3. baba? Milyen több gyerekkel? Nehéz? Mesélnétek?
Nagy a dilemma! Legyen 3.baba vagy ne???!!
Tudom ez sok mindentől függ (anyagi háttér,apával való viszony,minden), de mégsem tudok napirendre vergődni...nem tudom mit akarok. Eddig férjem hallani sem akart róla, ahányszor mondtam neki,mindig elhesegetett,mostmeg ő kezdi,h hiányzik neki egy baba.. most h a másodikunk is ovis,kiürült a ház,csend van,és rájött h kell a bébi.az h büfiztessen,h ringassa... lehet ez valami átmeneti...mitől változott volna a gondolkodása így hirtelen! lehet h mégis agyalni szokott rajta,hiába,h elhajt :))
Én meg most érzem,h nem akarok.Megint előről kezdeni az egészet,aggódni a legkisebb takony miatt is amit hazahoznak a nagyok... de emellett meg vágyodom az icipici kezecskékre,a babaillatra... másnak nem biztos, de nekem ez nagyon nehéz döntés...
Ti nehezen döntöttetek a 3.ról? Akinek van már 3 vagy több.Mesélne hogy milyen? Nehezebb mint a kettővel? Anyagilag milyen támogatások vannak? Szoktam olvasgatni,hogy családi fejenként már 16 ezer, meg a gyes, étkeztetési támogatás (ez automatikusan jár háromnál,vagy igényelni kell?) Jaj,tényleg sok minden forog a fejemben..
Na és a legfontosabb: nekem most járt le a gyes a legkisebbre.Innentől magam után kell fizetni a tb-t,ugye? az fedezni fogja a szülés költségeit (orvosi vizsgálatok,kórházi időtöltést,stb,tehát nem magánra gondolok),vagy kp-ban azt ki kell fizetnem?
Köszönöm szépen, ha segítetek megvilágosodni :D
Sziasztok.
Szia!
Mikor kisebbik lányom két éves volt, úgy döntöttem, kell egy harmadik csemete. Párom nem nagyon értékelte az ötletemet, mivel már akkor sem volt fiatal. Mikor aztán félig viccesen, félig komolyan azt mondtam neki, hogy "Lehet, hogy neked nem lesz harmadik gyereked, de nekem igen.", röhögött egy nagyot. Számomra - immár 10 éve - azóta kerek a világ, amióta három csemetém van. Persze, ha a férjemmel néhány évvel előbb találkozom, akkor már tuti többen is lennének :-)
A TB-t akkor kell magad után fizetned, ha nincs munkahelyed, nem kapsz munkanélkülit vagy egyéb TB-köteles támogatást, amiből ezt le tudják vonni. Ha jól emlékszem, a GYES lejárta után 40 nappal kell kezdeni, de ezt a NAV honlapján megtalálod. Ha ezt befizetted, természetesen minden orvosi ellátásra jogosult vagy, semmit nem kell fizetned, hiszen érvényes marad a TAJ-kártyád, a kórházat/rendelőt meg csak az érdekli. A 16 ezres családi pótlékot jól tudod, az étkezési támogatást pedig az óvodában/iskolában tudod elintézni (általában a családi pótlékról kell igazolást bevinni, vagy az Államkincstár Határozatát vagy a családi összegéről a postai cetlit, átutalás-másolatot).
Remélem segítettem, ha kérdésed van, írj nyugodtan!
Attól függ, a gyerekeid mennyi idősek, mennyire elevenek. Nekem van egy 4 éves fiam, 2,5 éves lányom és egy 1 hónapos fiúcska. Nem könnyű, a 2 nagyobb nagyon nehezen kezelhető, mióta a pici megszületett.
A családi igen, 16 ezer gyerekenként, a kaja féláron van az oviban, mindenkinek jár, ha 3 vagy több gyereked van. Ha fizeted magadnak a havi TB-t, akkor nem kell külön fizess az orvosi ellátásért, ha TB által támogatott ellátásokat veszel igénybe, magyarul SZTK-jársz csak. Ha a kisebbik gyerek betöltötte a 3. évét, még otthon maradhatsz gyeten, a nagyobbik gyerek 18 éves koráig vagy a kisebbik 8 éves koráig, amelyik hamarabb bekövetkezik. De én azt tanácsolom, hogy inkább dolgozz kb. másfél évet, hogy gyedet kaphass. Persze, ha a párod keres egymaga legalább fél milliót, akkor a te döntésed, hogy dolgozol vagy nem.
Nekem 3 van.8-4-1
A 2nagyobbik eleven fiúval van munka,a pici egy jóságos tünemény !
Nagyon élvezem,imadom őket!
De ez tenyleg a főállású anyaságról szól,en non stop főzök mosok takarittok..
Nem a kicsivel lesz nehez ha valalod,hanem a nagyobbakkal..
Tudod kis gyerek kis gond,nagy gyerek...
Ettol függetlenül csak bátorítani tudlak!
Anyagilag sok támogatás jar (mar felsoroltak) a nagyobbaktol minden van,a picinek szinte semmit nem kellett venni.
Mi nagy kertes házban lakunk,igy azert nagyon könnyű.Kis lakásban azert nehezebb lenne nekem is.
Igen, a ruházkodással nem lenne gond,mert a két gyerekre is úgy örökölünk, hogy a mai napig nem kell venni semmit.Max. zoknik,alsóneműk... ebben nagyon szerencsések vagyunk,ez nagy segítség.Kiságy,babakocsi,hordozó,minden van a nagyobbakról.Kertes házban lakunk mi is.
Még fogok rajta gondolkozni, nem tudom mi legyen.Azért felelőtlenül sem lehet szülni,hiába akarom,vagy nem.Amúgy 6 éves a nagyobb,3 a kisebb.Egy fiú egy lány :)
Azt hallottam ismerősöktől,hogy mennyi kedvezmény,meg miegymás van a nagycsaládosoknak,de hozzá is tették,hogy egy kiló hús helyett már kettő fog kelleni,egy zacskó tészta helyett kettő..és ezekre nincs kedvezmény... ez igaz,de gondolom nem véletlenül emelnek családit a több gyerekre... vagy nem tudom...
Köszönöm a válaszokat. :)
Személy szerint nekem nagyon rosszul esik,hogy ennyire letojják a két gyerekesek.Elég megalázónak éreztem múltkor az oviban is,hogy kérdezi a titkárnő az ebédbefizetésnél,hogy van 3.,vagy ketten vannak?! Mondom nincs,kettő van,így szól: hát akkor sajnos nem jár kedvezmény,teljes napi díj van... tehát kettő gyereket is ugyanolyan nehéz/könnyű nevelni,nem értem ezt.. de hát ez van.
Adókedvezmény csak magas fizetésnél érezhető,nem? Egy bruttó 170 ezres fizetésnél vajon hogy számolnak?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!