudja megmondani, aki nem csak az értékeid alapján kezel, hanem tényleg foglalkozik veled.
2019. szept. 14. 15:44
6/19 A kérdező kommentje:
Igen, ezek tényleg érdekesek, mert alapjában véve is általános dolog, hogy pl több mint 5 szál hajam hullik ki fesulkodesnel,mert hosszú és dús, amit összekötve hordok, így napközben nincs esélye, hogy kihulljon. Fáradt is szoktam lenne, mert korán kelek, fázni is szoktam 😊, a körmöm nem tudom, mert gellakos, és a bőröm. Hát az gyerekkorom óta problémás. Hol száraz, hol zsíros és pattanásos. De ezek szerintem minden 2. nőre jellemzőek. Akkor mindenkinek PM problémája van?? Sógornőmre sokkal jobban jellemzőek ezek a tünetek..mégis első hónapban össze jött nekik a baba. Hamarosan megcsinaltatom az újabb vérvételt és utána elmegyek egy endokrinológushoz. De bízom benne, hogy minden ok. 🤗🙏
Én a saját tapasztalatomat írtam csak le. Nem akartam senkit távdiagnosztizálni.
2019. szept. 15. 18:12
8/19 A kérdező kommentje:
Persze, és Köszönöm szépen 🤗 Olyan nehéz ez. Remélem nem lesz semmi ilyen. Jövő héten eldől. Bízom benne, hogy nem fog még egy ilyen probléma is adódni... 🙏
Én inkább örülnék ha kiderülne egy ilyen, minthogy semmi, mert ez könnyen orvosolható. Más meddőséggel kapcsolatos dolgok nem mindig.
2019. szept. 16. 22:44
10/19 mapi8 válasza:
Sziasztok! Hasonló problémával kapcsolatban írok.. Pm alulműködésem van kb. 1 hete szedem az orvosom által felírt l thyroxin/ 50mg nevű gyógyszert. Következő hónaptól szeretnénk elkezdeni a lombikprogramot, feltéve ha a tsh szintem lecsökken a normál tartományba. A legutóbbi vérvétel szerint a Tsh-m: 4.7 Szerintetek elképzelhető, hogy gyógyszerrel 2,5- 3 hét leforgása alatt lecsökken a normál értékre? Az orvosom 2,5 felett nem kezdi el a lombikot:( Kíváncsi lennék saját tapasztalatokra, illetve egyéb természetes gyógymódra ami nektek bevált! :)
2019. okt. 15. 15:33
Kapcsolódó kérdések: