Igaz az, hogyha valaki tinikorban fogamzásgátlót szed, felnőttként megeshet, hogy nem lehet gyereke?
17 éves vagyok, kb. 1 éve szedem. Anyukám mondta, hogy aggódik,hogy nekem majd nem lehet emiatt, azóta nem hagy nyugodni a gondolat. Mit tegyek? Hagyjam abba, vagy folytassam a szedését, mert nincsenek ilyen maradandó hatásai?
Előre is köszönöm a válaszokat.
Igen, tudom, mi a különbség. Csak azt mondom, hogy a PCO a PCOS tünetegyüttes egyik lehetséges tagja és nem a fogamzásgátló okozta hormonzavar eredménye. Akkor is kialakul a PCOS és vele a PCO, ha valaki soha nem szedett fogamzásgátlót és akkor, ha igen. Ez cukor/inzulin háztartás zavar.
Ettől függetlenül igen, bekavarhat a fogamzásgátló a normál petefészek működésbe, és tényleg vékonyíthatja a nyálkahártyát. Ahol azonban évekig nem jön a baba, ott már nem hiszem, hogy csak a tabletta hatása lenne, a dokinak meg mondania kell valamit, ha már bocsánat, olyan kétségbeesett helyzetben van, hogy fogalma sincs mit tegyen, okoljunk valamit, ami adódik, nem ő nem elég naprakész vagy figyelmetlen, természetesen.
én is 17 évesen kezdtem a fogamzásgátlót és olyan 4 évig szedtem, ha jól emlékszem. utólag derült ki, mikor már abbahagytam a szedését, hogy nem is fogamzásgátlót írtak, hanem egy marha magas hormontartalmú készítményt,aminek a mellékhatása a fogamzásgátlás. (diane 35. pattanásos volt a bőröm)
most már hónapok óta próbálkozunk a babával, nem jön!
Én nagyon-nagyon megbántam, hogy szedtem, ha tehetném ,visszaforgatnám az időt és a gumit választanám! (gyakran olvasom h tabi mellett is teherbe esnek, pl. jasminell vagy yangee (nem tudom jól írtam-e), nem gondolnám, hogy a gumi kisebb védelmet nyújt, sőt! a nemi betegségek és fertőzések ellen is kiváló! én ajánlanám neked az óvszert inkább!!!
egy babára váró
Hazugság azt állítani, hogy nem okozhat gondot a tabletta!
A tabletta úgy működik, hogy teljesen kikapcsolja a petefészkeket, leállítja a peteérést és az egész ciklust, nincsen menzesz sem, csak egy szabályos időközönként jelentkező megvonsásos vérzés, amit a tabletta generál.
A nők többségénél az abbahagyás után hosszabb-rövidebb idő után visszaáll a peteérés és a ciklus, a nők egy részénél viszont tartós anovuláció (azaz peteérés hiány) alakul ki. Ez lehet pár hónapos, de akár több éves is.
Még az orvosi gyógyszertan könyvben is le van írva, hogy a nők 2%-ánál tartós (akár több évig tartó) anovulációt okoz.
A meddőség pedig orvosilag annyit jelent, hogy vkinek 1 év alatt aktív szexuális élet és védekezés hiánya mellett nem jön össze a terhesség.
Nyilván ha vkinek több évig nincsen peteérése, akkor gyakorlatilag meddő. Ez nem feltétlen jelenti azt, hogy soha nem lehet gyereke, hiszen manapság azért elég sok módszer van arra, hogy egy elvileg meddő nő is teherbe essen. Peteérést serkentő gyógyszerek, ha az nem működik, akkor pedig lombikbébi.
Soha nem értettem, hogy az orvosok nagy része miért állítja azt, hogy nem okozhat gondot a tabletta. Etikán baromira nem ezt tanítják. Talán kicsit többet tanulhattak volna a "tájékozott beleegyezés" elvéről.
Tessék, itt egy olyan doktornő írása, aki rengeteg meddő nővel foglalkozik:
"Tisztelt Hölgyem!
A gyógyszergyárak, meg a nőgyógyászok többsége is azt hirdeti, hogy a fogamzásgátló szedésének nincsenek káros következményei a termékenységet illetően. Ez azonban nem igaz. A meddőség hátterében nagyon sokszor megtalálható a sok évig szedett fogamzásgátló. Néha még a rövidebb ideig szedett is.
Üdvözlettel
Dr Lázár Erika"
Aztán ezeket is érdemes elolvasni, talán a saját tapasztalat többet ér, mint egy orvos szava:
http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__teherb..
A PCOS-ről pedig:
Nincs olyan tanulmány (vagyis nem tudok róla), ami összefüggésbe hozná a PCOS-t a tablettával.
Viszont megfigyeltem, hogy rengeteg olyan nő szenved ebben a betegségben, akiknek korábban tökéletes ciklusuk volt, de tablettaszedés után PCOS-ük lett.
Véleményem szerint alapból a PCOS-hez kell vmiféle genetikai hajlam. Viszont lehetséges, hogy ha ezek a nők nem kezdik el a tablettát, akkor soha a büdös életben nem jön elő ez a betegségük.
Én igen is látok összefüggést a kettő között, de nem állítom tényként, mivel mondom, tanulmányt nem olvastam róla.
Ezzel nem a tablettáról akarlak lebeszélni, csak azt mondom, nem kellene a nőknek azt hazudni, hogy nem lehet tőlük baja.
El kell mondani az előnyöket és a hátrányokat egyaránt, és a nőnek kell eldönteni, hogy ezek tudatában vállalja-e a kockázatot vagy sem.
Az én saját véleményem az, hogy ha vki tud biztonságosan más módon is védekezni, akkor érdemes a hormonokat hanyagolni.
Viszont még mindig jobban támogatom a tablettaszedést, mint azt, hogy vki évente járjon kaparásra, mert b.szik gumit használni...
Utolsó: nagy %-ban tényleg így van.
Viszont én olyan nővel is találkoztam már, akinek óramű pontosságú, 28 napos ciklusa volt, középidei peteéréssel. 3 vagy 5 évig használt hüvelygyűrűt (aminek a hormontartalma még a legmodernebb tablettáénál is alacsonyabb), és még egy évvel az abbahagyás után sem volt normális ciklusa, de volt helyette PCOS...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!