Miert nyugtatja meg az idosebb kismamakat a sok genetikai vizsgalat lehetosege?
Olyan sok hasonlo hozzaszolast olvasok mostanaban, hogy "hat, igaz, hogy 40 eves vagyok, de most jott ossze a baba es a vizsgalatokkal ma mar sok betegseg kiszurheto."
Ilyenkor az idosebb kismama arra gondol, hogy betegseg eseten elveteti a gyereket? Komolyan kerdezem es ez nem provokacio, semmikeppen sem az idosebbek szeretnem bantani. Csak nem ertem a vizsgalatok hogyan nyugtathatjak meg, hiszen azok mar mind egy meglevo allapotot mutatnak es ezektol fuggetlenul a veszelyt a kor okozza.
Szerintetek mire gondolnak ilyenkor?
(Persze tudom, hogy nem mindenkit nyugtat meg, megis sok ilyen megfogalmazast olvasok.)
Azt hiszem, 37 évesen szólhatok az idősebbek nevében (vagy legalábbis ahogy én érzem): tudom hogy ezaz egyetlen gyerekünk lesz és 1000 aggódom hogy ne egy sérült gyereket kelljen nevelnem - sem anyagilag, sem lelkileg nem tudnánk megoldani. Igen, elvettem volna ha down kóros, nincs keze-lába, stb.
+ Ott van az álladó lelkiismeret furdalás is amit a hasonló kérdések, beszologatások, "kedves" ismerősök okoznak az embernek: ha beteg, TE tehetsz róla, mert öreg vagy (holott nem rajtam múlt hogy most jön ... így alakult).
És igen, nyugodt vagyok hogy a dns vizsgálat kimutatta, hogy nincs kromoszóma elváltozása; nyugodtabb vagyok hogy látom au UH-n hogy ott a kis keze-lába, ujjacskái. Nem nagyon tudnám élvezni a terhességet ha napi 24 órát azon, görcsölnék, hogy vajon hogy fog megszületni: betegen (miattam) vagy egészségesen.
Az embernek joga van eldönteni mikor és mennyi gyereket akar (tud) megszülni. Van-e energiája felnevelni, biztos-e az anyagi-családi háttere. Nem hiszem hogy el kellene az idősebb szülöket ítélni .... az élet nem mindig azt a lapot osztja amit az ember vár. És szerencse hogy ott az orvostudomány, ami biztositja hogy egy idősebb párnak is boldog-egészséges gyermeke szülessen.
3.
"Már kiderült, hogy túlhaladott az a nézet, hogy egyértelműen a "kor" okozná a betegségeket, bár sok kismamát stresszelnek ezzel. (1 % - okról beszélünk)"
Akkor abban egyet erthetunk, hogy a kor rizikofaktor.
Ertem en, hogy aki idosebb az is akar gyereket vagy meg gyereket, csak azt vettem nehezen, hogy az abortusz ilyen egyerteluen palya. Kulonosen azokban az esetekben ha az anya kora miatt tobb mar nem biztos, hogy lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!