Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Teherbeesés » Gyakorlott vagyok, de ennyire...

Gyakorlott vagyok, de ennyire problémás lenne az ébredési hőt mérni? A digitális lázmérő mennyire pontos? Egy kissé csalódtam.

Figyelt kérdés

A ciklusaim hőjét edddig is "rendeltetésszerűen" a hüvelyben mértem jelzőhangig (egy időben, ébredést követően mozgás nélkül stb.).

Eddig első mérés és kész...

Viszont ma azt tapasztaltam, hogy egymás után többször megmértem, 3 alkalommal 3 eredményt kaptam, mégha csak 1 tized fokok is az eltérések.

36.9 volt az első mérésem értéke, majd 36.7 és 36.8.

Most akkor melyik?

Hááát azért nem mindegy!

Arra is igyekszem odafigyelni, hogy ugye a hüvely egy hengeres alakú szerv, körkörösen érintkezzen a hőmérő.

Minél beljebb mérem, annál magasabb a hő...

2009. máj. 24. 07:45
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:

:-)

A digitálissal csipogás után nem mért tovább (több alkalommal sem).

Áttérek a higanyosra.

2009. máj. 24. 11:12
 12/16 anonim ***** válasza:
Nekem is ez az 1.hónap,hogy mérem,de tiszta cikk-cakk.A dobozon az van feltüntetve,hogy 0,2 fok eltérés lehet.Az már szerintem picit sok.Sajnos higanyosat használnék én is,de már nem lehet kapni...Nekem a csipogás után még szokott emelkedni 0,2-0,3 fokot.Összesen 5 percet szoktam mérni.
2009. máj. 24. 12:59
 13/16 A kérdező kommentje:
Hát igen, még egy fok is sokat számíthat. Utána érdeklődök hétfőn még egyszer higanyos ügyben és megírom!
2009. máj. 24. 13:45
 14/16 anonim ***** válasza:

1. vagyok.

Szerintem csak csipogásig kell mérni és az első adat számít. Miért méred többször egymás után egyébként?

2009. máj. 24. 18:03
 15/16 Grófházy ***** válasza:

hőmérőzés néven elterjedt peteérés-ellenőrző módszert sokan használják, nem mindig helyesen. Szülész-nőgyógyász szakértőnk bemutatja a testhőmérséklet változásán alapuló módszer lényegét, és elmondja, hogy mire kell ügyelni ahhoz, hogy megbízható adatokat kapjunk.

Szülész-nőgyógyászunk: Dr. Csákány M. György

Az alapanyagcserét és a hőmérsékletet a hormonális helyzet is befolyásolja. A ciklus első felében, amikor még nincs progeszterontermelés, az alapanyagcsere és hőmérséklet kissé alacsonyabb. A progeszteron, ami a peteéréskor kezd termelődni, gyorsan emeli az alaphőmérsékletet. A pete kiszabadulásakor, azaz amikor a tüsző megreped (ovulatio), a hashártyára ömlő folyadék, nem egészen ismert mechanizmus szerint hirtelen néhány tizedfokos "lehűlést" idéz elő. A normális alaphőmérsékleti görbe tehát úgy néz ki, hogy a menses első napjától az ovulatioig van egy átlagos alaphő érték. Ez az ovulatio idején néhány óráig lecsökken, majd 1-2 nappal a pete kiszabadulása után emelkedni kezd és a következő menses előtti napokig az ovulatio előtti átlag felett van, majd a menses előtt 2-3 nappal elkezd lejteni, újra a peteérés előtti átlaghoz megy vissza. Kivétel a terhesség, ilyenkor az értékek nem csökkennek és a vérzés is késik.

Az ovulatio gyakran a hajnali órákban történik, ezért az ébredéskor az esetek jelentős részében sikerül elcsípni ezt az időpontot, de ez nincs mindig így és a hirtelen, egy-három tizedes csökkenést nem látjuk, csak az egy-két nap múlva kezdődő emelkedést érzékeljük.

Fenti leírásban egy szó sincs arról, hogy mennyinek kell lenni ezeknek az értékeknek, hiszen azok egyénre szabottak, abból a szempontból, hogy volt-e ovulatio vagy sem nincs jelentősége.

A peteérés megítéléséhez csak a görbe alakjára van szükség. Ebből az is következik, hogy ha az ovulatios csökkenést nem mérjük, akkor csak 1-3 nappal az ovulatio után tudjuk megmondani, mikor volt az ovulatio. A vizsgálat tehát nem előre tájékoztat, hanem utólag, legjobb esetben még a "felhasználható" 24 órán belül. Ha a ciklus hossza stabil, akkor persze a következő ciklusra vonatkozóan van előrejelző értéke is. A mérésnek tehát nem az a célja, hogy megmondjuk, hogy ebben a ciklusban mikor kell összebújni, hanem az, hogy van-e peteérés. A mérés pontossága elég jó, ha a mérési feltételeket pontosan betartjuk.

Ezek a következők:

1. Vegyünk egy lehetőleg higanyos hőmérőt, amit kizárólag erre a célra használunk.

2. Este rázzuk le a hőmérőt, és tegyük magunk mellé. Legalább 6 órát aludjunk, éjszaka. Reggel az első mozdulat a hőmérőzés. Minden más csak ezután következzen, a hőmérőzés alatt is a lehető legkevesebben mozogjuk.

3. Lényegében mindegy hol mérünk, a lényeg az, hogy mindig ugyanott. Lehet hónaljban is, az úgynevezett bőrhőmérsékletet mérjük, de lehet szájban, hüvelyben, végbélben is mérni.

4. A mért értéket azonnal írjuk fel, mert a sok mérés adatát könnyen elfelejtjük, hiszen csaknem azonos értékekről van szó. A mérési eredményeket ábrázolni kell, a görbe alakját, listából nem lehet megítélni. Erre a célra egy négyzetrácsos lap is megteszi. A görberajzoláskor az első pont a menses első napján feljegyzett érték, az utolsó a következő menses első napján lesz. Ilyenkor új görbét kezdünk.

5. Helyes feljegyezni a görbére az együttlétek időpontját, azt, ha nem aludtunk 6 órát, alkoholt fogyasztottunk, kisebb megfázást, vagy mást, ami befolyásolhatja a hőmérsékletünket. Aki éjszakai műszakban is dolgozik, nem tud értékelhető görbét produkálni.

6. Legjobb, ha 3 ciklust mérünk egymás után, mert egy mérés nem mérés, mondják a biológusok, és igazuk van. A görbe értékelését lehetőleg szakember végezze, de lehet az interneten van olyan program, ahova az adatokat beírva értékelést is kapunk.

7. Ha mindhárom görbén jelentkezik a menses előtt kb. 14 nappal az emelkedés, akkor csaknem biztosan van peteérés, és ilyenkor a jól megválasztott időben történt vérvételből, progeszteron szint méréssel, az eredmény már teljesen biztos lesz. A görbe tehát arra is alkalmas lehet, hogy megmutassa, mikor legyen a vérvétel.

Ezeket a szabályokat betartva a hőmérőzés az esetek mintegy 90%-ban nagyon értékes információt szolgáltat, de csak annyit várjunk tőle amennyi energiát a pontos méréshez befektettünk.

Dr. Csákány M. György

2009. máj. 24. 19:20
 16/16 A kérdező kommentje:

Emiatt a hőleesésem miatt mértem most többször, mert nem értem mi zajlik le... egy szép görbének indult és az ovuláció után leesett a hő.

Clostilbegytes hónap.

[link]

2009. máj. 24. 20:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!