Mit jelent a HPV gyanú?
Ez a vírus okozza a méhnyak rákot is, ha jelen van akkor lehet picike esélyed, hogy előbb utóbb esetleg kialakulhat méhnyak rák. De nálad időben észlelték és biztosan kezelni is fogják ha szükséges. További vizsgálatokra van szükséged, hogy biztosan tudják nem rákról van szó. (általában NEM rákról van szó!!!) Biztos, hogy nem túl szerencsés ezzel a vírussal egy gyermeket kihordani, és biztos, hogy nagyobb az esély a vetélésre is, de ez nem azt jelenti, hogy be is következik a vetélés. Egyik ismerősömnek a terhessége 7 hetében derült ki, hogy méhnyakrákja van, egészséges gyermeket szült, igaz utána sajnos mindenét kipakolták, de ma már teljesen egészséges. A vetélés után mindig érdemes várni, mert utána nagyobb az esély egy újabb vetélésre. Ha a spontán vetélés rendben lezajlott és nem került sor műtétre akkor megtehető, hogy nem vár az ember 1-2 mensit, de akkor is szem előtt kell tartani, hogy a méh még nem tudott újra megerősödni.
Nekem 10 hetes terhesen mondták, hogy a citológia hpv-t mutatott ki. A dokim azt mondta, hogy 3-4 hónap múlva ismét megnézetjük, majd szülés után. Ha akkor is pozitív lesz, akkor méhszáj plasztikát kell csinálni, ahol kivágják azt a részt, ami problémás.
A babára nem jelent veszélyt, Ő így nem fertőződhet meg, esetleg szülés közben, de ezt császárral ki lehet védeni.
Nekem volt HPV-ém. Ilyenkor szoktak még egy kenetet venni, amiből tipizálják a HPV fajtáját, ugyanis a HPV-nek sok sok fajtája van, rengeteg törzse, de kevés okoz belőle rákot. Megnézik a vírus DNS-ét, ez alapján állapítják meg a fajtáját. Nekem sajnos a magas kockázatú volt, és fél éves gyógyszeres kúra után lett negatív a kenetem.
HPV-vel ki lehet hordani a babát. Én is meg voltam ijedve, mert akkor már próbálkoztunk a babával és féltem hogy ha esetleg terhes lettem akkor a babának baja lesz, de a doki megnyugtatott, hogy akkor sincs nagy baj. Nagyobb odafigyelést igényel, de vetélést maga a vírus nem okoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!