Aki elveszítette közületek a kisbabáját, az mikor vágott neki ismét a gyerekprojektnek?
Kérdésem azokhoz szól, akik nagyobb terhességi korban, azaz félidőn túl veszítették el a babájukat, vagy születés után akár hetekkel-hónapokkal. Ilyenkor át kell menni a szülés "élményén", találkozni a babával és elengedni. Ezért tartom nehezebbnek, mint egy koraterhesség elvesztését (bár az is megrázó).
A gyász feldolgozása szempontjából kérdezem, hogy mikor látott neki újra a gyerekprojektnek. Az orvosilag mondott három, hat hónap az fizikai értelemben szól, én inkább a lelki téren érdeklődnék. Olvastam valahol, hogy jobb kivárni egy-másfél évet, amíg a normál gyász folyamata lezajlik, mert ha túl korán jön a terhesség, akkor csupa aggódás, feldolgozatlan lelki fájdalmak között fog élni a kismama, ami nem egészséges. Én ugyanakkor úgy érzem, hogy egy újabb terhesség segítene, de biztos vagyok benne, hogy a tripláját aggódnám az eddigieknek.
Akinek saját tapasztalata van, az ossza meg velem, kérem.
Mi egy korai (11 het) es egy kesei (23. het) veteles utan hatmadszor is nekifutottunk a babaprojektnek. Az en orvosom 2-3 honap szunetet javasolt minimum - de idealis lenne ugye minel tobbet varni. Azt mondjak minimum annyit amennyi maga a terhesseg ideje volt...
Mi nem birtuk kivarni. Nagyon akartuk a babat es mar nem is vagyok annyira fiatal, tehat attol is feltem, hogy ne csusszak ki az idobol.
A masodik veteles utan 3 honapot jartam pszichologushoz, igy a lelki reszehez nagy segitseget kaptam. A doki azt mondta 2 honap utan hogy szerinte innen mar nem lenne gond, ugyanis el tudom kuloniteni az elozo elvesztett babat es a leendo uj babat, tehat a gyaszfolyamatban elertem egy megfelelo szintre.
2,5 honap utan estem teherbe, es ma mar itt van velem a 2,5 honapos kisbabam, akivel szerencsere minden rendben van, bar picit korabban erkezett.
Az elozo ket babat nem felejtettuk el, halottak napjan es karacsonykor is gyertyat gyujtunk Nekik, illetve a masodik baba elvesztesenek napjan is. Ok mar mindig velunk maradnak lelekben!
En javaslom kivarni az orvosok altal eloirt idot, es minel tobb segitseget a lelki dolgok feldolgozasahoz! En ereztem, amikor a lelkem keszenallt. Surgetni viszont nem szabad. A feldolgozatlan gyasz csunya dolgokba vihet bele...
Sok sikert es kitartast hozza.
Én a terhesség 31. hetében szültem meg a kislányom, aki pár óra múlva angyalka lett :( Orvosilag három hónapot írtak elő, azt mindenképpen kivárom. Ha tudnám, hogy hamar összejön a baba, akkor lehet várnék még ezen felül is, de pont attól félek, hogy több hónapig/évig sikertelenül próbálkozunk majd.
A gyászfeldolgozásban nem tudom hol tartok, mert eddig még senkimet sem veszítettem el. Vannak jobb napok és vannak rosszabbak, de az állandó, hogy úgy érzem: mindenem odalett egyszerre. Minden tökéletes volt és pillanatok alatt összeomlott... Eljutni eddig a terhességi időig pedig, egy végtelenségnek tűnik utólag (annak ellenére, hogy álomterhességem volt)... Aggódás terén nem tudom hogyan fogom bírni.
3 honap utan kaptunk zold kezet es bele is vágtunk.
10hetesen ment el
24 hetesen ikrekkel indult be a szülés, nem lehetett már megállítani a folyamatot. 3-6 hónapot javasoltak én a hármat is alig bírtam kivárni. Szerencsére - és legnagyobb meglepetésünkre - rögtön terhes lettem, semmi baj nem volt azzal a terhességgel. Én is féltem az aggódástól, de furcsa mód nem izgultam magam halálra. A 24 hét környéke volt nehezebb, amikor előzőleg a baj történt, de egyébként teljesen pozitívan telt a terhesség.
Nekem is azt tolta erőszakosan a pszichológus, hogy várni kell, sokáig gyászolni, stb. De ez nem igaz. Mindenkinek más tesz jót, van akinek az, ha egyből belevág, van, akinek akár több évre van szüksége. Te magad fogod érezni, hogy mi lenne jó a lelkednek, szünet, vagy új terhesség. Ne hagyd, hogy ezt bárki kívülről meg akarja neked határozni. Ha orvosilag felépültél, onnantól csakis rajtad álljon, hogy mikor vágtok bele újra!
Kitartást! <3
Sokan vagyunk sajnos, nem is hinnéd mennyien...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!