Talan terhes vagyok, arthat 2 rontgen 2 nap alatt?
Árthat, ha a hasad mellkasod röngnezték.
Ha kaptál a hasadra ólomköpenyt, akkor nem
Lehet gondd!
Melkas :(
Mivel meg nem is tudom hogy az vagyok-e nem szoltam. Es muszaly volt a rontgen.
Ha van baba, akkor kb pont beagyazodas, nem?
Mar kihat?
Most nagyon aggodok.
Koszonom. A nemvart napjan tesztelek, aztan meglatjuk.
Most nem is tudok drukkolni a pozitiv tesztnek, mert felek.
Milyen mértékben hat ki? Milyen téren? Fejlődési rendellenesség is előfordulhat?
Ha teherbe estem, az augusztus 1 és 8 között történt, volt egy tüdőszürés és egy mellkasröntgen augusztus 8 és 9-én. Ezért gondolom, hogy talán beágyazodás időszakban.
Vagy rosszul gondolom? Lehet hogy pont a röntgen miatt nem fog megtörténni a beágyazódás.
meg 1et talaltam :)
Idezek:
"10. zsütyi 2007-09-27 20:51
Szia! Én 4-5 hetes terhes voltam mikor tüdőszűrésen voltam. Nem tudtam hogy terhes vagyok mivel közben gyógyszert is szedtem. Én is féltem először hogy nem lesz e beteg a baba, de az orvosom azt mondta, ha olyan károsodás érte volna ilyen korai időszakban akkor valószínűleg elment volna a baba. Minden esetre mi is megcsináltattuk a genetikai vizsgálatot. A 18. héten vettek magzatvizet. Nem fájt egyáltalán. Persze minden rendbe volt és onnantól tudtuk hogy kislányunk lesz. Dorina ma már elmúlt 2 éves és egészséges, életvidám baba."
Ha nem tudtál a terhességről
Ne ijedj meg, ha voltál bármilyen röntgenvizsgálaton mielőtt megtudtad, hogy terhes vagy. A kockázat nagyon alacsony. Ha mégis aggódsz, hogy mennyi sugarat kaphatott a baba, akkor kérd ki az orvosod véleményét, meg fog nyugtatni. Az aggódással sokkal többet ártasz most már.
Tulajdonképpen az orvosok sem értenek egyet abban, hogy mekkora a pontos kockázat, csak annyi biztos, hogy kicsi. De a kicsi kockázatot sem érdemes vállalni egy nem feltétlenül szükséges vizsgálat kedvéért. Csak gondolj bele: gyakran egy sima fejfájásra sem mersz bevenni egy szem gyógyszert, nehogy árts vele. A legtöbb kismama nem mer egyetlen korty alkoholt sem meginni ugyanezen okból. Akkor miért lenne más egy sugárzással járó vizsgálat?
És még egy érdekesség: ha a kisbabának valamiért röntgenvizsgálatra van szüksége, pl. tüdőgyulladás gyanúja miatt, te bemehetsz vele, hogy tartsd, hogy öleld, hogy ne féljen. Ebben az esetben akár terhes vagy, akár nem, kérdés nélkül kapod az ólomkötényt (a legtöbb helyen), nehogy sugárzás érjen. Pedig ott csak annyival „lőnek”, amennyi egy pici baba vizsgálatához szükséges. Ez pedig a baba súlyától és “vastagságától” függ, mindenképpen sokkal kevesebb, mint amennyit te kapnál egy saját vizsgálaton.
A lényeg: ha muszáj menned, felesleges aggódni. De ha csak azért mész terhesen, mert épp ráérsz, akkor miért tennéd ki a babát egy lehetséges (bár minimális) kockázatnak?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!