2010. április 30. - ügyesen megszabták! Mi a reakciótok? Megpróbáljátok időben a babát összehozni?
Ezt az időpontot szabták, hogy az ezután született babákkal 3 helyett 2 év lesz a gyes.
Nekem van már egy iskoláskorú gyermekem, s most nehezen akar "összejönni" a testvérke, ez a HATÁRIDŐ aztán teljesen stresszel.
Akkor is ha tudomásul kell vennem, ha csak később foganhat valamiért a baba...
Ja, és tényleg ügyesek, mert így nem lehet kegyes hazugság, hogy kinek mikor volt az utolsó mens.-ja...
Sziasztok Lányok!
Írnátok nekem egy linket, ahol ez már konkrétan le van ez írva, mert én csak ezt találtam:
Köszönöm Nektek!
Az utolsó elöttive teljesen eggyet értek!!!!
Máshonnan vagyunk,ahol több a kereset de sokkal több a lakás,autofennttartás élet .Stb....
Èn csak lakásra fizetek 500€+a többi költség,hogy ne is ´rjam.Bölcsi van,be kell íratni a gyereket még születése elött ha eggyáltalán beveszik.CSak úgyha az anyának musály dolgoznia,és a gyerek megtudja mondani,hogy van a pelenkában valami....
Az óvodába pedig 1,5 évesen kell iratni,hogy legyen helye a gyereknek valahol.Itt sem rózsás a helyzet...
Válság van mindenhol..
èn tervezek most egy kistesót,remélem,hogy minnél hamarább sikerü...A lányommal úgy is itthon kell lenni pedig pénzt nem kapok érte!!!!
Én is éltem "máshol". Az én anyukám is a munkahelyéről "gurult" el megszülni engem a kórházba (rendkívül nehéz szülés volt és betegen is születtem, rengeteg műtéten estem át, h az legyek aki vagyok, szóval kálvária). Utána fél évig maradhatott otthon fizetett szabadságon, utána, hogy mellettem tudjon maradni a kórházakban, egy év fizetés nélküli szabadságra ment. Nagyon nehéz volt és mégsem hallottam soha egyetlen szavát sem!
Egyébként meg: nagyon sok olyan kolléganőm van, aki szinte "üzletet" csinál mostmár a gyerekszülésből (Pontozzatok le nyugodtan), mivel még meg se látszik rajta a terhesség, máris kitalálja, h ő veszélyeztetett terhes, otthon marad szülésig, utána ugyebár 3 évig megint csak otthon van a bébivel, arról nem is beszélve, hogy mindez utána jöhet a 2. és 3. gyerek! Aztán 9 évig nem is látjuk (vagy még több, ha a veszélyeztetett időszakot is beleszámítjuk), otthon ülve mennek neki az évek papíron, és ugyanott van vele, mint aki dolgozik, ugyanúgy fog majd nyugdíjat kapni ezek után az évek után is... Azért elgondolkodtató!
Sziasztok!
Mi is babatervezés előtt állunk. Le kell írjam, hogy eléggé elgondolkodtat az, amiket itt olvasok. Valahol meg tudom érteni mind két oldalt, de viszont, inkább azok párjtán állok, akik ragaszkodnának a 3 évhez. Nem csak a babának, de igen is a mamának is fontos az a bizonyos 3 év. Úgy gondolom, hogy a legtöbben - mint leendő anyukák - igen is szeretnék teljesen és szívvel-lélekkel kihasználni azt, hogy csodás éveket lehessen együtt a gyermekével! Hiszen utána mi marad nekünk??? Továbbra is a robot, az, hogy a kedves férjünkkel együtt biztos megélhetést nyújtsunk gyermekeink számára.
Nagyon fogom sajnálni, ha megszavazzák a 2 évet! Természetesen megértem azt, hogy más országokban, keményebbek a szabályok, de viszont remélem, és bízok benne, hogy a mi országunk egy kicsit belátóbb lesz.
Persze jogos az is, hogy aki megteheti úgy is otthon lesz a gyermekével, ameddig akar, de ha valóban korlátozzák ezeket a rendeleteket, hol lesz annyi bölcsi? Hol lesz annyi munkahely, ami magába szívja a dolgozó anyukát, és a picuri gyerkőcöt???
Be kell látnunk: Magyarország nem igazán készült fel ezekre az új rendeletekre!
És már elnézést minden kivűlállótól - akinek nem inge ne vegye magára! - lehet, hogy van a 2 évtől is rosszabb, de nem véletlenül találták ki anno azt a bizonyos 3 évet, ami egy gyermek számára meghatározó! Ne a kárörvendést lássátok, hogy Magyarország -is majd oda jut, ahová..., hanem azt, hogy igen szomorú dolog megélnünk - mint anyáknak, és leendő anyáknak, ezeket a gincsolásokat!
UI.: Annak, akit folyton lepontoznak: Már bocsi, de nem osztom a véleményedet, már csak azért sem, mert bár igaz, hogy ha valaki akar gyereket, akkor teljesen mindegy az időpont, de viszont az sem mindegy, ki mennyi időre, és hogy tudja rendezni az életét egy-egy babaprojekt előtt! Lehet, hogy Te megteheted, hogy nem számít Nektek egy rendelet, de bizony, nagyon sok leendő kis családot megnyomorít, és romokba dönt! Ezt mérlegeld, és ne a saját elveid! Csak nézz alaposan körül ebben az országban!!
Mióta rendelkeztek bejelentett jogviszonnyal folyamatosan? Mert az is sokat számít, azt ugye tudjátok!
Aki 3-4 éve folyamatosan be van jelentve, az továbbra is megkapja a 2+1évet! A gond csak akkor van, ha nem voltatok bejelentve! Ami sajnos, már majdnem mindenhol "divat". :(
Két dolog jutott eszembe a válaszok után, amelyeket kivétel nélkül felértékeltem...
1. esetemben érzékenyen érint, mert az előző házasságomból született kisfiam örökölte apja betegségét, ami sajnos 2 éves kora körül jött ki... ha akkor nem lett volna még az az egy év sem, akkor tragédiába fulladt volna minden!
2. gondoljatok csak bele, bizony, mennyire lehet így hirtelen rákészülni... emlékeztek a vizitdíjra? Egyszerűen hajmeresztő volt az az időszak... Kibírtam a 300 Ft-ot, na de ahogy ez a renszer(telenség) működött!
És itt nem az anyagiakról van szó!:
Ja és milyen a családi háttér?
Ha csak a saját életemre gondolok, én a 34. évemben vagyok, a bátyám 8 évvel idősebb.
Visszaemlékezve, a bátyám korosztályánál, bizony a bölcsi volt az egyedüli megoldás!
Én már csak ovitól kezdtem!
S HOGY EZT HOGY MEGÉREZNI?!
Természetesen a bátyámnál lehetett minden betegségnél rohanni anyukának, egy 2 év körüli gyerek immunrendszere jóval gyengébb, mint akár 1 év múlva.
Ha másért nem, már ezért számít!
Az egyéb pszichológiai kérdésekbe meg bele se menjünk!
A gond ezzel az egésszel annyi, hogy nem lesz elég bölcsi és nem lesz elég munkahely a visszatérő anyukáknak. De munkanélküli sem lesz. Ergo: megélhetés sem lesz. És emellett én szerencsés vagyok, mert várnak vissza a munkahelyemre.
Mivel folyamatosan csökken a magyarok létszáma, szükség lenne arra, hogy ösztönözzék a gyermekvállalást, és előteremtsék a gyerekek értelmes felnőtté nevelését (anyagiak, oktatás, stb.)
Ehhez az is kellene, hogy legyen függővé téve a bedolgozott időtől a gyed időtartama (tudom, sokan megszívják, akiket nem jelentettek be), és a gyed összegét nyugodtan lehet emelni, elvégre fizettünk járulékot ugyebár. Viszont a gyest minimalizálnám. 6 hónap anyasági után max 6 hónap gyes és tessék munkát keresni, így sokan nem tudnák megtenni, hogy a gyes, családi pótlék és egyéb miatt vállaljon 10 gyereket is.
A családi pótlékot többek között attól is függővé tenném, hogy a szülők dolgoznak-e (ha nincs munka, akkor adjon az önkormányzat munkát, pl. virágültetés, útszéli gaz nyírása, stb), a lényeg, hogy ne ingyen kapják, hanem tegyenek érte a szülők.
A rendszer sosem jó mindenkinek, engem is a hideg rázott, hogy még a két évet sem húzhatom ki itthon, és mi készültünk, mert tudtuk, mikor lesz baba (lombik miatt).
Annak üzenem, aki külfölddel példálózott: a gyereknek 2-3 éves korág az anyja kell! Nem kell mindent külföldről behozni, nem feltétlenül jobb.
Én úgy gondolom,hogy a gyed/gyes is lehet munkaviszony.
Jogos ,hogy akkor is mennek az évek,hiszen valamilyen szinten 24 órás műszakban van az anya a gyerek mellett.Ezt nem úgy értem,hogy sajnálni kell,hisz vállalta,csak jár a munkaviszony arra az időre is.A külföldön élőknek csak azt tudom írni,hogy biztos örülnének ennek a 3 éves rendszernek,de ha odakint vállalnak babát(gondolom eleve a jobb megélhetés miatt mentek ki),akkor nem gond hogy pénz nélkül vannak otthon a kicsivel,mert a férj el tudja őket tartani.
Ha meg kevés az egy kereset,akkor akár haza is jöhetnek.Mondjuk itthon is van olyan család nem is egy,ahol csak egy kereset van,és mégis tengődnek valahogy.
A családi pótlékot én kereset függővé tenném,és nem adnám mindenkinek alanyi jogon.Bár ezzel is vissza lehet élni,mint mindennel.Lehet hogy nem jó mindenkinek ez a rendszer,de ami most van kibontakozóban,az meg még több enbernek lesz rossz.Azt kell megjegyezni egy életre,hogy akárki kerül kormányra,mi majd csak azután következünk,hogy ők jól megtömik a zsebüket.
0 pont???nem baj!!!
Én is azt az oldalt erősítem, aki szeretne 3 évet otthon maradni, és ráadásul minél hamarabb el szeretne menni táppénzre. Az okaim:
A legnagyobb hazai pénzintézetben dolgozom, tehát nem fizikai munkát végzek, de 99% 9-13 órát dolgozom, sokszor alig tudok kimenni enni, pisilni, vagy csak megmozgatni a lábam. A stresszről nem is beszélve, állandóan hajtanak, és mindig csak azt hallgaatjuk, hogy szarok vagyunk! Orvoshoz sem tudom, hogy tudnék elmenni!
A 3 évről annyit, nincs bölcsi, de nem is szeretném beadni a gyerekem én sem jártam csak óviba és jó volt! Nincsenek se a férjemnek, se nekem szüleim, nincs segítség, a férjem is 12 órát dolgozik, gondolom a bölcsi nem marad a kedvünkért nyitva. Úgyhogy nem vagyok lusta (5 éve ugyanitt dolgozom), csak szeretném, ha terhesen nem a teljesítményem miatt kellene aggódnom, amikor pedig még kicsi, azt szeretném, ha vele tudnék foglalkozni és nem a munkahelyi hülyeségekkel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!