Két lombik között véd a törvény?
Természetesen véd, egészen a teherbeesésig, onnan meg mint minden más kismama, megint védett vagy. Az eljárás teljes ideje alatt.
Tehát az első konzultációtól.
De ehhez el kell mondani a munkahelyeden. És a kezelések idejére jár távollét, tehát nem kell szabiból megoldani.
Itt a tv.módositás indoklása, amiből kiderül, hogy egyértelműen a kezelések megkezdésétől jár a védelem. És amunkaidő-kedvezmény is a kezelésekre, ami fizetetlen, de legalább nem fogy a szabadság... A konkrét kezelésről ezesetben igazoást kell vinni és fizetés nélküli távollét jár érte.
A törvény elvi célja társadalmi szempontból a gyermekszületések számának emelése, egyéni szempontból azoknak a gyermeket vállaló személyeknek a támogatása, akik a fejlett orvostudomány segítségét veszik igénybe a gyermekvállalás elősegítése érdekében. Indokolt, hogy ne csupán a terhesség bekövetkeztétől, hanem az annak érdekében végrehajtott kezelések megkezdésétől illesse meg munkajogi védelem, illetve munkaidő-kedvezmény az érintett munkavállalókat.
Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény (a továbbiakban Eütv.) 166.§-a tartalmazza az emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárások szakmai szabályait. A törvény e fogalom felhasználásával egészíti ki az Mt. felmondási védelemre vonatkozó szabályait, kimondva, hogy az ezzel összefüggő kezelés időtartama alatt a munkavállalónak felmondani nem lehet. Természetesen abban az esetben, amikor e kezelés orvosilag megállapított keresőképtelenséget eredményez (pl. kórházi bentfekvéssel jár) az erre vonatkozó védelmi szabályok érvényesülnek.
Indokolt az is, hogy a reprodukciós eljárásban való részvétellel összefüggő orvosi vizsgálat is az Mt. 107.§-a alapján a munkavégzési kötelezettség alól - fizetetlen, ám a munkáltató által kötelezően biztosítandó - mentesülés esetkörébe tartozzon. A felek együttműködési kötelezettségéből levezethetően a munkaidő-kedvezményben való részesülés feltétele a lombikbébi programban való részvétellel összefüggő orvosi vizsgálat igazolása a munkavállaló részéről. Azonban, tekintettel az ezzel összefüggő információ érzékeny voltára - a munkavállaló mérlegelési körébe tartozik, hogy a lombikbébi programban való részvételét a munkáltató tudomására hozza-e és igénybe veszi-e a munkaidő-kedvezményt, vagy a távollétet más módon, pl. szabadság kivételével oldja meg.
Szia
Nekem is várni kellett egyszer 2 lombik között 2 hónapot. Én úgy bekkeltem ki, hogy kiírattam magam táppénzre a nőgyógyásszal.
Sok sikert
Az én véleményem szerint védett vagy a konkrét kezelések közt is, mert attól még folyik a kezelésed, hogy épp aznap nem kapsz szurit. Szóval két beültetés közt is.
A konkrét esetben, amit a válaszoló emlitett, ot tpedig a kolleganő abban h9bázott, hogy indok nélkül táppénzen tartatta magát. Ettől függetlenülén a helyében elmennéka munkaügyi biróságra, hiszen egyértelmű, hogy a kezelések miatt időkiesés miatt rúgták ki, tehát simán megnyeri a pert. De ott sem fogják piros ponttal értékelni, hogy a kezelések kedvéért hónapokig táppénzen volt... Mert ez meg a táppénzcsalás szélső határa, vagyis azon is egy kicsit túl...
Én abszolút korrekt főnökök mellett alig voltam táppénzen, gyakorlatilag csak a beültetések utáni hetekre, ha kiderült, hogy nem sikerült, már mentem is vissza dolgozni. A vizsgálatok, injekciók miatti hiányzást próbáltam minimumra csökkenteni.
Ez lett volna a kolleganő részéről is a korrekt hozzáálás, talán nem is akarták volna annyira kirúgni, ha ő korrekt lett volna. No, mindegy, menjen a biróságra bátran, nyerni fog.
22:22-nek!
Te nagyon szerencsés vagy,a nagyon korrekt fönökeiddel!Én egy multi kereskedelmi egységről írtam,ahol bizony napi 14 órákat kell keményen dolgozni,és nagyon nehezeket emelni!És egyáltalán nem a korrektségükről híresek!Te örülj,hogy vissza tudtál menni dolgozni,de sokan sajnos nem,mert egész egyszerűen nem tudja a feladatát elvégezni,és ebben nem is partnerek a "főnökei".A perre pedig esélye nincs,már két munkaügyi jogász is vissza utasította.
Fúúú és mitől lettél ideges???
Az korrekt, hogy a beültetés után, amig ki nem derül, hogy sikerült-e, otthon marad, ez egyértelmű, én is leirtam, hogy otthon voltam addig.
Viszont amikor kiderült, hogy NEM sikerült a beültetés, akkor már nem korrekt otthon maradni és már nem probléma, ha emelgetni kell a mukahelyen. Az viszont igen, ha a következő beültetésig eltelő időt is otthon tölti (értelemszerűen indokolatlan táppénzen) valaki. Ha már kifutott az illető a táppénz keretből, akkor bizony HÓNAPOKIG nem járt be dolgozni. Ezt nem csak egy multi, hanem senki nem nézi jó szemmel és nem hiszi el senki, hogy a lombik miatt idokolt lenne otthon ülni HÓNAPOKIG. Mint ahogy valóban nem az...
Ennyi volt a véleményem és tényleg nem értem, ezen mi a felháboritó. De sebaj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!