Ha nincs peteérésem, akkor esélyem se lesz soha teherbe esni? Nincs rá semmi mód?
Szia!
Kezd el a 3-as kezelést.
Keress fel egy endokrinológust.
Volt már cukor,inzulin terhelésed?
Nekem előbb a pco derült ki aztán az ir meg a pm gond
Ha nincs kezelve, akkor esélyed sincs
Kezeltesd a pcost aztán ha nem lesz ovud még mindig akkor kapsz clostit elvileg! Keress egy jo dokit
Metfogamma 1000 tablettát szedek, mellette próbálok egészségesen étkezni, napi 20-30 percet szoktam tornázni is, mégsincs semmi változás.
Nagyon alacsony a cukrom, a minimum alatt van, kevés a progeszteronom és magas a tesztoszteronom.
Voltam endokrinológusnál, de csak ennyi. 3 kg-ot sikerült fogynom, még szeretnék minimum 5-6 kg-og.
Akkor ir étrendet eszel??
Mennyi idő után fogytál?
Van már 1 éve ,hogy így eszel és tornázol?
Mennyire tartod a diétát??
Miket eszel??
Nem azonnal jön minden rendbe .kell idő.
Fél év vagy 1 év kell.
A fő gond az ir.csak cukrot néztek nálad?terhelés nem volt??
Tsh-t nézték??
ir étrend - Nettus, 2016-11-05
[Ezt a dokumentumot Te is bővítheted, szerkesztheted, ha úgy érzed hogy ez a közösség hasznára válik.]
AzIR étrend célja, hogy megfelelő IDŐközönként (2-4 óránként), megfelelő MENNYISÉGben (a legjobb, ha az előírt ch mennyiségét dietetikus határozza meg) és az inzulinérzékenység napszakos ingadozását figyelembe véve (gyors-és lassú felszívódású CH), megfelelő MINŐSÉGben táplálkozunk.
Ezzel stabil vércukorszintet biztosítunk és elegendő tápanyagot is viszünk be.
IR esetén az általános kiindulási alap 160g/nap, 5-6 étkezésre bontva :
• 6:30- 8:00 Reggeli: 30g, csak lassú
• 9:30-11:00 Tízórai: 20g, lehet benne gyors is (pl.: tejeskávé, de max. 10g)
• 12:00-14:00 Ebéd: 50g, zömében lassú, de lehet benne gyors is (max. 20g)
• 15:00-17:00 Uzsonna: 20g, lehet akár mind gyors
• 18:00-20:00 Vacsora: 40g, zömében lassú, de lehet benne gyors is (max. 10g)
• (21:00-22:00) Utóvacsora, későn fekvőknek, éjjeli hipózásra hajlamosaknak, 10g csak lassú – ilyenkor a vacsora ennyivel kevesebb előtte.
Minimum 2, maximum 4, de optimálisan 3 óra teljen el az egyes étkezések között.
Gyors szénhidrátot néha-olykor szabad lassúra cserélni, visszafelé azonban nem működik, tehát lassú szénhidrát helyett soha nem szabad gyorsat enni.
KERÜLENDŐ ÉLELMISZEREK:
Fehér rizs, jázminrizs
Fehér lisztek, darák, grízek, és a csak ezekből készült pékáru (30%ig megengedett a fehér liszt használat)
gluténérzékenyek számára és azoknak, akiknek az orvos GM diétát ajánlott, értelemszerűen kerülendő a fentiek mellett az összes gluténtartalmú teljes kiőrlésű liszt, dara, gríz, pékáru is tilos.
A cukor MINDEN formája: méz, barna cukor, juharszirup, kókuszcukor, minden, ami glükóz, szacharóz és a mesterségesen kivont fruktóz is! A tiltás a fruktózzal édesített ételek/italok napi szintű, nagy mennyiségű fogyasztására vonatkozik, mert a fruktóz feldolgozása a szervezetben hasonló folyamatokkal jár, mint a többi cukoré, továbbá a májnak nagyon rosszat tesz.
Minden finomított, feldolgozott élelmiszer: a szabály az, hogy minél kevésbé feldolgozott, finomított, annál jobb.
Gyümölcsök közül a banán, a szőlő és az aszalt gyümölcsök , görögdinnye sem ideális sajnos
Az alapanyagokat MÉRNI KELL, mindig NYERSEN, SZÁRAZON, TISZTÍTVA - tehát csak azt, amit majd megfőzünk, a vizet, amit felvesz, nem mérjük hozzá, héj, mag stb. nélkül mérünk mindent.
MIT VÁSÁROLJ MOSTANTÓL?
-Édesítés (cukor helyett) Xilit/nyírfacukor, eritrit, stevia,
Best of: Dia well 1:4 cukorhelyettesítő, ez eritrit és stevia keveréke, 4x-es édesítő hatással a cukorhoz képest, 0ch, bármikor ehető, nincs mellékhatása és a legjobb ár-érték arányú.
-Lisztek (sima liszt helyett). : 70% Teljes kiőrlésű búza/ tönkölybúza,/rozs, graham, , zabliszt, zabpehelyliszt. Maglisztek is használhatóak kiegészítésként ezek mellé. 30% fehér liszt használható állagjavításra.
-Kenyér, pékáru: 70% teljes kiőrlésű lisztből.
-Tészta: durum, teljes kiőrlésű
-Rizs: Barna vagy basmati, vadrizs (fehér/jázmin rizs helyett)
Kieg: barna rizs, aldis a legjobb max .20 perc alatt megfő
-Más köretek: kuszkusz, bulgur, köles, lencse, hajdina, zabpehely, amarant, quinoa, gersli
-Zabkorpa: Gríz helyett használhatod tejbegríznek, panírozáshoz a morzsa helyett, sűrítésre főzelékekhez.
-Zabpehely: Köretként, zabkásának, műzlibe vagy helyette, kenyér és süteményreceptekhez.
-Kekszek, rágcsák: Korpovit keksz a barátunk, szeress bele ha eddig nem tetted.
Gullon kekszek között is találsz nekünk megfelelőt, olvasd az összetevőket. Ha találsz más, teljes kiőrlésű lisztből készült kekszet, az is megfelelő, ha az édesítése helyes.
LASSÚ CH:
• MINDEN ZÖLDSÉG (a burgonya félig kakukktojás a keménytítőtartalma miatt, erről további info lejjebb!)
• TELJES KIŐRLÉSŰ gabonák, lisztek, grízek
• durumtészta, durumgríz (fajtájánál fogva lassabb a felszívódása)
• barna-, basmati-, vad-, vörös-, feketerizs
• bulgur, kuszkusz, hajdina, köles, quinoa, amaránt, lencse, gersli (árpagyöngy)
• zab, zabpehely, zabliszt, zabkorpa (a korpára 2 ek/adagig nem számolunk CH-t)
Kenyereknél, pékárunál arra kell figyelni, hogy a legnagyobb része (min. 70%) legyen tk. liszt, ne csak megszínezzék vele (az összetevők között a tk lisztek legyenek legelöl). Saját sütésnél is csak a felhasznált liszt 1/3-a lehet sima liszt (pl.: fehér tönköly, rétesliszt, kenyérliszt, sikér). Sűrítésre a tk lisztek mellett a zabpehely, zabkorpa ajánlott, utóbbi remek helyettesítő panírozásnál is, ha nincs TK morzsánk.
BURGONYA– Heti 1x ajánlott, pürésítve tilos, mert extrán felgyorsulna. Zsír/olaj lassítja valamelyest a felszívódását.
Bár alapvetően lassú CH-nak számoljuk, ha valakinél cukorproblémák merülnek fel (pl. GDM), vagy egyénileg azt tapasztalja, hogy felviszi a cukrát, akkor gyorsként kezelendő.
GYORS CH, minden esetben számolandó:
• tej, kefir, joghurt
• gyümölcs és gyümölcsös dolgok
• gyümölcslevek, zöldséglevek, gabonatejek, turmixok (gabonatejből kivétel a NATÚR kókusz- és mandulatej, egyik sem számolandó)
Függetlenül attól, hogy az élelmiszeripari tankönyvekben a fruktózt lassabb felszívódásúként említik, mint a glükóz, ez csak egymáshoz viszonyítva igaz, valójában mindkettő gyors, ezértVALAMENNYI GYÜMÖLCS GYORSAN FELSZÍVÓDÓ SZÉNHIDRÁTnak számít!
NEM CH, EZÉRT EGYIK SEM SZÁMOLANDÓ:
Ezek azok, amikre NEM számolunk szénhidrátot - ettől még fehérje-, zsír- és kalóriatartalmuk van, továbbá nyilván nem kondérnyi adagot eszünk belőle egy étkezésre, hanem ésszerű mennyiséget.
• ZÖLDSÉGEK KÖZÜL mindegyik, amelynek 100g-jában kevesebb, mint 5g CH van - 200g/adagig, ezek:
paprika, paradicsom, uborka, fejessaláta, fejes káposzta, savanyú káposzta, kelkáposzta, kínai kel, kovászos uborka, zeller, cékla, sóska, spenót, paraj, mángold, rebarbara, retek, padlizsán, spárga, karfiol, brokkoli, cukkini, kelkáposzta, kínai kel, endívia, fekete gyökér, cukrozatlan savanyúságok és gombák.
Ezek közül valamelyiket - vagy akár többet is - a megfelelő mértékben ajánlott fogyasztani minden étkezéshez, telít és változatossá teszi az étkezéseinket.
• Állati eredetű ételek (kivétel tej, joghurt, kefir, mert ezek gyorsak): túró (100g/adagig nem számolandó, afelett igen), tojás, sajt, HÚSOK, hal, húskészítmények – ezeket valamelyikét mindhárom főétkezésnél ajánlott fogyasztani.
• zsiradékok: olaj, vaj, tejföl (túlsúlyosak számára a tejföl 2 ek felett számolandó!), tejszín
• olajos magvak legnagyobb része (napraforgómag vagyis szotyi, tökmag, dió, pisztácia, paradió, amerikai mogyoró, mandula, olíva, makadámdió stb. Viszont: KIVÉTELEK ÉS MINDIG SZÁMOLANDÓ LASSÚAK: mák, gesztenye, kesudió, földimogyoró!)
NEM SZÁMOLANDÓ a tejek közül: natúr kókusztej, natúr mandulatej (natúr: csak a cukormentes verzió, ami nem tartalmaz rizstejet, keményítőt, mást sem; minden további tej, magtej számolandó és gyors!
SPORT: Heti 3-5x min. 45 perc, edzés után 20 percen belül 10g gyors CH kell, amit nem számolunk a napi keretbe. Hosszabb idejű edzések közben is pótolni kell a CH-t, pl. hígított gyümölcslével, arányosan.
Bezárás
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!