41-42 évesen van esélye teherbe esnem? Van értelme ennyi idősen szülni? Tudtok41-45 éves kismamáról?
Ne aggódj majd megjelenik a sok nagymamakorú anyuka,hogy hú de szuper 40 felett szülni,hiszen fiatalok még és a szervezetek egy 17 éves szervezeténél fittebb,egészségesebb,és gyorsabban regenerálódnak.
De ezek hazugságok egy 40 éves öreg a terhességhez,és a babázáshoz,akárki akármit mond a szervezet öregszik lehet fitt egészséges,sportos akkor is öregszik a gének, a petesejtek minden öregszik,a kockázat magasabb, a reflexek is lassulnak, a regenerálódás lassabb, a rugalmasság szintén,arról nem is beszélve,hogy öreg szülő leszel 60 évesen mész majd a gyereked ballagására,de az unokáid már tuti nem látod,nem nagyon fogod tudni támogatni a gyereked akár érzelmileg akár máshogy mikor épp nagy szüksége lenne rá fiatal felnőttként.Igazából hacsak nem azért szül valaki 40 évesen mert addig nem jött össze egy gyerek sem,akkor hatalmas önzőségnek és felelőtlenségnek tartom.
Én ezzel nem teljesen értek egyet.
A kérdező esetében, azt írta van egy 6 éves gyermeke, és betegség miatt nem tudtak eddig vállalni másodikat. Az ő esetére nem mondanám, hogy önzőség, és a 6 éves is kicsi még, nem lesz olyan nagy korkülönbség köztük, ha vágynak a másodikra, miért ne vállalják? Csak a kor miatt ne?
Amit írtál, mind általánosítás. Öregszik a szervezet, igen, megnő a rendellenességek kockázata, igen, kevesebb az ember türelme idősebb korban, igen. Ez mind igaz általánosítva.
Én írtam, hogy nekünk besikerült a baba 42 évesen. Nem örültem először neki, nem akartam én ennyi idősen szülni, de emiatt nem akartam elvetetni sem. Gondoltam magamban, úgyis lesz valamilyen rendellenessége, és akkor majd el kell vetetni, s a sors megoldja. Nem így lett persze.
Egyéni, hogy kinek milyen az egészségi állapota 42 évesen. Akinek már huszonévesen magas volt a vérnyomása vagy túlsúlyos vagy vesebeteg, az persze hogy 40 körül sem lesz fittebb. Én lekopogom egészséges vagyok, sportos életmódot élek, emiatt azért azt mondhatom többet bírok most fizikailag, mint 20 évesen.
A petesejtek öregednek, ez biztos. Azért van a sok szűrővizsgálat, míg egy 20 évesnek 1:1000 az esélye a down-kórra, addig egy 40 évesnek 1:100-hoz. Ezzel tisztában kell lenni.
Persze hogy nem buli ilyen idős korban gyermeket vállalni, jó esetben már az unokákat lehetne várni ennyi idősen, de van akinek az életútja így alakul. Nekem besikerült, a kérdezőnek meg nem lehetett eddig, most lehetne. Csak a kora miatt nem kell erről lemondania.
Aki meg nem szeretne ilyen idősen szülni, mert türelmetlen lenne vele, nem szeretne már babázni, éjszakázni, előlről kezdeni mindent, az nem is vállal, hisz őrültségnek tartja, ha netalántán besikerülne, el is vetetné.
De a kérdező vágyik rá. Én nem beszélem rá semmire, nem mondom milyen jó 40-es kismamának lenni, csak leírtam neki a tapasztalataimat a szüléssel, terhességgel, vizsgálatokkal kapcsolatban.
Nekem személy szerint azért jó, én boldog vagyok, a párom is, kamasz gyerekeim is, imádjuk a kicsit.
Ja és a 12-esnek még annyit, hogy mindenki olyan öreg, amilyennek érzi magát.
Lehet hogy én most 43 évesen tizenéves csitri vagyok...
Én sem gondoltam volna 20 évesen, hogy még 42 évesen szülni fogok. Senkinek sem ez a vágyálma. De az élet sokféleképpen alakulhat. És nem kell határt húzni, mert arra mindig rácáfol az élet.
Szerintem egy 40-es nő nem öreg. Na jó a szüléshez már nem a legideálisabb a kora, biológiailag már nem a legmegfelelőbb a szervezet állapota, de ennek a korosztálynak még nem szabadna öregnek éreznie magát. Sok nő a 30-as 40-es éveiben bontakozik ki, válik igazán éretté, tapasztalttá.
Aki írta, hogy 30 fölött sem akar szülni, hát ő még gondolom nagyon fiatal, és még nincs gyereke. Tinikoromban én is úgy képzeltem, 20 évesen férjhez megyek, 24 éves koromig szülök 1-2 gyereket, hát ez nagyon nem így alakult ahogy akkor naivan képzeltem. De ez nem baj, mindenkinél mást hoz az élet, csak ne gondoljátok, hogy egy 40-es nő már vén csataló, vegyünk példát a 80 körüli híres színészekről akik a koruk ellenére is még színészkednek, színházban, filmeken szerepelnek, az aktív életmód a titka.
Köszi, nem gondoltalak tininek, én magamról beszéltem, hogy mit gondoltam tinikoromban. Igazad van, nem is cáfolom a dolgokat, én sem 30-on túl kezdtem szülni, 17 és 15 éves kamaszfiaim vannak a kicsi mellett, aki mivel besikerült hát megtartottuk és minden rizikótényező ellenére ő ép és egészséges. Senkit nem beszélek rá, hogy szüljön 40 felett, én csak nem gyilkoltam meg egy kis életet azért, mert én már idős vagyok, pedig nem így terveztem az életemet, ennyi.
A kérdező esetében meg érthető, miért kellett várnia eddig, s most még hogy megint lehet, vágyik egy gyermekre. Szerintem megpróbálhatja ha akarja.
Gondolom, lezártátok a vitát. Én csak a kérdésre válaszolnék. Két ismerősöm is szült első egéséges babát. Az egyik 43, a másik 44 éves.
Apámat is 43 éves korában szülte nagyanyám (jó képességű, sikeres ember lett belőle).
Ha lesz második gyerekem minimum 41 leszek, mire megszületik. Lehet lepontozni, mert azt vallom, az élet értékes az anya korától függetlenül is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!