30éves vagyok a párom nyüstöl a baba projekttel, fél hogy kicsúszok az időből meg nehogy miattam legyen beteg a gyerek, mert ő fél és veszélyes! 30felett már necces a szülés?
Az a bizonyos statisztika is 35 éves kor felett tekinti veszélyesebbnek a terhességet.
A nyolcvanas évek elején születtem, 40 éves anyától. Az UH gépek akkor annyira xarok voltak, hogy még a nememet se tudták megmondani, szüléskor derült ki. Ráadásul altatásos császárral születtem (nem az életkora, hanem egy korábbi nőgyógyászati műtét miatti óvatosságból), amit ma nagyon veszélyesnek tartanak.
Ráadásul nem kifejezetten az életkor számít, hanem inkább az életmód. Lehet egy 30 éves test 50 évesre öregedve rossz életmódtól és lehet 45 évesen is egy átlagos 30 évesével megegyező állapotú a szervezet, ha jó a genetika és vigyáztak rá.
"De az csak egy dolog, egy szám. "
Szinte felelmetes mennyire nagy a sotetseg az emberek fejeben ha mar egy picit komplexebb dolgokrol van szo...
eselyekrol beszelunk, arrol hogy a kerdezonek vajon tobb eselye van beteg gyereket szulni 30 evesen mint 20 evesen?
A valasz igen.
Tobb eselye van beteg gyereket szulni 35 evesen mint 30 vagy 20 evesen? A valasz igen, sot.
Ennyit jelent a statisztika. Ha dontest akar hozni a sajat eleterol, akkor ezzel tisztaban kell lennie. Nyilvan nem ez az egyetlen szempont, de attol meg ez is szempont.
Én 33 és 35 évesen szültem és még szeretnénk majd egyet, akkor kb 38 éves leszek. Bennem soha fel nem merült, hogy a statisztika miatt ne szülhetnék vagy gond lenne.
Én matematikus vagyok, de azzal egyet kell, hogy értsek, hogy a statisztika csak egy számadat. Ha én megnézem a környezetemben lévő anyákat, akik 35 felett szültek, egyiknek sincs beteg gyereke. Viszont több olyan anyukát is ismerek, aki fiatalon szült, értsd a 20-as éveiben és sérült lett a gyereke. A down és egyéb felhozott statisztika csak egy a sok tényező közül, amiért egy baba sérült lehet.
Ha még nem érzed késznek magad az anyaságra ne vállalj gyereket, ha 35 évesen fogsz szülni az sem lesz gond hidd el.
"Én matematikus vagyok, de azzal egyet kell, hogy értsek, hogy a statisztika csak egy számadat."
Ehh.. Megis mibol csinaljak a statisztikat? Hasukra utnek es beirnak egy szamot?
Ha a statisztikát nézzük, akkor valóban nincs nagy különbség a 30 és a 32 évesek genetikai rendellenességre való esélye között.A termékenység drasztikus csökkenése is csak 35 felett indul meg, bár az is egyéni, hogy kinél milyen mértékben.
(Nekem az első lányom 37 éves koromban második nekifutásra megfogant, a második lányom pedig a nulladikra, mivel védekeztünk, és igen, negyven éves vagyok már. A velem egykorú kolléganőm pedig harmadik éve jár meddőségi kezelésre, mindhiába.)
Akkor vállalj gyereket, amikor kész vagy rá! A genetikai rendellenességek 99%-ban kiszűrhetők chorion biopsziával vagy amniocentézissel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!