Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Teherbeesés » Vállalnátok-e úgy babát, hogy...

Vállalnátok-e úgy babát, hogy esélye van genetikai betegségnek?

Figyelt kérdés
A férjem családjában sajnos pszichés betegek vannak (skizofrénia, mániás depresszió), ezek elvileg örökölhetők. Már nagyon szeretne gyereket, én is, de nem merem megmondani neki, hogy rettegek attól, hogy a gyerekünknél is kialakulna a betegség később. Már arra is gondoltam, hogy talán egy másik férfi "segítségét venném igénybe", ami szemét dolog lenne, de egyre inkább afelé hajlok, hogy nekem baba kell, és ha ez kell ahhoz hogy egészséges legyen, akkor bevállalom.
2009. nov. 5. 11:20
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
74%
Nagyon jó a kérdésed!És nem lennék a helyedbe!Szerintem kérdezz meg egy szakember, hogy hány %-a, hogy esetleg a pici örökölheti ezeket a betegségeket!?Mert ha csak elvileg hallottál mindenkitő mindent, akkor tényleg jobban jársz egy dokival!És ha nem neked megfelelő választ kapsz, akkor fogalmam nincs, hogy mit is tegyél.Sok sikert a döntéshez.
2009. nov. 5. 11:27
 2/11 anonim ***** válasza:
100%

Válts férjet, még lehet, hoyg rajta is kijön a skizofrénia :-)

Na komolyan: Mindenki családjában van genetikai betegség, csak lehet hogy nem teregeti ki. Én el sem tudtam volna képzelni, hogy ne a férjemtől legyen gyerekem, pedig ha nem lányunk született volna, akkor elég rizikós lett volna, különböző betegségek miatt. De most van két gyönyörű, egészséges, közös lányunk :-)

2009. nov. 5. 11:31
 3/11 anonim ***** válasza:
90%
Szerintem keves olyan par van, ahol nem fordulhat elo genetikai betegseg, max nem ezek. Kepzeld mi lenne, ha mindenki emiatt aggodna. Es nem a legrosszabbol kell kiindulni. Szerintem verd ki a fejedbol, hogy masik ferfi segitseget venned igenybe. Akkor inkabb keress masik ferfit. A baba egeszsege sok mindentol fugg, nem csak a genetikai adottsagoktol. Fuuu. Tisztara ugy erzem, mintha allattenyesztesrol beszelnel, mar ne is haragudj. Ugyebar ott valogatjak ossze a legmegfelelobb egyedeket... Ha nagyon aggodsz, keress fel egy genetikust, aki elmagyarazza neked/nektek, hogy mennyi eselye van a leendo babatoknak ezekre a betegsegekre. Es szerintem ezt beszeld meg a paroddal, biztosan meg fogja erteni az aggodalmadat.
2009. nov. 5. 11:32
 4/11 anonim ***** válasza:

Szia!

Miért nem mentek el egy genetikushoz? A mániás depresszióval az a "jó" hogy az nem születéstől van hanem egy nagyobb sokktól akár kiskorban is. A skizofréniáról nem tudok mit mondani. Ha hallja Ő is egy orvostól a véleményt lehet elriasztja Őt is Vagy mind a kettőtöket pont ez fog megnyugtatni! Azt hogy egy másik férfi segítségét kéred ehhez, azt biztos zokon venné amin abszolút nem is csodálkoznék de ha a genetikus azt mondja hogy örökölhető és elmentek egy sperma bankba az mégis csak máshogy veszi ki magát. Meg ott elég szigorú teszteken is esnek át a férfiak, vérvétel "családfa" kutatás (idegrendszeri és genetikai betegségek miatt). És Az a Baba inkább lesz az övé is. Nagybáttyáméknál is így született baba(nagybáttyámnak nem lehet) én ilyen gyönyörű gyereket még az életben nem láttam külömben és imádja a fiát.

2009. nov. 5. 11:34
 5/11 anonim ***** válasza:
74%

Szia!

Hát nem egyszerű a kérdés! Nálunk ilyen nem fordult elő, de az utcánkban lakik egy pár, ahol a férj skrizoféniás. Nagyon szerettek volna gyereket, de minden orvos erősen lebeszélte róla, sőt olyan is volt aki teljesen felháboradva mondta neki, hogy ilyen embertől akar gyereket!? A lány tántoríthatatlan volt, ikreik születtek, egy fiú egy lány. Állítolag a skizofrénia csak fiúágon öröklődik, így kérdés vajon olyan lesz-e a kisfiú is. Egyenlőre persze nem tudni, mert az csak felnőtt korban kezd tüneteket produkálni. A férjét is mikor megismerte még semmi jelét nem mutatta a betegségnek, de már egyreinkább elhatalmasodik a betegsége, már volt, hogy a feleségét is megverte, sokszor nem mer kimenni az utcára mert pánokrohamok törnek rá és a gyereknevelés és az összes munka mind a felesége nyakába szakad, ő semmit sem csinál. Most ezt nem azért írtam le, hogy teljesen megrémisszelek, mert azt nem írtad, hogy melyik rokonsági fokon fordul elő a betegség. Én mindenképpen elmennék genetikushoz, és ha ő azt mondja, hogy nagy az esély, én bizony nem vállalnám be, mert ez egy olyan betegség ami csak egyre rosszabb lesz és az egész család, beleértve a gyerekek életét is teljesen tönkreteheti. Sajnos idővel ön és közveszélyesek lehetnek ezek a betegek! Mindenképp szerintem menjetek el genetikushoz, aztán ráérsz még ezen spekulálni, lehet, hogy egyből megnyugtat titeket!

2009. nov. 5. 12:14
 6/11 A kérdező kommentje:
Testvére skizofréniás, szóval elég közeli. Rajta is felnőttként jelentkezett a betegség, kb. 22-23 éves kora körül. Első látásra teljesen normális, csak időnként bekattan, és akkor félelmetes, nem agresszív, inkább csak önveszélyes, üldözési mániás.
2009. nov. 5. 12:28
 7/11 anonim ***** válasza:

Arra mi a garancia, hogy egy másik férfi spermiuma nem tartalmaz-e genetikai megbetegedésre hajlamosító DNS-eket???

Lehet, hogy még rosszabb a másik férfi genetikai előélete, mint a férjedé.

A gyereketek nem lesz feltétlenül beteg. Keress fel egy genetikust, hogy megnyugtasson.

2009. nov. 5. 13:32
 8/11 anonim ***** válasza:
Szia! Szerintem felesleges ilyenen aggódni, egyátalán nem biztos, hogy örökli a baba, de ha igen még időbe tudják kezelni. Amúgy a skizofrémiát könnyebben lehet gyógyszeresen kezelni mint a depressziót. Szerintem beszélgessetek erről a férjeddel.
2009. nov. 5. 13:36
 9/11 anonim ***** válasza:

Szia!

Apósom cukorbeteg,anyukám szívbeteg.Mi ezek ellenére szeretnénk babócit.Minden magzatnál előfordulhat betegség!A szülők vagy nagyszülők hiába egészségesek,ha az ük-ük-ük...!Érted?!

13hetes

2009. nov. 5. 16:14
 10/11 anonim ***** válasza:
Szia,az én férjem családjában is van skizofréniás családtag,de nekem ez eddig eszembe sem jutott,hogy a babánk emiatt örökölne.Sőt,még terhesen sem jutott eszembe,meg egyáltalán sem!3 éves fiunk van,senkinek semmi baja!Ne parázz!Menj el dokihoz,ő majd felvilágosít róla.Az meg,hogy mástól esnél teherbe na ez enyhén szólva is durva!De te tudod!
2009. nov. 5. 17:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!