Képes arra egy nő szervezete hogy évente kihordjon egy-egy gyereket?
Kérdésem csupán elméleti. A terhesség ideje ugye 9 hónap. Elég a szervezetnek három hónap "pihenés" hogy újra képes legyen egy babát 9 hónapig éltetni?
Azért gondolkoztam el ezen mert láttam a tévében hogy van ahol 16-20 gyerek is van, és a családanya nem is olyan idős.
Meddig bírja ezt a szervezet, hogy évente folyamatosan "munkára" van kényszerítve?
Nem véletlen, hogy ezek az anyák egy jó 10-15 évvel idősebbnek néznek ki a koruknál (a sok éjszakázást, munkát, nélkülözést is hozzászámítva).
Képes rá, persze. Sokszor előfordult, előfordul, és még biztos fog is, de ezek a nők általában jóval korábban is halnak meg.
Sokkal nagyobb az esélyük a szövődményekre, betegségekre, halálra, már a nagy számok törvénye miatt is.
Nem hiszem, hogy egészséges. Nekem is van olyan ismerősöm, akik nyolcan vannak tesók, és ez a szám kilenc év alatt jött össze, szerintem ez nagyon durva. Az anyukát nem ismerem, nem tudom, hogy néz ki.
Valahol azt olvastam, hogy a természeti népeknél átlagosan 4 év van a tesók között, és ez nem a fogamzásgátlásnak, hanem az évekig tartó szoptatásnak köszönhető. Valószínű, inkább ez lenne a természetes, ezzel nem azt mondom, hogy szoptasson Magyarországon is mindenki 3-4 évig, hanem azt, hogy a szervezet minden bizonnyal inkább erre van kitalálva. Egyébként pár száz éve is emiatt volt, hogy az arisztokrata családokban évente születtek a gyerekek, a parasztoknál meg sokkal ritkábban (mert az úrinők ugye nem szoptattak).
Szóval évente gyereket szülni valószínűleg nem túl egészséges, de nem tudom, mi lehet a következménye. A dédnagymamám öt gyereket szült hat év alatt (ő sem szoptatott), ebből az egyik koraszülött volt és csak pár napig élt. Hogy a kettőnek van-e köze egymáshoz, nem tudom, de nem zárom ki.
"Nem véletlen, hogy ezek az anyák egy jó 10-15 évvel idősebbnek néznek ki a koruknál (a sok éjszakázást, munkát, nélkülözést is hozzászámítva)."
Érdekes meglátás. Nekem 5 gyerekem van, kétszer szültem kis korkülönbséggel, sokat éjszakáztam, évekig szoptattam, de általában jóval az életkorom alá tippelnek, mert vidám vagyok, és kiegyensúlyozott.
"De ezek a nők általában jóval korábban is halnak meg.
Sokkal nagyobb az esélyük a szövődményekre, betegségekre, halálra, már a nagy számok törvénye miatt is."
És csendben tegyük hozzá, hogy sokkal kisebb az esélyük a méhnyakrákra, és a mellrákra. És mivel nincs idejük a tévé előtt üldögélni a nagy fotelban, általában az erőnlétük is jobb.
Mindezzel nem azt akarom írni, hogy tök jó évente sorra szülni a gyerekeket, de ne húzzuk le azokat, akik ezt hitből, vagy életszemléletükből fakadóan teszik.
Mária Terézia is 19 év alatt 16 gyereket szült.
Más kérdés, hogy nem egészséges.
Valószínű, hogy amikor az anya általános egészségi, fizikai állapota amúgy sincs a topon, nem használ neki egy terhesség kihordása.
De azt kétlem, hogy ok okozati összefüggést lehetne találni, vagy érdemes keresni a gyakori gyerekszülés és az anyák erőnléte között. Már csak azért sem, mert a természetnek több "esze" van, mint az embereknek. Nem véletlen, hogy -pl - a túlzásba vitt fogyókúra egyik gyakori kísérőjelensége a menstruációs ciklus teljes felborulása. Magyarán: a női szervezet védekezik a terhességgel járó plusz megterhelés ellen, ha az anya szervezete erre, akkor épp alkalmatlan.
Az is valószínű, hogy aki tudatosan vállalja a gyakori gyermekáldást, az arra is gondot fordít, hogy a teste egészségesen és jó állapotban várja az új élet érkezését. Akár a hite, akár pusztán a gyerekek szeretete vezérli.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!