Egy barátnőmnek állítólag a 22-23 napon van peteérése, és 28 napos a ciklusa. Az orvos szerint ez normális. Tényleg az?
Nem normális, sőt. Nem tudom, az az orvos melyik piacon vette a diplomáját, de én SÜRGŐSEN lecserélném.
A ciklus egész első fele egyetlen, hosszú peteérés: a pete a menszesz első napján kezd érni, és a tüszőrepedéskor szabadul ki az érett pete a tüszőből. Ez a szakasz bármilyen hosszú lehet, pár napos vagy több hetes is, de általában 2 hátig tart.
A ciklus második fele, azaz a tüszőrepedéstől a következő menszeszig tartó szakasz 12-16 napig tart. (Ezt hívják luteális szakasznak.) Azaz ha a barátnődnek a 22. napon van tüszőrepedése, akkor leghamarabb a 34. napon szabadna megjönnie.
12 napnál rövdebb luteális szakasz már kóros, és 10 napnál rövidebb luteális szakasszal meg nem lehet teherbe esni.
Javaslom a barátnődnek a következő oldalt: [link] Ezen belül itt olvashat a luteális szakasz hosszáról: [link] homerseklet.shtml#4
A luteális szakasz túl rövid
A luteális szakasz hossza nem változik jelentösen ugyanannál a személynél. Normális esetben 12-16 napos. Ezzel ellentétben a ciklus elsö fele (follikuláris szakasz) nagy változásokat mutathat.
Következö okai lehetnek annak, ha a luteális fázis 10 napnál rövidebb:
Ez utalhat sárgatest elégtelenségre (felsö görbe), amely a teherbeesést jelentösen megnehezíti vagy meg is akadályozza.
Második válaszoló: egyetértek Veled! Nem akartam nagyon beleugatni a barátnőm dolgába, meg most már úgyis lombikjuk lesz, csak gondoltam, megkérdezem itt is, mert nem hagyott nyugodni a téma.
Persze, mindenki teste kicsit másként működik, de azért nem gyökeresen eltérően. És én is úgy tudtam hogy min. 11-12 nap kell hogy legyen a luteális fázis.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!