Ha elvesztem a munkahelyem, akkor le is állhatunk a baba témával?
Ha elveszted a munkahelyedet, úgy, hogy még nem jön a baba, akkor nem leszel jogosult gyed-re. Tgyás-ra lehetsz jogosult, de csak akkor, ha a munkaviszony megszűnését követően három napon belül passzív táppénzre mégy, és a táppénz lejáratát követő 28 napon belül szülsz. De ha nincs biztosítotti jogviszonyod szüléskor, illetve igényléskor, akkor gyed nem jár. Ha a munkaviszony a baba születését megelőző 28 napon belül szűnik meg, és igényelted a tgyás-t, akkor passzívan járni fog a gyed.
És ha összejön a baba, akkor a terhességed kezdetétől felmondási védelem alatt állsz, nemcsak a megállapítástól. Akkor is vissza kell vegyenek, ha pl. június 1-én volt meg utoljára, téged kirúgnak július 1-vel, és július végén kiderül, hogy terhes vagy.
de rosszindulatú vagy... ennek nem ez a lényege, hogy nem beteg vagyok. hanem, hogy amikor összejön a baba - minden rendben. aztán mindentől függetlenül csődbe megy a cég - a baba még mindig meg van (semmiről sem tehet) és aztán nem kaphatok gyed-et? valami nekem itt nem korrekt.
itt vagy joghézag van, vagy nem tudunk valamiről.
remélem nem kerülök ilyen helyzetbe, de ha mégis, majd érdeklődök az illetékeseknél
Igen, valóban nem túl igazságos, de sajna nincsen joghézag:( Egyedül annyit tehetsz, hogy ha megvolt a jogosultságod, és terhesen veszítetted el a munkádat, majd az álláskeresési is lejárt, akkor méltányossági alapon igényled a gyed-et és a tgyás-t.
Ha viszont dolgozol elég ideje, akkor lehet szerencséd, mert álláskeresési 270 napra jár, és az elég lehet szülésig. Persze csak ha valóban terhesen veszíted el a munkahelyedet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!