A közeljövőben gyermeket szeretnénk, miket tanácsoltok?
Én elkezdtem szedni a terhesvitamint, már mikor terveztük, hogy a vitaminraktáraimat feltöltsem (nem hiszem, hogy a sok génkezelt meg kamionokban gázon érlelt zöldség, gyümölcsben elegendő vitamin van)
Étkezésnél a változatos étkezésre törekedtem. Ételeket csak azután hagytam el, hogy megtudtam várandós vagyok. (aprómagvas gyümik, mogyoró, diófélék ...stb)
Hőmérőztem, hogy lássam, hogyan alakul a ciklusom.
Ittam cickafark és palástfű teát. (Ezek sokat javítottak a ciklusaimon)
Nálunk volt felkészülési időszak korábbi hormonális problémáim miatt. Mi ezeket csináltuk:
- egészségesen ettünk (fehér liszt, fehér cukor, krumpli, tejtermékmentesen, viszont sok gyümölcsöt, zöldséget)
- heti 2-3x sportoltunk, amiből 1 jóga itthon, jó ilyenkor átmozgatni az alhasat, a nőknek segít rendberakni a hormonokat a hastánc, arwen torna, aviva torna, ha valakinél esetleg nem lenne rendben
- vitaminok: van egy természetes alapanyagokból összeállított vitamin, amit kondis oldalról lehet rendelni, így nem csak a legkisebb napi minimum mennyiség van benne, ezt szedtük mindketten, aztán 4 hónappal az első babatervezős hónap előtt én átálltam a Hipp Natalra
- nagyon fontos, ha nem a legfontosabb ilyenkor a stresszmentesség, a leendő anyuka boldogsága, ez közvetlen összefüggésben áll azzal, hogy a hormonjaid rendben legyenek, Nyilván minden stresszt nehéz kiküszöbölni, én emiatt rendszeresen relaxálni kezdtem
- kivizsgálás: ha barnázás rendszeresen előfordul a ciklusod során, rendszertelen a ciklusod, vagy túl hosszú, akkor érdemes 3. és 21. napi hormonsort, valamint terheléses cukorvizsgálatot végeztetni, ha nagyon erős, darabos a vérzés, és nagyon görcsölsz az arra utalhat, hogy sok nehézfém van a szervezetdben, ekkor nem árt egy méregtelenítő kúrát beiktatni még a babatervezős hónap előtt
- pénzgyűjtés: 6 havi költségeiteket fedező félretett pénz+babakelengyepénz+ha akarsz fogadott orvost, vagy bármi mást, akkor arra félretett pénz jól tud jönni
Lélekben készülhetsz könyvek olvasásával (pl. Lelki köldökzsinór, ez a magzati érzékelésről szól, szerintem érdekes), elképzelheted, hogy lesz a babaszoba, olvashatsz nevelési irányzatokról (kötődő nevelés, Suttogó módszer, stb., ezekből lehet ötleteket meríteni majd, de mindig kritikus szemmel olvass mindent).
- szenvedélybetegségeket féltretenni, elhagyni: cigiről is el kezdhetsz leszokni, ha esetleg dohányzol, a koktélozást, sörözést, borozást pedig most kell még kiélvezni
- sok közös program a pároddal, ez segít a lelki felkészülésben, egymásra hangolódásban
- nagy séták a természetben, eü szempontból nagyon jó, és a lelki felkészülést is segíti
Hát, ha nem voltál az utóbbi egy évben rákszűrésen, akkor amúgy sem árt elmenni.
A pecsételés miatt én megnézetném a hormonokat (elsősorban a progeszteront, és a TSH-t, T4-et).
Szerintem mindenképp menj el először dokihoz, és mondd, hogy babára készültök a pároddal. Ő tudni fogja, hogy milyen vizsgálatok szükségesek. Ez így neked is jó, mert megnyugodhatsz, hogy a tested készen áll, vagy ha van valami probléma, akkor azt időben tudjátok orvosolni, és nem kell hónapokig bámulni csalódottan az egycsíkos teszteket.
A terhesvitamin szedésének elkezdését én is javaslom, én már 3-4 hónappal korábban elkezdtem szedni (ennyi kell a megfelelő folsavszint eléréséhez), ami azon túl is klassz dolog, hogy a babavárásra készít - kiegyensúlyozottabb leszel, szép erős és egészséges lesz tőle a hajad, körmöd, bőröd stb.. Ajánlom a DM saját márkás vitaminját, mert kategóriákkal olcsóbb, mint a többi hasonló készítmény (900 Ft 3 havi adag), és a hatóanyag-tartalma nagyon jó (még jódot is tartalmaz, ami fontos főleg a magyar kismamáknak, és akár segíthet is az esetleges pajzsmirigy alulműködési problémákon). Emellett a párod is szedhet multivitamint, hisz neki is ugyanúgy készülnie kellene. :)
Ami nálunk még fontos volt a "test felkészítése" mellett, az az, hogy sokat beszélgessünk a férjemmel a saját kapcsolatunkról, arról, hogy milyen hatással lehet ránk egy kis csöppség, milyen potenciális nehézségek merülhetnek fel, mire számíthatunk kettőnket illetően is - így talán könnyebben vesszük az akadályokat. Hihetetlenül megváltoztatja egy baba a párkapcsolat minőségét ilyen-olyan irányba, ami persze természetes, de nem mindig jó. A leendő kismamák java folyamatosan kutakodik, mindenről szeretne mindent tudni, olvas, információt gyűjt, kizárólag sajátjaként kezeli a terhességét, míg a kispapák ülnek a popójukon, és várják, hogy növekedjen a pocak. :) Ez is természetes szerintem, hisz a mi testünkről van szó, nekünk kell babavárás alatt is a leginkább odafigyelni mindenre, de ettől függetlenül az apukának is részesévé kell válnia ennek a folyamatnak, nem csak szemlélőjévé. Szerintem legalábbis. :) És ez azért is fontos, hogy egyrészt apuka ne érezze úgy, hogy tőle függetlenül történnek a dolgok, hanem azért is, mert amikor már a karodban ringathatod a picit, talán könnyebb lesz osztozni a feladatokon, és kvázi egyenrangú szülei lehettek a babátoknak (nem pedig "feladat felelős" és "szemlélő").
És végül: készítsd fel a lelked arra, hogy nem biztos, hogy rögtön elsőre összejön (bár szorítok nagyon, hogy így legyen), ne csinálj túl hamar teszteket, mert sok lehet a csalódás, és próbáld meg a lehető legnagyobb türelemre koncentrálni magad, magatokat. Talán ez a legnehezebb... és ne húzd fel magad, ha már a századik ember mondja azt, hogy "ne görcsölj, azért nem jön össze". :)
Hát, szorítok nagyon neked, nektek, szép és klassz dologra készültök. :)
Szia! Egy megbízható nőgyógyász már előtte jó lenne, csinálna rákszűrést (hogy ne terhesen kelljen) esetleg kérne egy vérvételt, amiből tudna következtetni arra, hogy minden rendben van-e. És terhesvitamint is ennek tükrében tudna ajánlani. Dohányzás és alkohol neked tiltólistára, és az a legideálisabb, ha a párod is mellőzi.
Nekem elég jól sikerült az életmód váltás, igyekszem egészségesebben táplálkozni, mint korábban.Fogytam is 10 kg-ot, mert tornázom is itthon. A torna egyébként jót tett a ciklusommal is. :-) Hajrá!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!