Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Ha a munkahelyem veszélyesnek...

Ha a munkahelyem veszélyesnek számít a baba számára, szülési szabadságra mehetek?

Figyelt kérdés
2009. aug. 8. 14:43
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
79%

Szia!

A munkáltatódnak biztosítania kell, hogy ne legyen veszélyes, akár úgy, hogy más munkakörbe helyez, ahol a fizetésed nem lehet kevesebb a korábbi fizetésednél. Ha ezt nem tudja, akkor a várandóst fel kell menteni a munkavégzés alól és erre az időre az állásidőre járó munkabért kell fizetnie. Munka törvénykönyve 85.§ (1) és (2) bekezdés.

2009. aug. 8. 14:51
 2/12 anonim ***** válasza:
54%

Szép is lenne, ha ez így működne, ahogy előttem leírták! :)

Azt tudod tenni, hogy megmondod a nőgyógyásznak, hogy írjon egy igazolást, hogy veszélyeztetett vagy és azt oda kell adni a háziorvosnak és ő kiír táppénzre.

2009. aug. 8. 15:04
 3/12 anonim ***** válasza:
72%
hát.. én most utána néztem ennek és megtaláltam ezt a törvényt, amely szerint az első válaszolónak igaza van itt meg tudjátok nézni: [link]
2009. aug. 8. 15:15
 4/12 anonim ***** válasza:
78%
Törvény az lehet,hogy van,az meg biztos,hogy nem tartja be senki.Megoldás:Táppénz.
2009. aug. 8. 15:24
 5/12 anonim ***** válasza:
70%
15:15-ös vagyok. az előttem szólónak: teljesen igazad van. én is így jártam. táppénzen vagyok a 9. héttől, pedig semmi bajunk, dehát a munkahelyemen bedumálták, hogy ez így működik.. így most a 70%-át kapom az átlagkeresetemnek. 37 hetes kismama
2009. aug. 8. 15:30
 6/12 anonim ***** válasza:
91%

Szia!

Én a júniust még végig dolgoztam, az utolsó hetétől kezdődött el az éves szabim. Július 27-től pedig táppénzen vagyok. Az én munkahelyemen napi 10 óra állás (kereskedelem) miatt nem tudtam tovább vállalni. A másik dolog meg az, hogy megcsinálták a korom miatt az amniocentézist, ami után iszonyatosan elkezdett keményedni a hasam, úgy, hogy jobbnak láttam nem kockáztatni a babát. Most már itthon vagyok végig szülésig táppénzen. Az viszont nálam szerencsés dolog, hogy a táppénzt ugye mindig az előző kereseti év átlagából számítják ki és nekem akkor 25-30 ezerrel több volt a fizum, még a válság előtt. Lehet, hogy megközelítőleg annyit fogok kapni, mintha dolgoznék. Nem tudom, mert még nem kaptam meg az első összeget. Jó babavárást!

20 hkm

2009. aug. 8. 18:07
 7/12 anonim ***** válasza:
75%

Hát megnéztem volna,hogy az én munkahelyemen,hogyan oldották volna meg a törvény szerint,hogy bejárhassak terhesen.Megszüntették volna a kedvemért a biztonsági ellenőrzést?(fémdetektoros kapu)

Hiába a jogszabályok,a papírok...sokszor a gyakorlatban másképp működnek a dolgok.Ha veszélyes a munkahelyed a legjobb amit tehetsz,amit én is,elmész táppénzre.

Kíváncsi lennék azért,mit szólnának a munkahelyemen,ha az orruk alá tolnám az első válaszoló által leírt törvényt.

:-D

40 h

2009. aug. 8. 18:15
 8/12 anonim ***** válasza:
95%

Nálunk megoldják, nem is kötözködnek, ha valaki terhes, akkor pár napon belül biztosítanak neki az irodában munkát (a hűtőházas állómunka helyett). Úgy, ahogyan a törvény is mondja, tehát ugyanannyi munkaórával, ugyanannyi fizetéssel, a munkakezdés változik, mert 6:30 helyett az irodában csak 8:00-kor van kezdés, ennyivel később van a végzés.

Ha valaki nagyon nincs képben az irodai dolgokat illetően, akkor dossziépakolgatós, fénymásolgatós, lefűzős munkát kap, ha valakinek jobban megy, akkor konkrét munkakört kap (számlázás, ügyfélszolgálat például).

Butaság amiatt lepontozni az egyébként hasznos válaszokat, mert sajnos sok munkáltató ezzel nem foglalkozik és nem képes megszervezni a kismamák foglalkoztatását. Jól meglepődtem az értékelésen, mert egyáltalán nem rosszat írtak ezek a válaszadók, a gyakorlatban is működik ez a törvény.

2009. aug. 8. 18:25
 9/12 anonim ***** válasza:
47%

Kedves 18,25-ös,nem a gyakorlatban egyáltalán nem működik ez hiába állítod.Amit leírtál ahogy a Te munkahelyeden van az nagyon ritka munkaadó aki így betartja a törvényt.

Szerencsés vagy ha ilyen munkahelyed van.

Legtöbbje nem is akarja betartani nem csak azért mert nem tudja.Sőt,a kismama mindenhol teher nyűg a munkáltatóknak,ahol lehet meg is szabadulnak tőle ha olyan szerződése van ami lehetővé teszi.

mert ma az ideális munkatárs dolgozik mint a gép,befogja a száját,túlórázik ha kell,persze ne akarja,hogy megfizessék érte,örüljön ha van munkahelye,gyereke nincs és nem is lesz,sem senkije aki fontosabb a munkájánál.

Sajnos ez van,ahol meg nem ott örüljön minden munkatárs és igyekezzen megtartani a munkáját.

2009. aug. 9. 15:21
 10/12 anonim ***** válasza:
95%

A munka törvénykönyve - amiből idéztem - mindenkire nézve kötelező(nek kéne lennie). Igen, igazatok van, nagyon sok munkáltató tojik rá. De miért? Azért mert a munkavállaló sincs tisztában a jogaival, ha pedig tudja, hogy mik a jogai azt sem képes érvényesíteni, mert megvan benne még a berögzült dolog, hogy drága a munkaügyi bíróság, meg hosszadalmas, meg ugyan minek? Pedig a legtöbb munkáltató fél a munkaügyi bíróságtól, mint ördög a tömjéntől. Elég sok cég bicskája beletört már abba, hogy a munkavállalói tisztában voltak a munka törvénykönyvével. Az is elég érdekes, hogy a legtöbb munkaügyi balhé hipp-hopp megoldódik peren kívül.

A másik: a kismamáknak a rendes felmondás ellen védettségük van, a többi típusú felmondást pedig még egy gyerek is meg tudja támadni. És megint ott tartunk, hogy minek, meg drága, meg .... Csak az a baj, hogy ha mindenki (ill. a többség) így gondolkozik, akkor tényleg azt tehetnek mindenkivel a munkáltatók, amit csak akarnak. És akkor majd jönnek a kérdések: Megteheti a munkáltatóm...?

A törvény azt mondja, hogy kötelező megváltoztatni a munkakörülményeket, viszont ha erre nincs módja, akkor fel kell menteni a munkavégzés alól a kismamát. Csak tudod nekik ez több pénzbe kerül, mintha elmész táppénzre, ezért szeretik azt mondani, hogy csak a táppénz a megoldás.

Csak az a bosszantó, hogy magatokkal toltatok ki, mert nem mindegy, hogy 100% fizetést kaptok majdnem 9 hónapig, vagy 70%-ot, illetve a mostani kismamák már csak 60%-ot fognak kapni. Azt gondolom, hogy ez baromira nem mindegy.

Szóval, kedves kérdező, ha megengedheted magadnak, hogy a korábbi fizetésed 60%-át vidd haza és nem a 100%-át, akkor igen, menj táppénzre.

Le lehet pontozni, ahogyan az első válaszomat, ettől még a véleményem és ami fontosabb, a törvény nem fog változni.

2009. aug. 9. 16:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!