Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Teherbeesés » Második gyerek vállalása,...

Második gyerek vállalása, hogyan lehet ezt eldönteni?

Figyelt kérdés
Mindig is 2 vagy 3 gyermeket akartam kis kor különbséggel. A kislányom korábban jött, nehéz volt az eleje, sokat sírt, napközben szinte állandóan. Nekem gyermekágyi depresszióm lett (nem részletezem de soha olyan mélyponton nem voltam). Most lassan 3 éves lesz, a depresszióm elmúlt (illetve időnként vannak hullámvölgyek de egyáltalán nem vészes már)... és eljött a pillanat, h úgy érzem jó lenne tesó. Ugyanakkor a sok "pro" mellett jópár "kontra" van. Szeretnék tesot, mert nem akarom, h egyke legyen, nem akarok már ennél is nagyobb kor különbséget, szeretnék újra babázni (remelem másképp alakul mint először). DE mivan ha nehezebb lesz, ő is túl korán jön, megint előjön a depresszióm... rengeteg kétely van bennem és rengeteg félelem. Hogyan dontsek? Kell ezen egyáltalán ennyit agyalni vagy vágjak bele? Legyszives ne írjatok, hogy akkor vállaljam ha minden porcikámmal akarom, mert nálam ez a kislanyomnal sem volt így, nem várhatok erre az érzésre. Nyilván szeretném, de inkább szeretném is meg nem is, ez nálam teljesen ambivalens.

2017. aug. 17. 22:25
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
76%

Nálam is hiányzott a tökéletes és felhőtlen "akarom a babát" dolog. Szerintem nem is racionális és reális dolog az, amikor valaki csak pozitív dolgokat tud felsorakoztatni a saját életére nézve, mert senkinek az életében nem csak pozitívum egy gyerek, mert alaphangon vannak legalább gyötrő kételyek és még ki tudja milyen gondok csak van akit nem érdekel, más meg nem akarja látni.

Teljesen normális, amit érzel. A te esetedben különösen érthető, hogy félsz. A kérdés már csak az, hogy megéri-e ebben a helyzetben maradni. Szerintem ha nem is több a pro, lehet hogy erősebb.

2017. aug. 17. 22:34
 2/15 anonim ***** válasza:
61%
Nekem egyedül a párod bevonása hiányzik. "Szeretném, akarok, döntsek..." Csak magadról beszélsz.
2017. aug. 17. 22:48
 3/15 anonim ***** válasza:
69%
Arra gondoltál már, hogy esetleg azért voltál (meg vagy is még mindig) depressziós, mert nem igazán akartad a gyereket? Mert akkor természetesen ugyanaz lesz megint.
2017. aug. 17. 22:59
 4/15 A kérdező kommentje:

A paromrol azért nem írtam, mert nála teljesen egyértelmű a dolog, nagyon szeretne második gyereket.

De gondoltam erre is, viszont nem egy anyukaval beszéltem, akik hasonlóan éreztek (vagyis nem volt ez a mindenképp anya akarok lenni erzesuk), mégsem lettek depressziosak.

2017. aug. 17. 23:13
 5/15 anonim ***** válasza:
78%
Sokan dohányoznak és nem kapnak tüdőrákot. Ez azokon szemernyit se segít, akik mégis kapnak.
2017. aug. 17. 23:14
 6/15 A kérdező kommentje:

Azért a depressziónak számos oka van, kezdve a hajlamtol egészen a saját anyámmal való kapcsolatig. Plusz igazából senki nem tudja, hogy kinél miért is jön elő pontosan. Nagyon összetett téma.

És nem arról van szó, h nem akartam a kislányomat mert vágytam ra, de ugyanakkor nem volt az a mindent elsöprő "anya akarok lenni és semmi másra nem vágyom jobban "érzés. Ettől még nem hiszem h ez volt a fő oka a depressziomnak, inkább a komplikáció az elején, a sok bizonytalanság és a rengeteg elvárás magammal és a babával kapcsolatban. Ezek hal istennek ma már a helyükre kerültek, a másodiknál semmilyen elvárást nem fogok megfogalmazni.

2017. aug. 17. 23:22
 7/15 anonim ***** válasza:
66%

Én abszolút nem akartam gyereket, egyszer (konkrétan a legelső együttlétkor) nem védekeztünk és hello... Az esemény utáni kidobott pénz volt és abortuszellenes vagyok, úgyhogy ő nem az én döntésem volt.

Nekem nincs testvérem és sz@rrá untam a gyerekkoromat, úgyhogy biztos volt, hogy ha rajtam múlik a lányom semmiképpen sem lesz egyke! A párom szerint is "kell" testvér, és mindketten max 3 év korkülönbséget akartunk, így mikor eljött az idő abbahagytam a gyógyszert, vártunk fél évet (orvos javaslatára) és utána hagytuk el az óvszert is. Szerencsére elsőre sikerült, úgyhogy esélyt sem adott arra hogy esetleg elbizonytalanodjunk.

(Nekem a nagyobb abszolút 2 emberes baba volt, most is még egy tornádó, a kicsi meg alig észrevehető!)

(29 hónap van közöttük)

2017. aug. 17. 23:26
 8/15 anonim ***** válasza:
100%

Én egy valami miatt hezitálnék a helyedben: a depresszió miatt, és annak az esélye miatt, hogy visszatér a legdurvább időszakban, amikor megszületik a pici, ott van a nagyobb, aki extra figyelmet kér, és érdemel küis egy olyan helyzetben, amikor kifordult a világ a négy sarkából azzal, hogy kistesója született.

A kisfiam és a kislányom között nincs két év, pontosan 21 hónap van közöttük. Sosem voltam depressziós, a gyermekágy idején is elkerült hál' istennek, de még így is ultrabrutáldurva volt. Nem is annyira a gyerekek miatt, hanem a nemalvás, kevés pihenés miatt. És mert mindkét gyermekemnek meg akartam felelni. Az lebegett mindig a lelki szemeim előtt, hogy nem Ők kopogtattak, nem Ők kérték az életüket, hanem mi hívtuk Őket életre. Ezért megérdemlik a legnagyobb figyelmet és szeretetet, amit ember ezen a földön adhat. Úgy érzem, nem váltam görcsössé, tehát így visszatekintve a lehető legjobban alakult (fantasztikus testvérei egymásnak, mi már túlvagyunk a nehezén), de egy lehetséges depresszió mellett én képtelen lettem volna ezt végigcsinálni. És nem is magam miatt, hanem a gyermekeimet féltettem volna. Nem kell a legrosszabbra gondolni, nyilván nem bántanád a gyerkőceidet, de már az is hatalmas baj lenne, ha a gyermekágyi depresszió hatására nem lenne türelmed hozzájuk, nem tudnád úgy ellátni őket, ahogy egészségesen tennéd. Szval a tanácsom, menj el pszichológushoz és kérd ki a tanácsát! Lehet, hogy pár hónapig el kell járnod, hogy a helyükre kerüljenek a fejedben a dolgok, de inkább egy évvel nagyobb korkülönbség, mint két anyahiánytól szenvedő picúr.

2017. aug. 18. 08:09
 9/15 A kérdező kommentje:

Jártam pszichológushoz 1,5 évig, majd pszichiáterhez is. Szóval ezen túl vagyok :)

A pszichiáterem azt javasolta, h ezen ne filozzak, a másodiknál már az ember rutinos, nem szorong annyit, nem is ér ra annyit agyalni, szóval nem kell aggodnom. Meg igazából már felismerném a jeleket, ha úgy van akkor megint gyógyszert szednék, legrosszabb esetben nem szoptatok de az nem a világ.

Viszont attól tényleg felek, hogy nem lesz elég türelmem vagy nem tudok aludni (nálam ez elég kritikus pont, először is főleg ettől jött ki)...

2017. aug. 18. 11:50
 10/15 anonim ***** válasza:
53%
Első babánál több nőnél is elő szokott fordulni depresszió, néha akkor is, ha szerették volna a babát teljes szívükből. Hatalmas feladat, minden értelemben. De szerintem ne aggódj emiatt, ha párod is támogat, ha ő is szeretne hamarosan kistesót neki, akkor vágjatok bele, ha az anyagiak is engedik. Kitartást és jó egészséget! :)
2017. aug. 18. 12:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!