Valaki elmagyarázná nekem hogy hogyan kell hőmérőzni és valójában mire is jó?
azt mondta nem lát terhességet de ha most lettem terhes szerintem nem is láthatja még!
4 mm vastag a méhnyálkahártyám meg jobb ováriumom 36 szor 24,7 mm PCO jellegű ez mit jelent szerinted?
a hőm még eddig 36,9
a párom már el is küldte spermavizsgálátra ha ő rendbe akkor engem vizsgáltatnak ki
Az elnevezés azért csalóka, mert az összetett betegségnek csak egyetlen tünetére, a petefészek elváltozására utal, de fontos tudni, hogy e mellett számos egyéb panasz jelentkezhet a PCOS-ban szenvedő nőknél.
Bár a betegség nevét a petefészek elváltozásáról kapta, alapvetően egy hormonális betegségről van szó, amelyre jellemző a férfi nemi hormonnak, az úgynevezett androgénnek a túlsúlya. Ez a hormon normál esetben is jelen van a női szervezetben, de túlzott mennyisége számos kellemetlen tünetet idéz elő a PCO-szindrómás nőkben.
PCO-szindróma korai tünetei
1. Rendszertelen vagy hiányzó menzesz
2. Rendszertelen vagy hiányzó peteérés
3. Sok kis ciszta a petefészekben
4. Aknés, pattanásos bőr
5. Emelkedett inzulinszint a vérben, inzulinrezisztencia vagy látens diabétesz
6. Terméketlenség
7. Megnövekedett szőrzet az arcon és a testen (hirsutizmus)
8. Hajhullás, esetleg kopaszosodás
9. Súlyproblémák, elhízás
A jellemző panaszok egyike a fokozott szőrnövekedés, mely nem csak a végtagokon, hanem a mellkason és az arcon is jelentkezik. De szintén a túl sok férfi nemi hormonnak köszönhetően gyakran erősen pattanásos bőr és túlsúly jellemzi az érintett nőket.
Az "esztétikai" problémákon túl egyéb tünetek is jelentkeznek. A PCO-szindrómás nők jellemzően vérzészavarral küszködnek. Menstruációjuk a normálisnál sokkal ritkább, vagy egyáltalán nincs. A legtöbb nő emiatt keresi fel orvosát, és az alapos kivizsgálás során derül fény a betegségre. A szindróma nevét adó petefészek elváltozás ugyanis úgy alakul ki, hogy a petefészkeken egy vastag, kéregszerű bevonat képződik. Ez a kéreg megakadályozza az érett pete kilökődését, a tüszőrepedést. Ez által lehetetlenné válik a megtermékenyülés.
A meg nem repedt tüszők maradványaiból alakulnak ki a folyadékot tartalmazó ciszták, ami az ultrahang vizsgálatkor a jellegzetes ún. policisztás ultrahang képet adja.
Ezt találtam neked a PCO-ról.Én egyébként nem értek hozzá.Nem is irt fel semmi gyógyszert a dokid?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!