"Kezdő" pco-s vagyok. Diéta, hogyan?
A napokban diagnosztizálta a nőgyógyászom a pco-t nálam. Vérvizsgálaton még nem voltam, de szinte tuti, hogy inzulin rezisztenciám van. Minden tünetem erre mutat: túlsúly, hajhullás és a ciszták.
Valószínű metformint fogok kapni (a doki mondta) + diéta és mozgás. Nos a diétával vannak gondjaim. Ehetek-e durum tészát, barnarizst, teljes kiörlésű pékárukat?
Próbálok sok zöldséget enni és sovány sülteket, tejterméket. Mit lehet még? Vagy mi az abszolút tabu?
Előre is köszönöm.
Nézz szét az index.hu pco szindróma fórumon. A napokban találtam, nagyon kedvesek, segítőkészek a lányok. Az elmúlt 1-2 nap beszélgetéseiből választ kapsz a kérdéseidre.
Te kihez, hová jársz dokihoz?
Szia!
Debrecenbe járok, Dr. Fekete Istvánhoz.
Én nagyjából azt az étrendet követem, mint a cukorbetegek, nézem az ételek GI (glükémiás index) és szénhidráttartalmát. Annyira azért nem veszem durván, pl. görögdinnyét és mandarint is ettem. :)
De a fehér kenyeret, finomított cukrot, üdítőt, kólát, szénsavas dolgokat igyekeztem kiiktatni. (Azt sem mondom, hogy vendégség alatt nem ittam egy pohár kólát vagy nem ettem sütit, vagy néha nem csúszott le egy kis sült krumpli.) Kb. 1 héten egyszer-kétszer belefér a tészta, barna rizs. A főzelékeket rizsliszttel szoktam sűríteni.
Kb. fél év alatt 12 kg-ot fogytam, szenvedés nélkül.
Sportnak jó a pilates és a jóga is, nekünk nem valók az aerobik és ugrabugri tornák (persze, aki szereti, csinálja, nincs tiltva).
Gyógyszert sem szedek, spontán lettem terhes a fogyás és két év próbálkozás után, de sajnos, méhen kívüli lett. De ettől még spontán, gyógyszerek nélkül fogant meg.
Figyeld magad, mitől vagy jobban, mitől rosszabbul, ki kell tapasztalnod, saját életformát, étrendet kell kialakítanod, a pco annyira egyénre szabott betegség, hogy nem biztos, hogy neked is jó lesz, ami másnak használ.
Egyébként a barátcserje kapszula nagy segítség, segít rendbe hozni és tartani a ciklusodat. :)
Köszönöm a válaszokat. Egyenlőre próbálok rájönni, hogy mit főzzek, hogy a párom se éhezzen, de ne kelljen kétfélét készíteni mindig. Nem is olyan egyszerű a dolog, de biztos meg fogom szokni, muszáj :-)
A privis lehetőséget külön köszönöm, keresni foglak!
16:13-as
Én mozgásnak a kerékpározást választottam /amit a jövőhéten kezdek/ + "ugribugri" tornát. A youtube.com-on találtam Fitness corner címmel. Jó zene, és nagyon csini lányok - jó motiváció. Persze néha nehéz követnem őket, de olyan vidám mozgás nekem bejött! Ja persze még csak 2szer csináltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!